Hyppää sisältöön

Edes korona ei ole saanut pinkkiin pukeutuvan Johanna "Pinksu" Marjomaan mieltä mustaksi – nyt hän kertoo, mistä positiivinen asenne kumpuaa

Huonoja päiviä on kaikilla, mutta meikkitaiteilija Pinksu pyrkii näkemään niissäkin hyvää.

Syövän selätettyään Johanna "Pinksu" Marjomaa päätti nauttia elämästä täysin rinnoin. Kuva: Jyrki Ojala

Johanna "Pinksu" Marjomaa on ollut parikymmentä viime vuotta kauttaaltaan pinkki. Kauneusalan vaikuttaja on tunnettu myös positiivisesta, elämää rakastavasta asenteestaan.

Koronatilanne on kuitenkin koetellut heitäkin, jotka eivät vähästä hätkähdä. THL:n mukaan korona hallitsee suomalaisten ajattelua jo niin paljon, että se aiheuttaa mielenterveysongelmia.

Ei siis ihmekään, ettei Pinksunkaan arki ole ollut pelkkää pinkkiä.

– On luonnollista, että mukaan mahtuu myös harmaita päiviä – vaikka pukeutumiseeni se ei olekaan yltänyt. Huonoja päiviä on kaikilla, eikä tunteita pidä työntää piiloon.

Kuten monella muullakin alalla, myös meikkitaiteilijoilla työt loppuivat koronan myötä kuin seinään. Helpotusta ei ole ainakaan hetkeen näkyvillä, sillä aluehallintovirastot kiristävät maaliskuun alussa rajoituksia ympäri Suomen.

Kaikesta huolimatta Pinksu kertoo olevansa hyvillä mielin. Tässä jutussa hän kertoo, miten se onnistuu.

Pinksu luottaa siihen, että elämä kantaa vastoinkäymisistä huolimatta. Kuva: Jyrki Ojala

Syöpä yläasteella muutti maailmankatsomusta

Pinksu on pyrkinyt pitämään itsensä kiireisenä koronatilanteesta huolimatta. Syksyllä hän osallistui Ylen Sinkut paljaana -sarjaan, jossa hän kokeili deittailua meikittä ja pelkistettyihin vaatteisiin pukeutuneena.

– Oman mukavuusalueen ulkopuolelle hyppääminen oli aivan mieletön juttu.

Pinksun asenne juontaa juurensa aikaan, jona hänen oli pakko päästää irti kontrollista. Yhdeksännellä luokalla hänellä diagnosoitiin Hodgkinin lymfooma eli imusolmukesyöpä.

– Sairaus iski juuri pahimman murrosiän aikaan. Sillä oli todella syvä vaikutus minuun ihan ytimiä myöten.

Syöpä todettiin lokakuussa. Kesäkuussa hoidot olivat ohi.

– Ymmärsin, että tapahtui mitä tahansa, ainakin olen elossa.

Niin hän on asennoitunut myös koronakriisiin.

Pinksu uskoo, että koronakriisin jälkeen ihmiset arvoistavat tavallista arkea entistä enemmän. Kuva: Jyrki Ojala

Kaikki lähtee hyväksynnästä, uskoo Pinksu

Tammikuussa Pinksu aloitti seksuaalikasvattajan opinnot. Siihen kytkeytyy myös hänen ensimmäinen vinkkinsä niille, jotka ovat huolissaan sulkutilan vaikutuksista omaan arkeen ja mielentilaan.

– Tee jotain, mistä nautit. Liiku, nuku päikkärit, meditoi, kirjoita tai lue. Esimerkiksi EFT-tekniikka on aivan timanttinen, ja harjoituksen voi tehdä omin käsin. On paljon ilmaisia keinoja, joilla helpottaa oloa, hän neuvoo.

EFT-menetelmä perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen, jossa yhdistyy moderni psykologia ja akupunktiopisteiden taputtelu sormin. Sen avulla voidaan helpottaa negatiivisia tunnetiloja, uskoo Pinksu.

Hän kokee, että kun fokus on jossain hyvässä, huomio ei kiinnity niin helposti negatiivisiin seikkoihin. Tärkeää myös on, että vaikeankin tilanteen pystyy tunnistamaan ja hyväksymään.

– Olo vain pahenee, jos koko ajan taistelee vastaan. Joskus pitää vain päästää irti ja luottaa siihen, että elämä kantaa.

Pinksu pyrkii myös aina miettimään, mistä on kiitollinen.

– Minulla on ruokaa, lämmin koti, terve keho ja rakkaita läheisiä.

Hän ymmärtää, että korona-aika on ollut monelle haastavaa. Hän kehottaa kuitenkin katsomaan sitä vastoinkäymisenä, jonka jälkeen voi olla entistä vahvempi.

– Tämän jälkeen ihmiset kenties arvostavat entistä enemmän esimerkiksi sitä, että voivat matkustaa.

Mikä on tuonut sinulle iloa koronan keskellä? Mitä vinkkejä antaisit heille, joita sulkutila ahdistaa? Keskustele aiheesta alla!

Juttua korjattu 28.2. kello 20.45: Pinksun mielestä oman mukavuusalueen ulkopuolelle hyppääminen oli mieletön kokemus, ei omalle mukavuusalueelle hyppääminen.

Lue seuraavaksi:

Noora Frantzi, 30, kouluttautui keväällä vapaaehtoiseksi kriisipuhelinpäivystäjäksi ja auttaa nyt ahdistuneita suomalaisia – puheluiden määrät räjähtäneet

Emmi Partanen, 27, päätti nauttia lomautuksesta ja koki päätöksestään syyllisyyttä – näin otat hyödyn irti ikävästä tilanteesta

Kun Anna-Sofia, 28, sairastui koronaan, kauheinta oli syyllisyys ja pelko – nyt hän kertoo, miten pärjätä yksin eristyksissä