1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kelkkavuokraamon työntekijä Tahkolla: Nyt jännitetään sitä, miten nopeasti meininki kuihtuu lähiviikkoina kasaan

Hallituksen ilmoitus poikkeusoloista kesken hiihtolomasesongin toi mukanaan uudenlaisen epävarmuuden rinnekeskukseen.

koronavirus
Kelkkayrittäjä.
Jussa-Matti Ylinampa kokee, että torstain jälkeen ilmapiiri Tahkolla muuttui aiempaa epävarmemmaksi.Toni Pitkänen / Yle

Uudenlainen jännitys vyöryi torstaina matkailualan yrittäjiin kesken vilkkaan hiihtolomasesongin. Tunne on näkynyt esimerkiksi Pohjois-Savossa Tahkolla, missä eteläsuomalaiset ovat tällä viikolla viettäneet hiihtolomiaan. Rinteissä ja mökeissä on riittänyt väkeä.

Turisteja Tahkolla.
Tahkolla on riittänyt hiihtoloman viettäjiä tällä viikolla.Toni Pitkänen / Yle

Hallitus ilmoitti torstaina poikkeusoloihin siirtymisestä. Edessä on jälleen uudenlainen epätietoisuuden aika. Jäljellä on vielä kaksi hiihtolomaviikkoa.

Perustasolla olevan Pohjois-Savon alueella erityinen jännitys syntyy siitä, tullaanko maakunnassa näkemään kasvua tartuntamäärissä ja siirrytäänkö koronaepidemiassa vielä kiihtymis- tai leviämisvaiheeseen.

Laskettelijat.
Kävijät kertovat, että esimerkiksi hissijonoissa turvavälejä ei ole aina onnistuttu pitämään.Toni Pitkänen / Yle

Maakunta on yksi harvoista perustasolla olevista, joten palvelut pystyvät toistaiseksi jatkavan toimintojaan nykyisenlaisesti. Silti esimerkiksi Tahkon ravintoloissa tilanne ei nytkään ole ollut täysin normaali. Ulkoaktiviteetit sen sijaan ovat ainakin tällä viikolla vetäneet hyvin.

Lapsi rinteessä.
Hiihtolomaa Helsingistä Tahkolle viettämään tullut ekaluokkalainen Meeri Kurtti tykkää laskettelusta.Toni Pitkänen / Yle

Lomalaisten määrä yllätti kelkkavuokraamossa

Rovaniemeläinen talvisia aktiviteettipalveluja tuottava Villi Pohjola toi vasta viikko sitten yrityksensä toimintaa Tahkolle, ja alku on ollut vauhdikas. Lomalaiset ovat tällä viikolla ahkerasti vuokranneet moottorikelkkoja. Jopa niin ahkerasti, että yritys toimitti Tahkolle yhdeksän kelkkaa lisää.

Torstaina ilmapiiri kuitenkin hieman muuttui.

– Eilisen jälkeen on ollut puhetta ja jännitystä siitä, kuinka nopeasti tämä meininki täällä kuihtuu kasaan, kuvailee Jussa-Matti Ylinampa.

Kelkkasafarityöntekijä.
Jussi-Matti Ylinampan mukaan vuokrakelkkojen kysyntä on ollut kovaa.Toni Pitkänen / Yle

Ylinampa kertoo, että viikon aikana isompia ongelmia ei ole ollut: turvavälit on onnistuttu pitämään hyvin, ja sisätiloissa ihmiset ovat käyttäneet maskeja.

Turisteja Tahkolla.
Lomalaiset tutustuvat jääkartingiin.Toni Pitkänen / Yle

Eteläsuomalaisten matkailijoiden määrä Tahkon korkeudella on jopa yllättänyt rovaniemeläisen.

– Ihmiset haluavat ilmeisesti käyttää tämän tilaisuuden hyväksi, kun pääsevät tekemään ja touhuamaan, mies arvelee.

Pidempiaikaisempia vuokramökkejä on kyselty torstain jälkeen

Tahkon suksivuokraamossa hallituksen torstainen ilmoitus poikkeusoloista ei ole näkynyt juuri millään tavoin. Lainavälineitä palautettiin pitkin päivää sovitusti, kun käynnissä oli lomalaisten vaihtuminen uusiin.

