1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ruoat

Mitä lautasellasi on tulevaisuudessa? Testaa, mitä tiedät ruuantuotannon uusista ratkaisuista

Ympäri maailmaa kehitetään kiivaasti uudenlaisia tapoja kestävämpään ruuantuotantoon.

ruoat
Erilaisia ruoka-aineita:  hyönteisiä, laboratoriovalkuaista ja kasvisruokaa
Tulevaisuuden ruokapöydässä on uusia makuja, mutta myös uusilla keinoilla tuotettuja tuttuja ruokia.Maria Lång / Yle, VTT, Silja Viitala / Yle

Ihmiset haluavat tulevaisuudessakin syödä hyvältä maistuvaa ruokaa.

Ruuantuotannon on jatkossa kuitenkin oltava ilmaston kannalta nykyistä kestävämpää. Ruokaa on myös tuotettava niin, että sitä riittää maapallon kasvavalle väestömäärälle köyhissäkin maissa.

Ympäri maailmaa kehitellään kiivaasti vaihtoehtoja, jotka korvaavat eläinperäistä ruokaa kasviperäisellä. Samaan aikaan luodaan täysin uusia tuotantotapoja, esimerkiksi solulihan ja muiden uusien ruokaproteiinien valmistamiseksi. Uudenlaisen ruuan kehittäminen maistuvaksi, ekologiseksi ja laajaan käyttöön sopivaksi voi vaatia aikaa, mutta moni innovaatio on jo pitkällä.

Areenassa julkaistu Ylen sarja Voiko tätä syödä? avaa tulevaisuuden ruokalautasen sisältöä.

Seuraavalla kymmenen kysymyksen testillä voit kokeilla, mitä tiedät tulevaisuuden ruuasta ja keinoista, joilla tavoitellaan kestävää ruuantuotantoa.

Testin kuvalähteet: Yle sekä kysymyksessä 6 VTT ja kysymyksessä 7 Jeff Gilbert / Alamy Stock Photo / AOP

Lue lisää aiheesta:

Yle Areena: Voiko tätä syödä? Mistä pihvi pihvin tilalle?

Bioteknologi tahtoo uudet pohdinnat ruoan juupas–eipäs-keskustelun tilalle: onko soluista tehty nugetti vegaaninen, missä menee kannibalismin raja?

Maistuisiko geenimuunneltu lohi? Pian sitä myydään Yhdysvalloissa – kala-aktiivi Jasper Pääkkönen: "Kaikessa outoudessaan hiukan pelottavaa"

Tulevaisuuden naudanlihapihvi kasvaa navetan sijaan laboratoriomaljassa – bisneksessä pyörivät isot rahat, mutta lupatarkastelu on tiukka

Kasvatatko tulevaisuudessa pihviä kotilaboratoriossa? Tämä japanilaistutkija haluaa tehdä solulihasta valtavirtaa, ja Tokiossa opiskelijat kasvattavat sitä jo kotonaan

Missä maassa syödään eniten lihaa? Miten kasvispihvin saa vuotamaan "verta"? Testaa tietosi!

Lisää ruoka-aiheisia visoja Yle Oppimisen sivuilla

Lue seuraavaksi