Hyppää sisältöön

Varkauden klubin omistajalla oli suuria suunnitelmia, mutta kaikki haihtui ilmaan tulipalossa: "Tuntuu kuin olisi läheisen menettänyt"

Varkauden klubin tarina päättyi äkisti lauantaina, kun tulipalo tuhosi koko historiallisen rakennuksen.

Lauantaina aamupäivällä alkanut tulipalo tuhosi Varkauden klubin kartanorakennuksen kokonaan. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Varkauden klubin omistaja Jaakko Ikosen ystävä sai puhelun lauantaina aamupäivällä. Soittaja oli Ikosen työkaveri – Ikosen oma puhelin oli äänettömällä, joten oli soitettava Ikosen seurassa olleelle ystävälle.

Asia ei voinut odottaa. Työkaveri kertoi Ikoselle, että klubi palaa.

– Ensin sanottiin, että sieltä tulee kevyesti savua. Ajattelin, että se on joku pieni asia, joka saadaan selvitettyä, Ikonen kertoo lauantain tapahtumista.

– Ei käynyt mielessäkään, että rakennus saattaisi olla palanut kokonaan.

Pelastuslaitos sai lauantaina aamupäivällä hälytyksen, että Varkauden klubin vanhasta kartanorakennuksesta nousee savua. Pian selvisi, että palo on levinnyt eristepuruihin. Silloin ei ollut enää mitään tehtävissä.

Nea ja Jaakko Ikonen ovat olleet Varkauden klubin omistajina neljä vuotta. Kuva vuodelta 2018. Kuva: Yle / Jouko Salokorpi

Jäljelle jäi vain piippu

Varkauden klubi tuotiin Varkauteen Terijoelta vuonna 1876. Aikojen saatossa siinä on ollut muun muassa ruukinpatruunan asunto ja virkamiesklubi.

Nyt klubista on jäljellä enää palon keskellä seisova piippu.

Iso puutalo palaa niin kovalla liekillä, että lauantaina palopelastajat eivät pystyneet olemaan kymmenen metrin päässä talosta ilman perusteellista suojavarustusta. Pienempiä paloja kytee klubin raunioissa vielä pitkään, kertoo Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palomestari Mikko Hynninen.

– Kun on tuollainen kahden metrin kasa hiiltä ja puutavaraa, on aivan oletettavaa, että tulee useammankin kerran sellaisia pienempiä kytöjä. Niitä tulee niin kauan, että olemme saaneet purettua talon jäänteet.

Palonsyyntutkinta on alkanut tänään. Hynnisen mukaan sen tuloksia saadaan todennäköisesti odottaa vielä pitkään.

"Kuristaa kurkkua"

Jaakko Ikonen ja hänen vaimonsa Nea Ikonen ovat olleet klubilla yrittäjinä neljä vuotta, ja sinä aikana rakennuksessa on ollut majoitustoimintaa, kokouksia ja tapahtumia. Svenska skolankin kävi siellä koulua yhden vuoden.

Ikonen kävi kartanossa viimeisen kerran perjantaina. Hyviä yöunia hän ei ole lauantain jälkeen enää nukkunut.

– Muutamalle ystävälleni olen sanonut, että tuntuu kuin olisi läheisen menettänyt. Koko ajan kuristaa kurkkua ja on paineen tunne rinnassa.

Varkauden klubi oli tärkeä osa Varkauden historiaa ja kulttuuria. Ikonen ei lähde vielä tässä vaiheessa arvioimaan, millaiset taloudelliset menetykset palosta koituivat.

– Tämmöisen vanhan kartanon arvottaminen on ongelmallista, koska sellaisilla on niin olemattomat markkinat, Ikonen sanoo.

Rahaa enemmän kirpaisee henkinen menetys.

– Olisin halunnut tehdä enemmänkin asioita tulevaisuudessa. Suunnitelmia oli paljon.

Lue lisää: