Hyppää sisältöön

Uhanalainen muuttohaukka asettui asumaan Oulangan ja Rukan kallioille – pesimärauha turvataan rajoittamalla retkeilijöiden liikkumista

Kahden kalliokohteen retkeilijärajoitukset on tarkoitus saada Kuusamossa voimaan jo tänä keväänä.

Muuttohaukka hävisi Suomesta lähes sukupuuttoon 1950–1970-lukujen aikaan ympäristömyrkkyjen takia. Esimerkiksi Kuusamoon laji palasi vasta noin kymmenisen vuotta sitten. Kuva: Hannu Tikkanen / Metsähallitus

Oulangan kansallispuistossa ja Rukalla halutaan turvata uhanalaisen muuttohaukan pesintää.

Ulkoilijoiden liikkumisrajoitukset on tarkoitus saada voimaan vielä tänä keväänä Oulangan Pähkänänkalliolla ja Rukan Juhannuskalliolla. Niiden kalliojyrkänteet ovat muuttohaukan suosimia pesimäpaikkoja.

Uhanalaisen linnun kannalta kalliot ovat ikävä kyllä myös retkeilijöiden suosiossa komeiden näköalojensa ansiosta. Esimerkiksi Oulangan Pähkänänkalliosta on tullut suosittu kuvaus- ja käyntikohde, vaikka sinne ei ihmisiä ole opastettu, kertoo puistonjohtaja Sari Alatossava

– Siellä on aiemminkin jonkin verran ihmisiä käynyt, mutta viime vuosina sen suosio kasvanut etenkin sosiaalisen median ansiosta, Alatossava arvioi.

Ihmisten liikkuminen pesimäkohteissa on todennäköisesti häirinnyt muuttohaukan pesintää, arvioi Metsähallituksen luonnonsuojelupäällikkö Marko Sievänen.

– Viime vuonna Koillismaalla havaittiin 22 pesintää, mutta neljässä pesintä epäonnistui.

Muuttohaukan pesinnän turvaaminen liikkumisrajoituksella on harvinaista, eikä Kuusamon tapaisia ratkaisuja ole muualla tehty. Sievänen kertoo, että vastaavanlaisia toimia suunnitellaan myös Lapissa, mutta tarkkaa pesimäkohdetta ei vielä voi kertoa.

Joillakin suoalueilla (siirryt toiseen palveluun) Metsähallitus on rajoittanut liikkumista pesivien lintujen takia, jolloin yhtenä lintulajina mukana on voinut olla myös muuttohaukka.

Liikkumisrajoitus kahdella Kuusamon kalliokohteella tulisi voimaan huhtikuun alussa ja kestäisi elokuun puoleen väliin.

Rajoitusajan ulkopuolella Pähkänänkalliolle ja Juhannuskalliolle pääsee retkeilemään vapaasti. Oulangan kansallispuiston Pähkänänkalliolle tullaan myös tekemään syysretkeilyä varten opastettu reitti, mikä helpottaa jatkossa maisemakohteella käyntiä.

Muuttohaukka tunnetaan maailman nopeimpana eläimenä (siirryt toiseen palveluun), sillä saalistaessa sen vauhti voi nousta yli 300 kilometriin tunnissa.

Suomessa arvioidaan nykyään olevan noin 300 pesivää muuttohaukkaparia. Laji hävisi Suomesta lähes sukupuuttoon 1950–70-luvuilla ympäristömyrkkyjen takia. Esimerkiksi DDT:n ja PCB-yhdisteiden kieltämisen jälkeen kanta on hitaasti kasvanut, mutta laji on edelleen uhanalaisluokituksen mukaan vaarantunut.

Lisää aiheesta:

MOT: Pimeää kauppaa Suomen petolinnuilla