1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Yhdysvalloissa kolmas koronarokote sai käyttöluvan – Johnson & Johnsonin rokote annetaan yhdellä pistoksella

Rokote annetaan yhdellä pistoksella ja se säilyy jääkaappilämmössä, mikä tekee sen jakelusta helpompaa.

koronarokote
Hoitajat odottivat saadakseen Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteen.
Hoitajat odottivat saadakseen Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteen Etelä-Afrikan Umlazissa 18. helmikuuta. Kyseinen rokote otettiin ensimmäisenä käyttöön Etelä-Afrikassa.Mlungis Mbele / AFP

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on hyväksynyt lääkeyhtiö Johnson & Johnsonin koronarokotteen hätätilakäytön. New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan rokotteen jakelu maassa on määrä aloittaa jo lähipäivinä.

Johnson & Johnsonin rokote on kolmas Yhdysvalloissa myyntiluvan saanut koronarokote. Se annetaan yhdellä pistoksella ja voidaan säilöä jääkaappilämpötilassa, mikä tekee sen jakelusta helpompaa kuin pakastinoloja vaativien Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteiden.

Rokotteen toivotaan helpottavan osaltaan Yhdysvaltain vaikeaa koronatilannetta. Maassa puoli miljoonaa ihmistä on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin.

Rokotteen toivotaan helpottavan osaltaan Yhdysvaltain vaikeaa koronatilannetta. Maassa puoli miljoonaa ihmistä on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin.

– Tämä on lupaavaa edistystä ponnistuksissamme kriisin lopettamiseksi. Mutta emme voi laskea suojaustamme nyt tai olettaa, että voitto on vääjäämätön, sanoi presidentti Joe Biden myyntiluvasta.

FDA: Rokote tehoaa myös muunnoksiin

Aiemmin tällä viikolla FDA kertoi, että Johnson & Johnsonin rokote ehkäisee tehokkaasti covid-19-taudin vakavia muotoja. FDA:n keskiviikkona julkaisemien dokumenttien mukaan rokote tehoaa myös viruksen ärhäköihin muunnoksiin.

Laajojen kliinisten testien mukaan rokotteen teho taudin vakavia muotoja vastaan oli Yhdysvalloissa 85,9 prosenttia, Etelä-Afrikassa 81,7 prosenttia ja Brasiliassa 87,6 prosenttia.

Kun taudin keskivaikeat muodot otettiin huomioon, rokotteen teho putosi 66,1 prosenttiin. Testeihin osallistui yhteensä lähes 40 000 ihmistä. Yhdysvaltalaiset asiantuntijat kuitenkin ovat kehottaneet ottamaan rokotteen tästä huolimatta.

– Normaalissa maailmassa ihmiset hyppisivät onnesta rokotteesta, jonka teho on yli 70 prosenttia, sanoi Alabaman yliopiston lääketieteen professori Jeanne Marrazzo Washingoton Postille (siirryt toiseen palveluun).

Hän huomautti, että normaalisti rokotteet vaativat 50 prosentin tehon saadakseen FDA:n hyväksynnän. Mainen osavaltion tautien ehkäisykeskuksen johtaja Nirav Shah taas totesi lehdelle, että kaikki kolme Yhdysvalloissa hyväksyttyä rokotetta suojaavat niin sairaalahoitoon joutumiselta kuin kuolemalta koronaviruksen vuoksi.

Etelä-Afrikka otti ensimmäisenä maana käyttöön Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteen helmikuun puolivälissä. CNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan Etelä-Afrikka tarjosi omat varastonsa Astra Zenecan rokotetta Afrikan unionin käyttöön, sillä kyseinen rokote tarjosi tutkimuksen mukaan vain vähän suojaa koronaviruksen Etelä-Afrikan varianttia vastaan.

Euroopan lääkeviraston (EMA) on määrä antaa suosituksensa Johnson & Johnsonin koronarokotteesta 11. maaliskuuta. EMA:n mahdollisen hyväksynnän jälkeen myyntiluvan käsittely siirtyy EU-komissiolle.

Lue myös:

Uusimmat uutiset koronaviruksesta

Lue seuraavaksi