1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Haiti

Haitilaisvankilasta yli 400 vangin massapako – vankilanjohtaja ja 24 muuta kuoli

Tunnettu jengijohtaja sai surmansa pakomatkalla. Puolet karkulaisista on yhä vapaina.

Haiti
Port-au-Prince.
Viranomaisten mukaan 25 ihmistä kuoli paon seurauksena. Arkistokuva Port-au-Princestä vuodelta 2013.AOP

Yli 400 vankia karkasi Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessa sijaitsevasta vankilasta torstaina. Heistä yli 200 on edelleen karkuteillä, kertovat paikallisviranomaiset uutistoimisto AFP:lle.

- 25 ihmistä kuoli massapaossa. Heidän joukossaan oli kuusi vankia ja vankilanjohtaja. Myös tavallisia kansalaisia on joutunut pakenevien vankien uhreiksi, kommentoi Haitin hallituksen tiedottaja Frantz Exantus.

Hänen mukaansa poliisi tekee paraikaa kaiken voitavansa edelleen vapaana olevien vankien kiinniottamiseksi.

- Jotkut heistä ovat käsiraudoissa. Eivät he pitkälle pääse, Exantus sanoi.

Paenneiden vankien joukossa oli tunnettu jengipomo Arnel Joseph, joka kuoli poliisin luoteihin 120 kilometrin päässä vankilalta.

Exantusin mukaan Joseph kuoli kahakassa hänen moottoripyöränsä pysäyttäneen poliisipartion kanssa. Vuodesta 2019 vankilassa istunut Joseph johti ennen tuomiotaan yhtä Haitin suurimmista rikollisverkostoista.

Poikkeuksellisen paljon karkureita

Massapaon yksityiskohdat ovat vielä epäselviä. BBC kertoo silminnäkijöiden kuulleen tulitusta vankilan alueella torstaina puolenpäivän aikaan paikallista aikaa.

Pian sen jälkeen alueella nähtiin pakenevia vankeja. Lähistöllä sijaitsevan vaatekaupan henkilökunta kertoo BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun), että osa vangeista varasti liikkeestä vaatteita itselleen. Vankiloiden massapaot eivät ole Karibianmerellä sijaitsevalla Haitilla tavattomia, mutta uusin pako on lähivuosien suurin.

Pako tapahtui vuonna 2012 käyttöön otetusta Croix-de-Bouguets’n vankilasta, joka on suunniteltu enintään 872 vangille. BBC:n mukaan vankilassa oli joukkopaon aikaan yli 1500 vankia.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi