1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Kokoomus pui Pihan lähtöä: Orpo vakuuttaa, että Pihalla oli puoluejohdon täysi tuki – Lepomäki ehdolle Helsingissä

Helsingin Sanomat kertoo, että kansanedustaja Juhana Vartiainen harkitsee pormestarikisaan lähtöä. Wille Rydman ei tavoittele enää ehdokkuutta.

kuntavaalit
Petteri Orpo ja Kristiina Kokko.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja puoluesihteeri Kristiina Kokko toivovat, että uusi pormestariehdokas löytyy pian. Markku Ulander / Lehtikuva, kuvankäsittely: Silja Viitala / Yle

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vakuuttaa, että pormestariehdokkuudesta luopunutta Kirsi Pihaa ei jätetty puolueessa yksin.

Orpo kertoo keskustelleensa Pihan kanssa ennen tämän päätöstä luopua pormestariehdokkuudesta. Hän ei kuitenkaan halua tarkemmin avata keskustelun sisältöä.

– Kirsi Piha on itse kirjoittanut niistä syistä, miksi hän vetäytyy, minulla ei ole siitä sen tarkempaa tietoa. Yleisella tasolla olen huolissani siitä, millaista keskustelua Twitterissä ja somessa käydään: käytetään loukkaavaa kieltä, liikutaan rasismin rajamailla ja puhutaan pahaa toisista ihmisistä ja heidän mielipiteistään.

Orpon mukaan ilmiöön pitäisi kiinnittää huomiota etenkin kuntavaalien alla.

Kokoomuksen pormestariehdokkaaksi Helsingissä nimetty entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Piha kertoi lauantai-iltana luopuvansa ehdokkuudesta. Syyksi hän sanoi, että kokoomuksessa on nyt arvojen kirjo, jota voisi olla vaikea edustaa pormestariehdokkaana.

Sunnuntai-iltana pormestarikisaan tuli uutta vauhtia, kun kansanedustaja Juhana Vartiainen kertoi Helsingin Sanomille harkitsevansa ehdokkuutta (siirryt toiseen palveluun). Hän kertoo pohtineensa ehdokkuutta jo ennen Pihan valintaa.

Lue lisää: Kirsi Piha luopuu Helsingin pormestariehdokkuudesta, valtuustoryhmän puheenjohtaja Sazonov: "Hänellä oli kokoomuksen piirin vankka tuki"

Orpo: Kokoomuksen linjaa ei määritellä Twitterissä

Luopumista edelsi se, että Piha päätyi sosiaalisessa mediassa sanaharkkaan eräiden puolueen oikeistosiipeä edustavien ehdokkaiden kanssa.

Jätettiinkö Piha puolueessa vailla tukea?

– Kirsi Pihalla oli kokoomuksen ja puoluejohdon, allekirjoittaneen ja puolueorganisaation täysi tuki. Me teimme töitä ja olimme valmistautumassa pormestarikampanjaan kuntavaalikampanjan osana. En tätä tunnista.

Orpo muistuttaa, että kokoomuksen linjaa ei määritellä Twitterissä, esimerkiksi poliitikkojen suosimassa sosiaalisen median palvelussa. Hän harmittelee sitä, että Twitterissä esiintyy yksittäisiä toimijoita, jotka esiintyvät puolueen värien alla ja sitä kautta hämärtyy puolueen linja.

– Kokoomuksen linja on avarakatseinen ja suvaitsevainen ja uskoo vakaasti länsimaiseen domokratiaan.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko uskoo, että uusi pormestariehdokas löytyy pian. Hän toivoo, että kaikki puolueen kuntavaaliehdokkaat saisivat tarpeeksi tukea.

– Tästä pitää tietysti kysyä Pihalta itseltään. Mielestäni Kirsi Piha nautti varauksestonta puolueen tukea niin kauan, kun hän oli ehdokkaana.

Lue lisää: Analyysi | Kirsi Pihan ilmoitus pudotti Helsingin kokoomuksen jääkylmään veteen ja teki jälleen näkyviksi puoluetta repivät ristiriidat

Pihan lähtö tuli yllätyksenä – Lepomäki mukaan kuntavaaleihin

Kirsi Piha vetäytyi pormestariehdokkuudesta yllättäen lauantai-iltana. Hän kertoi asiasta blogissaan (siirryt toiseen palveluun). Piha perustelee päätöstään kokoomuksen arvoilla. Piha ei ole kommentoinut päätöstään sen jälkeen, kun julkaisi bloginsa.

Pihan lähtö oli kova paukku kokoomukselle. Kuntavaalit on tarkoitus pitää 18. huhtikuuta ja puolue joutuu etsimään uuden pormestariehdokaan. Nykyinen pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ei lähde kuntavaaleihin ehdokkaaksi.

