1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. SB Vaasa

Uudet rajoitukset muuttavat dramaattisesti lasten urheiluharrastuksia Vaasassa – jatkossa harjoitellaan kuuden ryhmissä

SB Vaasan toiminnanjohtajaa huolestuttaa rajoitusten pitkäaikaiset vaikutukset liikkumiseen.

Maaliskuussa harjoituksissa saa olla korkeintaan kuusi kerrallaan, valmentaja mukaanlukien. Kuva: Anna Wikman/Yle

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston uusi kokoontumisrajoitus aiheuttaa murheita urheiluseuroille Vaasan sairaanhoitopiirin alueella.

Käytännössä alle 12-vuotiaat voivat harjoitella ainoastaan viiden ryhmissä, olettaen että yksi aikuinen ohjaa toimintaa.

Juniorsport on silti päättänyt jatkaa toimintaansa. Seura linjasi jo keväällä, että aina mahdollisuuksien rajoissa järjestetään toimintaa, ja siitä periaatteesta halutaan pitää kiinni.

– Yli kaksitoistavuotiaiden ryhmätoiminta menee tauolle. Sitä nuoremmille tullaan pyörittämään harjoituksia, juniorsportin puheenjohtaja Juha-Petteri Lesonen toteaa.

Toiminta saadaan jotenkin pyörimään, rajoituksista huolimatta Lesonen toteaa. Kuva: Anna Wikman/Yle

Lesonen kuitenkin painottaa että vaikka tilanne ei ole missään nimessä optimaalinen, organisoinnilla ja pienempiin ryhmiin jakamisella harjoituksia voidaan järjestää. Yksittäisen pelaajan saama jääaika tosin tulee pienenemään.

– Käytännössä harjoituksissa tullaan vahvasti keskittymään lajitaitojen opetteluun. Positiivisena asiana voi todeta että kunhan ohjaajia on riittävästi, niin ainakin pelaajat saavat riittävästi yksilöllistä valmennusta.

SB Vaasan tilanne on tukalampi

Vaasalainen salibandyseura SB Vaasa tiedotti jo perjantaina ennen aluehallintoviraston päätöstä, että kaikki joukkuetoiminta menee maaliskuun ajaksi tauolle.

Tominnanjohtaja Jukka Leino ei näe edellytyksiä sille, että harjoituksia järjestettäisiin kuuden hengen ryhmissä.

– Jos joukkueessa on 35 lasta, se tarkoittaisi seitsemään ryhmään jakamista. Ei meillä ole aikoja tai tiloja sellaiseen savottaan, Leino toteaa.

Junioreiden toiminnan lisäksi seurassa meni tauolle kaikki muukin toiminta lukuun ottamatta miesten edustusjoukkuetta, jolla on käynnissä divarikarsinnat.

Salibandyn lopettaneita on Vaasassa jo yli sata. Kuva: SB Vaasa

Vanhemmilta tullut ymmärrystä

Sekä SB Vaasan että Sportin junioreiden vanhemmilta on tullut ymmärrystä päätösten suhteen. Juniorsportissa kiitellään että toiminta voi jatkua nykyisillä edellytyksillä.

SB Vaasan leirissä on päätöksen suhteen oltu ymmärtäväisiä. Sen sijaan kritiikkiä on tullut viranomaisten yleisellä tasolla asetetuista rajoitteista.

Tilanne on vakava, ja Leino ymmärtää siten että tilanteeseen reagoidaan. Samalla hän kuitenkin toteaa, ettei riittävästi faktaa ole missään kohtaa esitetty siitä, miten korona leviää juniori-ikäisten joukkuelajeissa.

– Sehän voi olla että joukkueurheilu on valtava tartuntakeidas, missä ohikävellessä saa tartunnan, mutta siitä haluaisin nähdä lukuja pelkkien heittojen sijaan.

SB Vaasan toiminnanjohtaja Jukka Leino on huolissaan rajoitusten vaikutuksesta lasten harrastamiseen. Kuva: Jukka Leino

Juniorsportin jäsenmäärä kasvussa, SB Vaasan laskussa

SB Vaasalle vuosi on ollut murheellinen myös lopettaneiden harrastajien valossa. Salibandyn aloittamisen kynnys on matala, mutta niin on myös lopettamisen.

Jo syksyyn mennessä lopettaneita oli yli sata, eikä Leino ole kovinkaan positiivinen trendin muuttumisen suhteen mikäli tilanne jatkuu pitkään tällaisena.

Enemmän hän on kuitenkin huolissaan rajoitusten vaikutuksesta lapsiin ja nuoriin pitkällä aikavälillä.

– Nehän tässä kovilla ovat. Ei kahdeksanvuotias ymmärrä miksei saa tehdä niitä asioita jotka ovat kivoja, luulen että siitä maksetaan vielä kovaa hintaa lähitulevaisuudessa, Leino toteaa.

Juniorsportin jäsenmäärään korona ja harjoitusten rajoittaminen ei ole vaikuttanut negatiivisesti. Juha-Petteri Lesosen mukaan jäsenmäärä on jopa kasvanut viimeisen vuoden aikana.

– Kiekkokouluun on itse asiassa tullut aika paljon uutta porukkaa, että siinä mielessä täytyy olla tyytyväinen.

Vepsussa suunnitelmat edelleen hieman auki

Vaasan palloseuran junioreiden toiminnanjohtaja Joni Keturi ei vielä halunnut ottaa lopullisesti kantaa siihen, miten junioritoiminta vepsussa maaliskuussa hoidetaan.

– Selvää on että alle 12 vuotiaiden harjoitukset pyritään järjestämään jotenkin, mutta monta käytännön asiaa on vielä auki. Ne selviävät kuitenkin maanantaihin mennessä, Keturi toteaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23 saakka.