1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapsisurma

Lapsensa tukehduttanut nainen tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen – käräjäoikeuden mukaan teko oli murha

Henkirikos tapahtui huhtikuussa 2020.

Lapsisurma
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus Aviapolis Vantaa
Tapauksen käsittely alkoi helmikuussa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa..Pekka Tynell / YLE

Pienen lapsensa Vantaan Kaivokselassa tukehduttanut 22-vuotias nainen on tuomittu kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan teko oli murha, ja nainen oli teon tehdessään alentuneesti syyntakeinen.

Nainen tukehdutti hieman alle kahden vuoden ikäisen lapsensa viime huhtikuussa varhain aamulla sen jälkeen kun lapsen isä oli lähtenyt töihin. Oikeuden mukaan nainen päätti lapsen tappamisesta edellisenä iltana.

Henkirikos tapahtui huhtikuussa 2020.

– Mitään ymmärrettävää motiivia lapsensa tappamiselle ei ole tullut esille. Mikään (vastaajan) kokema riita tai olosuhdepakko ei ole liittynyt hänen lapseensa, tuomiossa sanotaan.

Nainen soitti itse hätäkeskukseen vähän aamukuuden jälkeen ja kertoi tappaneensa lapsensa. Ensihoitoyksikkö ehti perille reilussa kymmenessä minuutissa. Nainen oli ambulanssia vastassa asunnon alaovella.

– (Hän) oli ollut rauhallinen ja kertonut, että lapsi oli ylhäällä asunnossa ja oli kuollut.

Nainen oli harkinnut tekoa useita päiviä

Syyttäjän mukaan nainen oli miettinyt lapsensa tappamista useana päivänä ennen tekoa. Hän oli päättänyt tappaa poikansa 28. huhtikuuta eli päivää ennen tekoa.

Jäätyään lapsen kanssa kahden kesken keskiviikkona 29. huhtikuuta nainen oli hakenut keittiöstä muovipussin ja asettanut sen makuuhuoneessa lapsensa päähän. Hän oli tukehduttanut lastaan muovipussilla sekä käsillään niin kauan, että tämä oli menehtynyt.

Syyttäjän mukaan teko oli tehty vakaasti harkiten ja erityisen raa'alla ja julmalla tavalla kohdistuen puolustukyvyttömään pikkulapseen. Syyttäjän mukaan nainen oli keskeyttänyt teon luultuaan lapsen menehtyneen, mutta kun poika olikin vielä liikkunut ja vastustellut, äiti oli jatkanut tekoaan.

Asiaan ei liittynyt ulkopuolisia henkilöitä eikä päihteitä. Samassa asunnossa asunut lapsen isä ei ollut henkirikoksen aikaan paikalla.

Naisen kyky säädellä käyttäytymistään oli heikentynyt

Oikeuden mukaan nainen on kärsinyt mielenterveyden häiriöstä. Mielentilatutkimuksen perusteella naisella on rajallinen empatiakyky ja itsekeskeinen ajattelutapa. Oikeus katsoi kuitenkin, että hän ymmärsi tekonsa.

– Tehdessään syytteenalaisen teon tutkittava oli kykenevä ymmärtämään tekonsa tosiasiallisen ja oikeudenvastaisen luonteen, mutta hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään oli ratkaisevasti heikentynyt, oikeus toteaa mielentilalausuntoon viitaten.

Tuomiosta ilmenee, että jo naisen raskausaikana terveydenhuollossa heräsi huoli tämän terveydestä. Kyse oli vauvaan ja muihin ihmisiin kohdistuneista epävakaista tunteista.

Käräjäoikeudessa nainen kertoi muun muassa joutuneensa elämään pelossa ja että hänen elämäänsä oli kontrolloitu pitkän aikaa. Hänen mukaansa hän ei esimerkiksi olisi voinut ottaa avioeroa pelkäämättä henkensä puolesta.

Oikeus ei tuomiossa ota kantaa naisen omista olosuhteistaan kertoman todenperäisyyteen.

Lue myös:

Syyttäjä: Nuori äiti murhasi 1-vuotiaan poikansa Vantaalla tukehduttamalla, harkitsi henkirikosta päivien ajan

Noin kaksivuotias lapsi löytyi kuolleena Vantaalla – poliisi epäilee lapsen äitiä henkirikoksesta

Psykiatri Hannu Lauerma: Lapsensa tappavat vanhemmat ovat usein syvästi masentuneita, moni jää vaille hoitoa

Lue seuraavaksi