Hyppää sisältöön

Kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannalla todettu koronavirustartunta – mahdollisesti 16 altistui torstaina kokouksessa

Kansanedustajille ja eduskunnan henkilöstölle on toimitettu tieto tartunnasta.

Eeva-Johanna Eloranta puhui joulukuun alussa sivistysvaliokunnan tiedotustilaisuudessa oppivelvollisuusuudistuksesta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Sosiaalidemokraattisen puolueen kansanedustajalla Eeva-Johanna Elorannalla (sd.) on todettu koronavirustartunta. Tartunta varmistui lauantaina, eduskuntatiedotus kertoo.

Eloranta kertoo olleensa muutoin viime päivät täysin etätöissä, mutta eduskunnassa hän kävi torstaina. Kyseessä oli sivistysvaliokunnan päätösvaltainen kokous.

– Torstaina ajelin Helsinkiin terveenä ja käytin koko ajan kasvomaskia. Illalla huomasin, että kurkkukipua ja päänsärkyä alkoi tulla, Eloranta kuvailee.

Eduskunnan tiloissa Eloranta kävi myös lounaalla, mutta yksin.

– Aikomus oli alun perin jäädä myös kyselytunnille, mutta sen päällä oli eräs etäkokous. Onneksi en mennyt kyselytunnille, Eloranta kuvailee nyt.

Perjantaiaamuna oireet jatkuivat ja Eloranta hakeutui testiin. Lauantaina tuli positiivinen testitulos. Nyt Eloranta kuvailee oloaan uupuneeksi ja väsyneeksi, mutta kuumetta ei ole.

Altistuneita mahdollisesti 16

Eduskunnan työterveysasema ja Helsingin kaupungin terveystoimen tartuntayksikkö ovat käynnistäneet jäljityksen selvittääkseen mahdollisia altistuksia.

– Nyt käydään hyvin tarkasti läpi, ettei kukaan toinen ole saanut tartuntaa, Eloranta toteaa.

Eloranta kertoo, että hänellä ja muilla henkilöillä oli eduskunnan tiloissa torstaina kaiken aikaa kasvomaskit kasvoillaan ja hygienian kanssa oltiin huolellisia.

Eloranta korostaakin, kuinka tärkeää kasvomaskien käyttö todella on.

Eduskunnan hallintopäällikkö Pertti Rauhion mukaan eduskunnan henkilökunnasta saattavat olla altistuneet virkamiehet, jotka työskentelivät sivistysvaliokunnassa torstaina.

Kyseessä on mahdollisesti 16 altistunutta.

Rauhion mukaan on epätodennäköistä, että ruokalassa olisi syntynyt altistuksia, sillä Eloranta kävi lounaalla yksin.

Eloranta ei tiedä, mistä sai tartunnan

Eloranta on itsekin ihmeissään siitä, mistä tartunta on voinut tulla. Hän kertoo elelleensä viime aikoina hyvin "hissukseen", etänä, jos koiran ulkoilutusta ja tämän viikkoista kauppareissua ei lasketa. Kaupassakin Eloranta kertoo käyttäneensä kasvomaskia.

– Ihmettelen, mistä olen tartunnan saanut, kun olen ollut kovin huolellinen.

– Ilmeisesti tämä virus siis on todella tarttuva ja haluankin sanoa, että huolellinen kannattaa olla. Ei ole ihme, että tartuntamäärät ovat nousseet.

Eloranta pohtii, olisiko tartunta voinut tulla kauppareissulla kauppakorin aisasta tai vaikkapa oireettomana omilta lapsilta.

Kansanedustajille ja eduskunnan henkilöstölle on toimitettu tieto tartunnasta.

Korjattu 27.2. klo 15.52: Eloranta ei ollut perjantaina eduskunnan tiloissa, niin kuin jutussa alun perin virheellisesti luki. Eloranta kävi eduskunnassa vain torstaina.