Suksivuokraamo.
Suksivuokraamossa on oltu tarkkoja siitä, että väkeä ei ole otettu liikaa yhtä aikaa sisälle.Toni Pitkänen / Yle

Puhelin on soinut suksivuokraamossa kuitenkin tavanomaista enemmän, kun asiakkaat varmistelevat aukioloa ja turvallisuutta. Työtä suksivuokraamossa on tehty erityisjärjestelyin.

– Ihmiset ovat käyneet vuokraamossa yllättävän tasaisesti, ihmiset ovat käyttäneet maskeja, ja käytössä on ollut liikennevalot säätelemään sisällä olevan väen määrää, kertoo Skimac Oy:n toimitusjohtaja Ari Partanen.

Ari Partanen.
Skimac Oy:n toimitusjohtaja Ari Partanen kuvailee sesongin ensimmäistä lomaviikkoa onnistuneeksi.Toni Pitkänen / Yle

Tahkolle on torstain jälkeen tullut eteläsuomalaisilta jonkin verran tiedusteluja pidempiaikaisesta, jopa kolmen viikon mittaisista vuokramökeistä.

– Joukossa on varmasti etätyöläisiä ja etäkoululaisia sekä pienten lasten vanhempia. He ilmeisesti haluaisivat lähteä Etelä-Suomesta pois nyt, Partanen pohtii.

Nainen.
Helsinkiläinen Tiina Partanen on lomaillut Tahkolla perheensä kanssa osan viikosta. Ruoat he ovat tilanneet ennakkoon, ja aikaa on vietetty ulkona ja omassa vuokramökissä.Toni Pitkänen / Yle

Ravintolayrittäjä: Olisivat vain sulkeneet kaikki kerralla

Ravintoloiden tilanne Tahkolla on ollut ensimmäisen hiihtolomaviikon aikana vaihteleva. Useimmissa ruokaravintoloissa on ollut viime vuoteen verrattuna selvästi hiljaisempaa.

Ravintolassa on hiljaista.
Ravintola Kunkussa on ollut aiempia vuosia hiljaisempaa. Ruokaa lomailijat tilaavat take awaynä.Toni Pitkänen / Yle

– Enimmäkseen on mennyt take away -ruokaa, ihmiset eivät uskalla käydä sisällä. Tämä on ollut nyt täysin erilaista kuin aiempina vuosina, kuvailee ravintola Kunkun toimitusjohtaja Janne Heikkinen.

Ravintola hiljeni entisestään loppuviikosta hallituksen infon jälkeen. Heikkinen uskoo, että ravintolatoiminta hiipuu oleellisesti lähiviikkoina. Hän kuvailee nykytilannetta erittäin epävarmaksi.

– Olisi pitänyt sulkea kaikki paikat kerralla, myös paljon muutakin kuin ravintolat, että päästäisiin mahdollisimman nopeasti normaaliin arkeen, hän toteaa.

Katri Hämäläinen.
Pub Karhun vuoropäällikkö Katri Hämäläinen kertoo, että ravintola aikoo pitää ovensa auki niin pitkään kuin mahdollista.Toni Pitkänen / Yle

Pub Karhun vuoropäällikkö Katri Hämäläinen puolestaan kertoo, että kävijöitä on riittänyt. Koronan vaikutus on näkynyt alkuviikosta, mutta ei viikonloppuisin.

Etelä-Suomen lomalaiset ovat olleet yllättyneitä siitä, että ravintola ja pelikoneet on olleet auki. Pubissa on päässyt myös laulamaan karaokea.

– Moni on ihmetellyt sitä, että meillä on vielä tämä vapaus, Hämäläinen kuvailee lomalaisten kommentteja.

Hämäläinen ei vielä perjantai-iltana osannut arvioida, miten torstainen ilmoitus vaikuttaa tulevaan. Sen hän myöntää, että hyvin epävarmoja aikoja on luvassa.

karaokelappuja ja mikrofoni.
Toni Pitkänen / Yle

Lue lisää:

Ensimmäinen talvilomaviikko päättyy - erilaista lomaa sävytti koronahuoli, mutta ulkona päästiin nauttimaan talvesta entiseen malliin

Hiihtolomalaiset eivät näy yllättäen piikkinä Lapin koronatartunnoissa – "Merkittäviä joukkoaltistuksia ei ole edelleenkään todettu", sanoo infektioylilääkäri

Tunturikeskusten yöelämä on "kaukana normaalista", rinteissä näkyy lapsiperheitä – infektioylilääkärin mukaan väenpaljous lisää silti koronariskiä Lapissa

Keskustele aiheesta 28.2.2021 klo 23 saakka.

Lue seuraavaksi