1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koiravarkaudet

Saksassa laiton koirakauppa kukoistaa ja Britanniassa koiria on varastettu ennätysmäärä – koronapandemia räjäytti lemmikkieläinten kysynnän

Tiettyjen koirarotujen hinnat ovat kasvaneet nopeasti: esimerkiksi mäyräkoiran hinta on kolminkertaistunut.

Koiravarkaudet
Saksassa laiton koirakauppa kukoistaa, koronapandemia aiheutti kysyntäpiikin
Saksassa laiton koirakauppa kukoistaa, koronapandemia aiheutti kysyntäpiikin

Lemmikkieläimien kysyntä on Saksassa räjähtänyt koronapandemian aikana. Samalla kukoistaa myös laiton koirakauppa Itä-Euroopasta Saksaan.

Tiettyjen koirarotujen hinnat ovat kasvaneet nopeasti. Esimerkiksi vuosi sitten mäyräkoira maksoi noin tuhat euroa, tällä hetkellä karvaturrista saa pulittaa liki 3 000 euroa.

Saksan kennelliiton mukaan koiria hankitaan paikkaamaan seuran puutetta lapsille ja vanhuksille, sekä liikuntakaveriksi.

– Koiranpentuja kaupataan ”mafiatyyliin”. Suuret jengit tuovat koirat Saksaan Itä-Euroopasta ja myyvät ne täällä. Tämän lisäksi myös yksityishenkilöt tuovat koiria itäisestä Euroopasta ja myyvät pentuja täällä, kertoo Kasselin löytöeläintalon johtaja Karsten Pluecker uutistoimisto Reutersille.

Koiran ostaminen mustasta pörssistä voi aiheuttaa myös odottamattomia kustannuksia – koirien terveystiedot ovat puutteelliset ja piilevien sairauksien aiheuttamat kulut ovat suuria.

Järjestöt ovat lisäksi huolissaan siitä, mitä koronapandemian aikana otetuille koiranpennuille tapahtuu sen jälkeen, kun yhteiskunta palautuu normaaliksi.

Koiranpentuja
Labradorinnoutajan pentuja Cambridgeshiressä Itä-Englannissa. Geoff Robinson / AOP

Kasvanut kysyntä on saanut myös koiravarkaat liikkeelle

Britanniassa uutisoitiin alkukuusta koiravarkauksien yleistymisestä. Kadonneita koiria ja omistaja yhdistävä DogsLost-järjestö kertoo, että koiravarkaudet leviävät kuin koronavirus.

– Olen tehnyt tätä 30 vuotta, ja viime vuosi oli pahin ikinä, sanoi järjestön Wayne May uutistoimisto AFP:lle.

Hänen mukaansa viime maaliskuun jälkeen koiravarkauksien määrä on kasvanut noin 250 prosenttia, eli yli kolminkertaiseksi.

Britanniassa lemmikkieläinten omistajat ovat alkaneet suojautua lisääntyviä koiravarkauksia vastaan.

Britanniassa viranomaiset varoittavat koiranomistajia sosiaalisen median riskeistä. Viranomaisten mukaan vaara piilee kuvien paikkatiedoissa, jotka kielivät koiranomistajan sijainnin, jos asetukset niin sallivat, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Paikoin talojen aitoja on korotettu ja lemmikkien seurantaan tarkoitettujen gps-laitteiden kysyntä on kasvussa. Koiranomistajat ovat myös alkaneet ostaa lukittavia pantoja ja talutushihnoja (siirryt toiseen palveluun), joita ei voi katkaista pulttisaksilla.

Samalla koirien hinta on lähtenyt rajuun nousuun myös Britanniassa.

Pentutehtailu huolettaa

Britanniassa eläinsuojelujärjestö RSPCA:n lemmikkitoiminnan johtajan Sam Gainesin mukaan valtavasti kasvanut kysyntä on kasvattanut koiranpentujen tuontia ulkomailta.

– Olemme erittäin huolissamme siitä, miten koiranpentuja kasvatetaan ulkomailla, ja erittäin pitkistä matkoista, jonka ne joutuvat kestämään tullessaan tänne, Gaines sanoi AFP:lle.

Koirien kasvanut kysyntä on saanut myös järjestäytyneet rikollisjengit kiinnostumaan, kertoo DogsLostin May.

– Ennen pandemiaa koiravarkaudet olivat satunnaisten pikkutekijöiden tekosia, ja vain hyvin pieni osa oli kohdistettuja tai rikollisryhmien tekemiä. Viime vuonna kaikki muuttui, ja nyt koiria vievät järjestäytyneet ryhmät, jotka vievät koirat teettääkseen niillä pentuja tai kiristääkseen.

Mayn mukaan nykyään on kannattavampaa olla koiravaras kuin huumekauppias, koska rangaistukset koiravarkauksista ovat paljon lievempiä. Kiinni jäänyt rosvo selviää 200–250 punnan sakoilla.

– Rangaistus ja rikos ovat epäsuhdassa, May moitti.

Etätyöt, lisääntynyt kotona vietetty aika ja sosiaalisten kontaktien väheneminen saivat monet toteuttamaan toiveen tai haaveen lemmikkieläimestä myös Suomessa. Eläinsuojeluilmoitusten määrä kasvoi jo viime syyskuussa.

Lue lisää:Etätyöt laukaisivat valtavan lemmikkibuumin, ja löytöeläintalot tyhjenivät ennätysvauhtia – Kennelliitto: Kasvattajat ryhtyneet teettämään lisää pentuja

Tavallisen maatiaiskissan pennusta pyydetään nyt jopa 900 euroa – hinnat jo rotukissojen tasolla: "Ihan älytöntä"

Lähteet: STT, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi