Hyppää sisältöön

Tanskan ja Itävallan johtajat matkustavat Israeliin syventämään koronayhteistyötä – pienten maiden liittouma tavoittelee rokote-omavaraisuutta

Tanskan pääministerin mukaan koronan torjunnassa ei ole kyse terveyspolitiikasta vaan turvallisuuspolitiikasta.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz (kesk.) ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen keskustelivat EU-kokouksessa viime kesänä. Vasemmalla kuvassa Ruotsin pääministeri Stefan Löfven. Kuva: John Thys / EPA

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen matkustavat ensi torstaina Israeliin pääministeri Benjamin Netanjahun isännöimään tapaamiseen.

Maiden tarkoituksena on yhteistyössä edistää koronarokotteiden ja -lääkkeiden tutkimusta ja tuotantoa, kertovat Times of Israel (siirryt toiseen palveluun) ja Jerusalem Post (siirryt toiseen palveluun).

Kurzin mukaan ensisijaisena tavoitteena on kiihdyttää rokotteiden tuotantoa ja hankintaa.

– Olemme olleet tiiviissä yhteydessä kumppaneidemme Tanskan ja Israelin kanssa First Movers -maiden ryhmässä viime keväästä lähtien. Nyt haluamme laajentaa yhteistyötä, Kurz kirjoittaa Twitterissä.

First Movers -ryhmä on Kurzin aloitteesta viime vuonna koottu monenkirjava joukko (siirryt toiseen palveluun) pieniä ja keskikokoisia maita, joissa koronatilanne on pysynyt suhteellisen hyvänä ja jotka ovat tehneet yhteistyötä pandemian torjunnassa.

Ryhmään kuuluvat Itävallan, Tanskan ja Israelin ohella Norja, Tšekki, Kreikka, Australia ja Uusi-Seelanti. Käytännössä yhteistyö on sisältänyt muun muassa keskinäistä tiedonvaihtoa ja matkustamisen helpottamista.

Frederiksen: Tavoitteena omavaraisuus

Tanskan Frederiksen on kuluneella viikolla sanonut maan yleisradioyhtiön DR:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan, että koronapandemian torjunnassa ei ole niinkään kyse terveyspolitiikasta vaan turvallisuuspolitiikasta. Tämä on hänen mukaansa ymmärretty Israelissa ja Yhdysvalloissa, ja Euroopankin kannattaisi suhtautua asiaan samoin.

– Keskustelemme Israelissa muun muassa siitä, miten voimme tulla rokotteiden kanssa omavaraisemmiksi. Tämä koskee lyhyellä aikavälillä rokotteiden hankintaa, mutta myös pidemmällä aikavälillä esimerkiksi uudelleenrokottamista, pääministeri sanoo lehdistötiedotteessa.

DR:n mukaan Tanska haluaa ottaa oppia Israelin tavasta hoitaa koronaepidemiaa. Israelin rokoteohjelma on ollut menestys, sillä jo kolme miljoonaa eli kolmannes maan kansalaisista on saanut rokotuksen.

– Odotan, että pääsemme tekemään yhteistyötä ratkaisujen löytämiseksi muun muassa uusien rokotteiden kehittämisessä, tuotannossa ja hankintamalleissa, Frederiksen sanoi lauantaina.

Lue lisää:

.
.