1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Koronanyrkki: Koulujen lähiopetus voi jatkua – Keski-Suomi on Jyväskylää lukuun ottamatta koronaepidemian perustasolla

Koronanyrkki linjasi Keski-Suomen epidemiatilannetta maanantaisessa kokouksessaan.

Kuva: Heli Kaski / Yle

Keski-Suomen alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä eli niin sanottu Koronanyrkki linjasi 1. maaliskuuta, että Jyväskylä on edelleen koronepidemian kiihtymisvaiheessa, mutta muut sairaanhoitopiirin kunnat ovat perustasolla, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Koronanyrkki ei lievennä voimassa olevia koronasuosituksiaan, muttei myöskään kiristä niitä.

– Kaikki suositukset koskien maskeja ja muita pysyvät voimassa, mutta muutos, joka on ollut vahvasti valtioneuvoston suunnasta ohjattu eli yläkoulujen etäopetus, niin sille emme nähneet perusteita, sanoo Kinnunen.

Hallituksen viime viikolla julkistaman linjauksen mukaan Suomessa alkaa ensi viikolla kolme viikkoa kestävä sulkutila. Sulun aikana kaikki koronan leviämisvaiheen alueet siirtyvät etäopetukseen peruskoulun yläluokilla ja toisen asteen koulutuksessa. Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastukset saattavat jäädä tauolle. Etäopetusta on suositeltu myös epidemian kiihtymisvaiheessa oleville alueille.

Koronanyrkki suosittelee, että Keski-Suomessa yläkouluja ei siirretä etäopetukseen hiihtolomien jälkeen.

– Meillä on niin rauhallinen tilanne epidemian osalta. Seuraamme asiaa päivittäin ja jos syntyy tartuntaryppäitä tai ilmenee koronaviruksen herkemmin tarttuvia muunnoksia, niin olemme valmiita arvioimaan tilannetta muutaman päivän sisällä uudelleen, kertoo Kinnunen.

Jyväskylä päättää etäopetuksesta perjantaina

Jyväskylän kaupunki on varautunut siirtymään etäopetukseen 8. maaliskuuta alkaen. Päätös riippuu kuitenkin Jyväskylän tautitilanteesta sekä ministeriöiden ja aluehallintoviraston kuluvan viikon aikana tarkentuvista ohjeista, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Oppilaille on viime viikolla jaettu päivän varoitusajalla tarvikkeet etäopetusta varten.

Etäopetukseen siirtyminen edellyttää kaupunginhallituksen päätöksen tilojen käytön rajoittamisesta sekä sivistyspalveluiden toimialajohtajan päätöksen poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä.

Viralliset päätökset tehdään tarvittaessa tulevana perjantaina, jos etäopetukseen nähdään olevan epidemiavaiheen perusteella edellytyksiä.

Nyrkki ei suosittele lasten harrastustoiminnan sulkemista, ravintoloiden sulusta odotetaan tarkennuksia

Koronanyrkki ei suosittele myöskään yli 12-vuotiaden lasten harrastustoiminnan sulkemista.

Kinnusen mukaan Keski-Suomessa odotetaan vielä myös ravintoloita koskevien rajoitusten tarkentumista.

Hallitus on vienyt eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemisesta kolmeksi viikoksi koronan leviämis- ja kiihtymisalueilla. Esimerkiksi vanhainkotien lounasravintolat tai henkilöstöravintolat eivät kuitenkaan mene kiinni. Myös etämyynti on ravintoloiden sulun aikana sallittua.

– Esitys on olemassa ja eduskunta päättää. Katsotaan, mikä on päätöksen sisältö ja millaisia määrityksiä tulee. Tällä hetkellä tulkitsen asiaa niin, että niissä maakunnan kunnissa, jotka ovat perustasolla ravintolamääräykset eivät koskisi, mutta Jyväskylän osalta sulku astuisi voimaan. Tämä on ennakointia, mutta tarkentuu, kun tiedetään, mikä eduskunnan päätös lopulta on, kuvailee Kinnunen.

Keski-Suomen koronatilanne on edelleen hyvin kaksijakoinen. Maakunnassa on useita kuntia, joissa on todettu koko epidemian aikana vain 0-4 koronavirustartuntaa. Tartunnat ovat keskittyneet pääosin Jyväskylään ja sen lähikuntiin.

– Monet kunnat ovat olleet koko ajan perustason määrittelyn tasolla, vaikka koko maakunnan yhteenlaskettu ilmaantuvuusluku on ollut huomattavan korkea, luonnehtii Kinnunen.

Kymmenen henkilön kokoontumisrajoitukset jatkuvat

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) kertoi jo viime viikolla, että yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet sekä yleiset kokoukset kielletään maaliskuun loppuun saakka Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

Aluehallintoviraston päätös jatkaa jo voimassaollutta linjausta. Päätöksessä on AVIn mukaan huomioitu alueellinen epidemiatilanne sekä maan hallituksen ilmoitus Suomessa 8. maaliskuuta alkaen toteutettavasta sulkutilasta.

Aluehallintovirasto suosittelee painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää.

AVI ei ole toistaiseksi antamassa Keski-Suomeen tartuntatautilakiin perustavia uusia määräyksiä esimerkiksi yksityisten kuntosalien tai kauppakeskusten julkisten tilojen sulkemisesta. Uusia rajoituksia voi kuitenkin tulla, jos tautitilanne muuttuu.

– Keskeistä on nyt maalaisjärki. Uskon, että ihan kaikki olemme väsyneitä tähän tilanteeseen, ei hallituskaan ilomielin rajoituksia määrää, mutta niiden noudattaminen on kaikkien meidän hyväksi. Toivottavasti jaksamme vielä vähän aikaan ponnistella, kertoo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen.

Lue myös:

Aluehallintovirastot kiristävät rajoituksia kiihtymis- ja leviämisalueilla – katso, mikä muuttuu omassa maakunnassasi

Aluehallintovirasto: Kokoontumisrajoitukset jatkuvat maaliskuun loppuun saakka Keski-Suomessa

Jyväskylässä valmistaudutaan yläkoulujen etäopetukseen – toimialajohtaja Leisimo: "Kyllä siellä aika monta välinettä kuitataan kotiin"

Jyväskylässä yläkoulut ehkä hiihtoloman jälkeen etäopetukseen, uimahallit ja kaupunginteatteri pysyvät maaliskuun kiinni

Hallitus linjasi korona-alueille sulun – "Vähän pelottaa, että loppuuko tämä ikinä", sanoo jyväskyläläinen Kirsi Myyryläinen

Keski-Suomi koronan kiihtymisvaiheessa – näin hallituksen rajoitukset vaikuttavat