Hyppää sisältöön

Merellä jäätilanne voi vaihdella suuresti, sisämaan järvet ovat mukavasti jäässä – tutkijat arvioivat, missä jäälle uskaltaa mennä

Ilmatieteen laitoksen jäätutkija Jouni Vainio muistuttaa, että kaupunkien edustoilla voi olla sulia paikkoja eikä pelkästään aiemman kulkijan polkuun kannata luottaa.

Espoon Soukassa hiihdettiin meren jäällä helmikuun alkupuolella. Jos lämpimät säät jatkuvat, meren jäällä hiihtely saattaa pian siirtyä ensi talveen. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Osa suomalaisista viettää parhaillaan talvilomaa, ja viikonlopun sääennusteissa pilkahtelee aurinko.

Luvassa on kauniita ulkoiluilmoja, mutta vieläkö jäille uskaltaa lähteä?

Lauantaina ja sunnuntaina lämpötila kohoaa sääennusteessa monin paikoin plussan puolelle. Länsi-Suomen Merivartiosto neuvoi perjantaina ihmisiä pysymään poissa jäiltä ainakin Etelä-Suomessa, sillä jäätilanne on vaihtelevaa.

– Koko viikonlopuksi on luvattu aurinkoista ja lauhaa säätä, joka sulattaa ja heikentää jääpeitteitä entisestään, Länsi-Suomen Merivartiosto varoitti Twitterissä.

Saaristomeren jäille vain, jos osaa tulla vedestä pois

– Aina voi olla yllättäviäkin paikkoja, liikuttiinpa missä päin Suomea tahansa, muistuttaa Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Turvallisin jäätilanne ulkoilijoille on tällä hetkellä Vainion mukaan pohjoisella Perämerellä, Oulun suunnalla.

– Yleisesti ottaen Vaasan saaristokin on vielä kulkukelpoista. Selkämerellä saattaa jo olla niin, ettei kaikkialla rannassakaan ole jäitä ja jokunen lahtikin on avoinna.

Naskalit kannattaa pitää mukana, ja paikoin Lounais-Suomen ja läntisen Suomenlahden rannoilla kannattaisi Vainion mukaan nyt liikkua vain, jos osaa nousta hyisestä vedestä myös pois.

Lounais-Suomen saaristossa jää ei ole Vainion mukaan edes päässyt tänä talvena paksuuntumaan juurikaan.

– Satelliittikuvissa ja paikan päältä saaduissa valokuvissa näkee, kuinka lumi on sulanut pois ja jää on siellä aika kutsuvan näköistä. Mutta se jää ei ole paksuksi päässyt, ja nämä lämpötilat alkavat sitä jo (Lounais-Suomen saaristossa) sulattaa.

Kokeneille pilkkijöille ja retkiluistelijoille tulevan viikonlopun jäät voivat Vainion mukaan olla Lounais-Suomen saaristossakin vielä "ihan ok", mutta tavalliselle tallaajalle suositusta ei heru.

– Harvalla näkyy naskaleita mukana jäällä. Sieltä avannosta on kyllä hirveän vaikea päästä pois, jos ei ole mitään, minkä iskee jäähän, jääasiantuntija Jouni Vainio varoittaa. Kuva: Markku Sandell / Yle

Kaupunkien edustoilla on vaaran paikkoja

Myös Suomenlahden läntisillä rannoilla ja pääkaupunkiseudun suunnalla jää on Vainion mukaan nyt paikoin huonoa.

Vainion mukaan on hyvä muistaa, että jään läpi porhaltava laiva lohkoo ja rikkoo jäätä leveämmin, kuin silmät arvioisivat.

– Kun laiva tulee Helsingissä vaikkapa Länsisatamaan, sen vaikutus jatkuu parisataa metriä molempiin suuntiin siitä rännistä, jonka laiva rikkoo jäähän.

Kaupunkien edustoilla on vaaranpaikkoja muutenkin.

– Vaikka kaupungeista ei enää lasketa mereen sitä itseään, niin katujen sulamisvesiä ja hulevesiä, suolaa ja lunta sinne valuu. Se voi tehdä sisälahtiin sulia kohtia, Vainio huomauttaa.

Vainion mukaan jää voi paikoin heiketä nopeastikin eivätkä toissapäiväisen kulkijan jäljet välttämättä enää kerro, onko polku varmasti turvallinen.

Helsingistä itään päin mennessä jäätilanne on Suomenlahdella Vainion mukaan parempi, mutta ei ehkä enää moottorikelkkailijoille.

Ulompana Suomenlahdella näkyy jääkentässä Vainion mukaan jo aukkoja lämpimien päivien jäljiltä.

Sulaminen näkyy jo Suomenlahdella

Vainion mukaan merialueiden jäät tarvitsevat yöpakkasia säilyäkseen. Jään päällä oleva lumikerros nimittäin sulaa vedeksi, ja vesi nakertaa jääkerrosta entisestään, jos lämpö ei painu pakkaselle.

Sääennusteiden perusteella näyttää Vainion mukaan siltä, että Etelä-Suomen merijäät alkavat hiljalleen olla menneen talven lumia.

– Jos ensi viikko ja sitä seuraava viikko ovat tavanomaista lämpimämpiä, ulkoilijoiden kannalta jäät alkavat olla jo menneitä. Jos pakkaset jatkuvat, niin silloin jäät vielä säilyvät.

Sisämaan järvet ovat vielä tukevasti jäässä

Järvien pinnalta paksu jääkerros ei sula hetkessä, vaikka ilmat ovat lauhtuneet kovista pakkasista.

– Vanha nyrkkisääntö on, että ensin sulavat lumet ja siitä kahden viikon päästä jäät, toteaa Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

– Jos viikko sitten järvessä oli parin–kolmenkymmenen sentin paksuinen jää, niin kyllä se siellä vielä on. Mutta virtapaikoista ja joista en sanoisi varmaksi mitään.

Vehviläisen mukaan Salpausselän yläpuolella, sisämaan järvien jäillä voi liikkua aika lailla turvallisin mielin, mutta virtausten, kuten järvestä lähtevän joen, lähelle ei kannata hiippailla.

– Jos järvessä on kova virtaus jossain kohdin, saattaa jää siinä kohdassa jo hyvinkin sulaa pois.

Lounaassa joet tulvivat jo

Lounais-Suomessa ja maan eteläisimmissä osissa Vehviläinen harkitsisi jo pidempään järven jäälle menoa, ellei tiedä varmasti jään kuntoa.

– Lounais-Suomessa alkaa jo olla ennätyslämmintä. Siellä on jo tulviakin, Aurajoen ja pienten jokien vesi näyttää nousevan jään päälle. Niiden osalta pitää sanoa, että ei ole jäälle menemistä, Vehviläinen toteaa.

Tulvariskiä on Vehviläisen mukaan Uudenmaan länsipuolelta noin Uudenkaupungin hujakoille asti piirtyvällä alueella.

– Ja kyllä Vantaanjoen pintakin näyttää nousevan, ei Etelä-Suomikaan ole poissuljettu.

Koskaan ei voi kuitenkaan olla tyhmänvarma jäille mennessä, sillä samassa järvessä voi olla kohtia, joissa jää on paksua, ja kohtia, joissa se on heikkoa. Vehviläisellä onkin yksi käytännön vinkki jäillä ulkoilua pohtiville:

– Pilkkimiehet tietävät usein tarkimmin, minne kannattaa mennä.