Puolue menetti samana iltana kaksi ehdokastaan, kun hetkeä aiemmin lähdöstään oli kertonut somevaikuttaja ja julkkiskokki Hanna Gullichsen.

Sen sijaan sunnuntaina kokoomus sai myös hyviä uutisia, kun puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Lepomäki päätti lähteä mukaan kuntavaaleihin. Hän kertoi asiasta Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Lepomäki on aiemmin sanonut (siirryt toiseen palveluun), ettei olisi osallistumassa kuntavaaleihin vireillä olevan avioeronsa takia.

Eduskuntavaaleissa 2019 Lepomäen henkilökohtainen äänisaalis oli koko maan viidenneksi korkein.

Muutama harkitsee jo pormestariehdokkuutta

Pihan vetäydyttyä Helsingin kokoomus joutuu etsimään muita vaihtoehtoja pormestariehdokkaaksi.

Kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov kehotti lauantaina muun muassa Pia Pakarista, Juhana Vartiaista jaSari Sarkomaata harkitsemaan ehdokkuutta.

Sarkomaa itse kuitenkin totesi tänään Ylelle, että ei ainakaan vielä ilmoittaudu pormestarikisaan mukaan.

Sarkomaa viestitti Ylelle näin:

– Kirsin peruutus oli yllätys. Eteenpäin on mentävä. Puoluejohdon ja Helsingin piirin johdon tehtävä ripeä analyysi, millaisella ehdokkaalla joukkue etenee. Omalta osaltani ei tässä vaiheessa ole uutta sanottavaa.

Sarkomaa kertoi Ylen haastattelussa jo tammikuussa, ettei hän tavoittele kokoomuksen pormestariehdokkuutta.

Sazonov harkitsee ehdokkuutta vakavasti myös itse, mutta tekee lopullisen päätöksensä vasta lähipäivinä.

– Totta kai minulla on intoa ja halua Helsingin kehittämiseen. Olen ollut valtuustoryhmän puheenjohtajana keskeisessä roolissa ja olen ehdolla joka tapauksessa kuntavaaleissa. Kun tilanne on muuttunut, silloin pitää kunkin tehdä harkinta ja arviointi uudestaan.

Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen on kertonut Ylelle tekstiviestillä, että näin lähellä vaaleja "vastaus ei voi olla kategorisesti ei".

Vartiainen ei ole vastannut tiedusteluihin. Elina Lepomäki totesi sunnuntaina Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että Vartiainen olisi "loistava ehdokas".

Helsingin kokoomusvaltuutettu Otto Meri ilmoitti sunnuntaiaamuna Twitterissä harkitsevansa vakavasti ehdokkuutta lukuisten saamiensa pyyntöjen vuoksi.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Meri kertoo Ylelle, että tekee päätöksensä ensi viikon alkupuolella.

– Nyt kun tilanne niin radikaalisti ja äkillisesti muuttui, koen velvollisuudekseni arvioida asiaa.

Kokoomuksen pormestariehdokkuudesta Pihan kanssa kilpaili aiemmin kansanedustaja Wille Rydman. Piirikokouksen äänestäessä pormestariehdokkaasta Piha voitti Rydmanin äänin 67–34.

Rydman kertoi sunnuntai-iltana Verkkouutisille (siirryt toiseen palveluun), ettei tavoittele enää ehdokkuutta. Verkkouutisten mukaan Rydmanin kieltäytymiseen vaikuttivat erityisesti kansanedustaja Juhana Vartiaisen halukkuus tehtävään, herkkä tilanne ja lyhyt varoitusaika.

Sasi: Huudetaanko Vapaavuori apuun?

Kokoomuksen entinen kansanedustaja Kimmo Sasi arvioi, että Helsingin kokoomus on nyt kovan haasteen edessä löytääkseen uskottavan pormestariehdokkaan nopeasti. Sillä on suuri vaikutus kuntavaalitulokseen.

– Tällä hetkellä meillä on populistinen oikeisto ja populistinen vihervasemmisto. Kokoomus hautautuu siinä välissä. Se ei ole oikein löytänyt selkeää sanomaa äänestäjille tässä tilanteessa.

Sasi arvioi tänään Ylelle, että Helsingin nykyistä pormestaria Jan Vapaavuorta saatetaan huutaa apuun nyt tämän aiemmasta kieltäytymisestä huolimatta, kun puolueelta puuttuu ehdokas pääkaupungin pormestariksi.

– Paine Vapaavuorta kohtaan kasvaa varmasti valtavasti. Tuleeko hän ja pelastaa puolueen Helsingissä?

Juttua korjattu: Kimmo Sasi on kokoomuksen entinen kansanedustaja.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast:

Lue lisää: Kokoomuksen kannatus on jumissa ja linja hukassa – Mistä kiikastaa, Petteri Orpo?

Lue seuraavaksi