1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Pakkotestaus tulee Lapin rajoille maanantaina: vain aluehallintovirasto voi määrätä terveystarkastukseen

Terveystarkastuksesta kieltäytyminen voi olla terveydensuojelurikkomus.

Koronatestaus
Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa rajanylityspaikalla.
Länsirajalla Torniossa tehdään koronatestejä vuorokauden ympäri.Juuso Stoor / Yle

Lapin aluehallintovirasto on perjantaina päättänyt velvoittaa kunnat järjestämään terveystarkastukset kaikille rajan ylittäjille. Poikkeuksena tästä ovat pelastustoimi ja tavarakuljetukset.

Päätös astuu voimaan maanantaina ja se on voimassa maaliskuun loppuun asti.

– Aluehallintovirasto velvoittaa kunnat järjestämään testauksen. Testiin voi määrätä vain aluehallintovirasto. Toiveena on, että mahdollisimman moni suostuu testiin vapaaehtoisesti, kertoo Lapin aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen.

Testistä kieltäytymisestä voidaan rangaista

Jos testistä kieltäytyy, voi syyllistyä terveydensuojelurikkomukseen, josta voidaan tuomita sakkorangaistus tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Testistä kieltäytyjä voidaan myös määrätä karanteeniin, jos hänen epäillään sairastavan koronaa. Käytännössä rajanylittäjät voidaan määrätä testiin aika lailla poikkeuksetta.

– THL katsoo, että riskimaista tulevat ovat niin iso riski, että heidät voidaan määrätä karanteeniin. Tällä hetkellä lähes kaikki maat ovat riskimaita. Päätösten on oltava yksilöllisiä, Kemppainen sanoo.

Harkinta tehdään rajalla

Kemppainen kertoo, että käytännössä rajalla työskentelevä terveydenhuoltohenkilöstö harkitsee, onko määräys terveystarkastukseen tarpeellinen.

– He ottavat yhteyttä aviin, jos pakollinen terveystarkastus katsotaan välttämättömäksi, Kemppainen kertoo.

Hän ei pidä ongelmana sitä, että aluehallintovirastot toimivat vain virka-aikaan, koska testistä kieltäytyjät voidaan määrätä karanteeniin. Karanteenissa mahdollinen tauti ei leviä.

Viranomaiset saamassa enemmän oikeuksia huhtikuussa?

Kemppainen kertoo, että käytäntö todennäköisesti muuttuu huhtikuussa.

– Silloin myös tartuntatautilääkäreille on tulossa oikeus määrätä rajanylittäjä terveystarkastukseen. Lisäksi aluehallintovirastolle on tulossa oikeus määrätä terveystarkastukseen kerralla isompi joukko ihmisiä, Kemppainen arvelee.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi