Hyppää sisältöön

Myanmarin johtaja Aung San Suu Kyi ensimmäistä kertaa julkisuudessa helmikuun vallankaappauksen jälkeen – osallistui oikeuden kuulemiseen videoyhteydellä

Suu Kyitä vastaan nostettiin kaksi uutta syytettä.

Levottomuuksia Yangonissa, Myanmarissa maanantaina.
Levottomuuksia Yangonissa, Myanmarissa maanantaina.

Myanmarin vaaleilla valittu johtaja Aung San Suu Kyi on esiintynyt julkisuudessa ensimmäistä kertaa sotilasvallankaappauksen jälkeen.

Myanmarin armeija kaappasi vallan 1. helmikuuta, ja Suu Kyitä on pidetty sen jälkeen kotiarestissa.

Tänään maanantaina hän kuitenkin osallistui oikeuden kuulemiseen pääkaupunki Naypyitawissa videoyhteyden avulla. Hänen asianajajansa Khin Maung Zaw kertoi, että Suu Kyi vaikutti terveeltä, mutta oli ehkä laihtunut jonkin verran.

Asianajaja Min Min Soe ei ollut saanut keskustella Suu Kyin kanssa ennen kuulemistilaisuutta.

Vielä kaksi syytettä lisää

Suu Kyitä syytettiin alun peroin luvattomien radiopuhelinten omistamisesta sekä koronavirusrajoitusten rikkomisesta kampanjatapahtumissaan viime vuoden vaaleissa. Kansainvälinen yhteisö on pitänyt syytteitä perusteettomina.

Tänään maanantaina Suu Kyitä vastaan nostettiin vielä kaksi uutta syytettä. Häntä syytetään myös tietoliikennelakien rikkomisesta ja yleisen rauhan häiritsemisestä. Jälkimmäinen syyte perustuu siirtomaa-ajan rikoslakiin.

Suu Kyin oikeudenkäynti alkoi tänään maanantaina valmistelevalla istunnolla. Sen on määrä jatkua kahden viikon kuluttua.

Myanmarilaiset ovat osoittaneet mieltään Aung San Suu Kyin puolesta niin Myanmarissa kuin muissakin maissa. Kuva: Chaiwat Subprasom / AOP

Sotilasjuntta kiristänyt otteitaan

Myanmarissa on ollut Suu Kyitä puolustava mielenosoitusten aalto vallankaappauksesta lähtien. Eilen sunnuntaina sotilasjuntta kiristi otteitaan mielenosoittajia vastaan. Ainakin 18 ihmistä kuoli mielenosoitusten verisimpänä päivänä.

Poliisi ampui mielenosoittajia kumiluodella ja kovilla ammuksilla eri puolilla maata. YK:n mukaan yli 30 haavoittui.

Mielenosoittajat ovat palanneet kaduille tänään maanantaina eilisistä väkivaltaisuuksista huolimatta. Suurimmassa kaupungissa Yangonissa poliisi on hajottanut mielenosoituksen kyynelkaasulta.

Lue lisää:

.
.