1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Katso video: Historiallinen kartanorakennus tuhoutui tulipalossa Varkauden keskustassa

Varkauden klubi siirrettiin 1800-luvun lopulla Terijoelta Karjalasta nykyiselle paikalleen Varkauden Päiviönsaareen. Historiallisen rakennuksen palon jälkisammutus jatkunee sunnuntaiaamuun.

Historiallinen puukartano tuhoutuu tulipalossa Varkaudessa
Historiallinen puukartano tuhoutuu tulipalossa Varkaudessa

Varkauden klubin puurakenteinen kartanorakennus on tuhoutunut tulipalossa Varkaudessa.

Ilmoituksen tulipalosta teki aamupäivällä klo 11 aikaan naapuritalon asukas. Henkilövahinkoja ei tiettävästi sattunut.

Palopaikalla tehdään parhaillaan jälkisammutustöitä, joiden arvioidaan kestävän sunnuntaihin saakka.

Paikalla on ollut lauantaina yhteensä 20 pelastuslaitoksen yksikköä Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksilta.

Palon syttymissyytä ei vielä tiedetä.

– Kyseessä on vanha rakennus, jossa on paljon eristettä ja purua. Sammutustyöt ovat vaikeat. Myös sen paikantaminen on hankalaa, missä palaa ja kytee, kuvaili palomestari Jaakko Mäkelä Pohjois-Savon pelastuslaitokselta lauantaina puolenpäivän aikaan.

Kartano on kooltaan noin tuhat neliömetriä.

STT:n mukaan palo syttyi rakennuksen kellarikerroksen ja ensimmäisen kerroksen välisessä välipohjassa. Iltapäivällä palo oli levinnyt jo rakenteita pitkin ja rakennus oli täyden palon vaiheessa.

Palo ei päässyt leviämään muihin rakennuksiin. Läheisen uimahallin ikkunoita särkyi palosta syntyneen kovan kuumuuden vuoksi.

Kuva: Lukijan kuva

Paikalla ollut Ylen kuvaaja Toni Pitkänen kertoi aamupäivällä, että rakennuksen katolta nousi paksu savukerros. Savu peitti näkymän rakennuksen takapuolella.

Warkauden klubi

Alueelle annettiin lauantaina vaaratiedote palosta syntyneen vaarallisen savun vuoksi. Vaaran ilmoitettiin olevan ohi kuuden maissa lauantai-iltana.

Varkautelainen Martti Hänninen suree Varkauden klubin paloa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Merkittävä rakennus varkautelaisille

Varkauden keskustassa sijaitseva Varkauden klubi on historiallinen rakennus, joka siirrettiin Terijoelta nykyiselle paikalleen Päiviönsaareen vuonna 1876.

Rakennus on toiminut historiansa aikana ruukinpatruunan asuntona, hotellina, ravintolana ja virkamiesklubina.

Varkautelaiset ovat jo ehtineet surra tärkeän rakennuksen menetystä. Museotoimenjohtaja Hanna-Kaisa Melaranta kuvailee Varkauden klubin tuhoutumista kaikkien varkautelaisten yhteiseksi suruksi.

Kartano on yksi keskustan alueen vanhimmista rakennuksista ja siihen tiivistyy iso osa alueen historiaa. Rakennus on ollut näkyvä osa Varkauden keskustan maisemaa. Se oli myös kulttuurihistoriallisesti merkittävä.

– Paikkaan liittyy valtavasti juhlia ja iloa. Ihmisillä on paljon hyviä muistoja rakennuksesta, toteaa Melaranta surullisena.

Lähialueella lauantaina päivällä liikkunut varkautelainen Martti Hänninen kertoo, että hänellä on rakennuksesta runsaasti muistoja entisenä ahlströmiläisenä.

Hän on käynyt ruokatunnilla kartanossa aikoinaan vuosikaudet työskennellessään Ahlströmin tehtaalla.

– Kaikki tuntevat rakennuksen. Se on varkautelaisille merkittävä, harmittelee Hänninen.

Olitko paikalla? Lähetä Ylelle uutiskuva. Muista kuitenkin, että kuvaaminen ei saa häiritä viranomaisten työtä.