1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maanjäristykset

Talot tärisivät ja ikkunat helisivät maanjäristyksen aikana Kuusamossa – kilometrien päässä ollut paikallinen: "Se tuntui hyvin voimakkaalta"

Kuusamo sijaitsee maanjäristysherkällä alueella, ja seudulla on ollut järistyksiä aiemminkin.

maanjäristykset
Maanjäristys Kuusamossa.
Yle

Maa järisi Kuusamossa sunnuntaina noin kuuden aikaan illalla.

Seismologian instituutin seismologi Toni Veikkolainen kertoo, että maanjäristyksen keskus sijaitsi 11 kilometriä länteen Kuusamon keskustasta.

Maanjäristyksen magnitudi oli 2,0, ja se tapahtui arviolta noin 15 kilometrin syvyydessä. Seismologian instituuttiin tuli useita ilmoituksia järistyksestä.

Kuusamolainen Jokke Kämäräinen oli tapahtumahetkellä kotonaan Kuusamojärven rannalla parin kilometrin päässä keskustasta.

– Se tuntui hyvin voimakkaalta. Sattumalta nojasin samaan aikaan ulkoseinään, kun järistys alkoi. Ihmettelin heti, miksi talo tärisee ja ikkunat helisevät niin paljon, Kämäräinen kuvailee tilannetta.

Järistys kesti Kämäräisen mukaan reilut kymmenen sekuntia.

Järistys tuntui aiempaa suuremmalta

Kuusamon seutu on Suomen herkimpiä maanjäristysalueita, ja järistyksiä on ollut aiemminkin. Kuusamo sijaitsee seismisesti aktiivisella vyöhykkeellä, joka ulottuu Venäjän puolelle Kantalahteen saakka. Alueella tapahtuvia järistyksiä yhdistää se, että ne tapahtuvat syvällä maanpinnan alla.

Kuusamolainen Katariina Nissi arveli ensin, että kyseessä oli lentokone, joka lentää talon päältä hyvin matalalla ja tärisyttää taloa.

– Onhan tällaisia tuntemuksia ollut täällä Kuusamossa aiemminkin, joskus 2000-luvun alussa, mutta ennen ei ole ollut näin voimakasta jyrinää, Nissi kuvailee.

Järistys tuntui tällä kertaa sen verran suurelta, että Nissi ehti huolestua tärinän vaikutuksesta.

– Sanoin miehelleni, että pitääkö tässä alkaa pelkäämään, jos järistyksiä tulee lisää. Uusia järistyksiä ei kuitenkaan tullut, kertoo Nissi.

Kuuntele alta lisää Kämäräisen ja Nissin kokemuksia maanjäristyksestä.

Lue seuraavaksi