Hyppää sisältöön

Yllätyskirje USA:sta lupasi testamenttilahjoituksena liki miljoona euroa Itä-Suomen yliopistolle – pian sitä jaetaan apurahoina opiskelijoille

Apurahoilla tuetaan keskittymistä päätoimiseen opiskeluun. Sen suuruus on 300 euroa kuukaudessa.

Testamenttilahjoitus on samalla kunnianosoitus Walter Hillin suomalaisille sukujuurille. Kuvituskuva. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Itä-Suomen yliopisto on saanut USA:sta merkittävän testamenttilahjoituksen. Lahjoituksen suuruus on noin miljoona Yhdysvaltain dollaria, eli noin 900 000 euroa.

Lahjoitus muodostaa peruspääoman Ida Kokkosen ja Walter William Hillin rahastolle, josta myönnettävillä apurahoilla tuetaan keskittymistä päätoimiseen opiskeluun. Lahjoitus perustuu Walter Hillin puolison, Louise M. Hillin testamenttiin. Walter Hillillä oli suomalaiset sukujuuret.

– Lahjoitus tuli yllätyksenä. Yliopistolle tuli postissa kirje asiasta. Toki se aluksi ihmetytti ja piti selvittää, onko lahjoitus oikeasti totta, ja mistä ihmeestä on kysymys, yliopiston lakiasianjohtaja Petri Rintamäki kertoo.

Rintamäki naurahtaa, että yleensä kirjeissä ollaan vailla rahaa yliopistolta, mutta tässä tapauksessa kyseessä oli todellinen Amerikan perintö, jollaisia yleensä vain tarinoissa luvataan.

– Tämä perintö realisoitui oikeasti, hän iloitsee.

Rahasto tukee päätoimista opiskelua

Rahastosta myönnetään apurahoja Itä-Suomen yliopiston perusopiskelijoille, joilla ei olisi muuten taloudellista mahdollisuutta päätoimiseen opiskeluun ilman työntekoa.

Apuraha voidaan myöntää lukukaudeksi tai -vuodeksi, ja sen suuruus on 300 euroa kuukaudessa. Apurahansaajien valinnassa otetaan huomioon heidän taloudellinen tilanteensa, opintomenestys ja yhteiskunnallinen aktiivisuus.

Apuraha on tarkoitettu opintojen loppuun saattamiseen, joten hakijan tutkinnosta saa puuttua enintään 60 opintopisteen verran opintoja.

– Lähdemme liikkeelle myöntämällä ensimmäisellä kerralla 15 apurahaa.

Kunnianosoitus suomalaisille sukujuurille

Louise Hill oli 97-vuotias, kun hän kuoli vuonna 2019. Hänen puolisonsa Walter Hill kuoli jo vuonna 1992. Louisella ja Walterilla ei ollut lapsia, joten he halusivat omaisuudellaan tukea useiden oppilaitosten opiskelijoita. Tästä he päättivät yhdessä Walterin vielä eläessä.

Hillien omaisuutta jaettiin kolmen yliopiston kesken. Kaksi muuta varoja saanutta yliopistoa sijaitsevat USA:ssa.

Auttamisen halu kumpusi Hillin omista kokemuksista. Louise Hill sai aikanaan omat opintonsa käyntiin tätinsä tuella, mutta joutui myöhemmin kustantamaan opettajan tutkintonsa työnteolla.

– Hän halusi tukea opiskelijoita, että he pystyisivät muista velvoitteista vapaana keskittymään opiskeluun.

Walter Hill syntyi myös USA:ssa, mutta hänen vanhemmillaan Ida Kokkosella ja William Hillillä, alkujaan Palomäellä, oli juuret Kuopion ja Porin seuduilla. Walter Hill puhui myös suomea.

Lahjoittajan toiveena on, että apurahansaajat tukevat itse myöhemmin rahastoa lahjoituksilla, jotta rahaston toiminta jatkuisi.