1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pysyy toistaiseksi päätöksessään ministeriön kritiikistä huolimatta – yrittäjien tilat voi avata enimmillään 10 hengelle maanantaista lähtien

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist sanoo, että päätös on tehty lain mukaisesti. Lyly puolustaa Pirkanmaa lähiopetuspäätöstä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Bodypump-liikuntaa liikunta- ja hyvinvointikeskus Fressissä Kampissa Helsingissä 9. marraskuuta 2018.
Avi tulkitsee lakia siten, että tilat voivat jatkaa avoimena, jos toimintaa rajoitetaan enimmillään 10 henkeen. Helsinkiläisellä ryhmäliikuntunnilla hikoiltiin syksyllä 2018.Mikko Stig / Lehtikuva

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei ainakaan toistaiseksi peräänny päätöksestä, joka koskee esimerkiksi yksityisten kuntosalien ja muiden tilojen sulkemista pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla.

Aluehallintoviraston mukaan annettua päätöstä on noudatettava ainakin toistaiseksi, vaikka päätökseen tehtäisiinkin myöhemmin muutoksia sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vaatimalla tavalla. Asiasta kertoo STT:lle avin vastuualueenjohtajaa sijaistanut alkoholiyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen.

– Päätös on sen mukainen, mitä siinä on. Tilat voi avata päätöksessä mainitulla tavalla siten, että 10 henkeä kerrallaan vain voi olla tilassa. Päätöstä pitää noudattaa niin kauan, kunnes se muuksi muutetaan, tai jos se sellaisenaan pysyy, sen kahden viikon ajan. Kyllä tällä nyt mennään toistaiseksi ennen kuin julkaistaan uusi päätös, Lehikoinen sanoo.

Lehikoisen mukaan missään tapauksessa rajoitusalueilla ei voi syntyä tilannetta, jossa avin määräystä noudattava yrittäjä rikkoisi tietämättään lakia avatessaan tilansa enimmillään 10 ihmiselle kerrallaan.

– Ei voi tulla sellaista tilannetta. Toimivaltainen viranomainen on avi. Päätös on julkistettu, ja sitä pitää noudattaa valituksesta huolimatta, valittaa siitä sitten kuka tahansa. Ei tässä yrittäjällä tai viranomaisilla ole muuta vaihtoehtoa kuin noudattaa tätä päätöstä.

Etelä-Suomen avin ylijohtaja Merja Ekqvist kommentoi tekstiviestitse STT:lle, että avin päätös perustuu lakiin, mutta asian selvittelyä ministeriön kanssa jatketaan.

– Olemme tehneet päätöksen lain mukaisesti. Selvittelemme asiaa nyt lain laatijan kanssa. Olemme pyytäneet STM:ltä tähän tarkentavaa ohjausta, Ekqvist kirjoittaa.

Ekqvist ei vastannut STT:n sähköpostitse lähettämiin tarkentaviin kysymyksiin muun muassa siitä, mihin lainkohtiin tulkintaerot tarkalleen liittyvät ja millä aikataululla mahdollisia muutoksia määräyksiin tehtäisiin.

Laintulkinnasta lihava riita ministeriön ja viraston välille

STM:n ja avin välinen riita laintulkinnasta on herättänyt hämmennystä. Ministeriö on vaatinut tilojen täyssulkua, mutta avin tartuntatautilain tulkinnan mukaan enimmillään 10 ihmistä kerrallaan sisältävät tilat saavat olla auki myös maanantaista eteenpäin.

Hallituksen hyväksytyssä esityksessä tartuntatautilain väliaikaisesta muutoksesta sanotaan, että "58 g §:n mukaisesti tilat voitaisiin sulkea sisätiloissa vain yli 10 hengen ja ulkotiloissa vain yli 50 hengen osallistujamäärältä".

Ministeriön tulkinta laista näyttää olevan se, että tällä tarkoitettaisiin kaikkia tiloja, joissa on tavanomaisesti yli 10 henkeä. Avi tulkitsee lakia siten, että tilat voivat jatkaa avoimena, jos toimintaa rajoitetaan enimmillään 10 henkeen.

Lehikoinen ei sulje pois sitä mahdollisuutta, etteikö avi tekisi vielä muutoksia määräykseensä ministeriön vaatimalla tavalla. Ministeriön ja viraston väliseen riitaan on löydyttävä jokin ratkaisu, hän katsoo.

– Kyllä tätä varmastikin harkitaan. Varmaan maanantaina tiedetään enemmän. Kyllä näkisin, että asia täytyy aika pian suuntaan tai toiseen ratkaista.

Lyly puolustaa päätöstä pysyä lähiopetuksessa

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoin tänään Ykkösaamussa, että hallitus joutuu pohtimaan valmiuslain käyttöä, jos alueet ja avit eivät noudata ohjeita.

Esimerkiksi Pirkanmaan alueellinen pandemiaryhmä päätti perjantaina, että alueen yläkoulut ja toinen aste eivät siirry etäopetukseen ensi viikon hiihtoloman jälkeen.

Hallitus on suositellut, että myös kiihtymisvaiheessa olevien alueiden kouluissa siirryttäisiin etäopetukseen. Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) puolustaa Pirkanmaan päätöstä alhaisilla tartuntaluvuilla.

– Meillä on monta kertaa pienemmät tartuntaluvut kuin vaikeimmilla alueilla.

Lyly sanoo, että pandemiaryhmä kokoontuu seuraavan kerran ensi viikon tiistaina, jolloin tilannetta tarkastellaan uudelleen.

Lyly on pääministeri Sanna Marinin puoluetoveri. Marin on vedonnut voimakkaasti alueisiin taudin etenemisen estämiseksi.

– On myös ohjeita, että alueet hoitaa tilannetta. Olemme arvioineet tätä koronatilanteen pohjalta. En dramatisoisi tätä vaan katsotaan sen mukaan kun ratkaisuja tarvitsee hakea, Lyly sanoo.

Lyly muistuttaa, että etäopetus saadaan tarvittaessa käyntiin kahdessa päivässä.

Juttua on täydennetty klo 15:05 Lauri Lylyn haastattelulla.

Lue lisää:

Sosiaali- ja terveysministeriö näreissään Etelä-Suomen koronarajoituksista: "Paikat pitäisi panna kokonaan kiinni", sanoo osastopäällikkö

Nyt se varmistui: Yleiset saunat, kuntosalit ja kylpylät kiinni – Pääkaupunkiseutu sulkee myös yksityisiä tiloja, toisen asteen lähiopetus perutaan

HUS-alueen yritysten pitää tästä päivästä lähtien estää lähikontaktit yli 10 henkilön asiakastiloissa – määräyksen rikkomisesta tila voidaan sulkea

Lue seuraavaksi