1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Kaikki maahantulijat koronatestiin maaliskuun alusta alkaen – kunnat ovat vastuussa testauksen järjestämisestä

Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella testaus koskee Joensuun ja Kuopion lentoasemia, Niiralan raja-asemaa sekä Inarin tilapäistä rajanylityspaikkaa Lieksassa.

rajavalvonta
Kuvassa tehdään koronavirustestiä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Uusi koronavirusmuunnos on levinnyt Suomeen erityisesti rajanylitysliikenteen mukana.Silja Viitala / Yle

Itä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti perjantaina määräävänsä tartuntatautilain nojalla alueensa kuntia järjestämään koronatestin kaikille maahan saapuville. Määräys on voimassa 1.– 31. maaliskuuta

Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella sijaitsevat rajanylityspaikat ovat Joensuun ja Kuopion lentoasemat, Niiralan raja-asema sekä Inarin tilapäinen rajanylityspaikka Lieksassa.

Jokainen maahantulija ohjataan testiin

Jokaisen maahantulijan edellytetään osallistuvan rajanylityspaikan kunnassa koronatestiin, ellei hänellä ole esittää luotettavaa, testistä vapauttavaa selvitystä. Aluehallintovirasto voi kunnan aloitteesta päättää myös pakkotestauksesta. Kunnat vastaavat itse terveystarkastusten ja koronatestausten järjestämisestä.

AVI perustaa päätöksensä kaikkien maahantulijoiden testaamisesta uuteen virusmuunnokseen, joka leviää selvästi nopeammin kuin koronaviruksen aiemmat alatyypit.

Kuntien tulee viestiä testauksesta rajanylityspaikoilla selkeästi. Testit on myös pystyttävä järjestämään niin, että se ei vaaranna muiden terveydenhuollon palvelujen järjestämistä.

Lue seuraavaksi