1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaasan Oy

Suomalaiset intoutuivat syömään niin paljon kauraleipää, ettei tehdas pysy perässä – leipomoyhtiö Vaasan suunnittelee Kotkan tuotantolinjan lakkauttamista

Vaasan Oy suunnittelee investoivansa 7 miljoonaa uuden kauraleipälinjan rakentamiseen Vantaalle.

Vaasan Oy
Leipiä lähdössä leipomosto kauppaan
Tehtaan lakkauttaminen merkitsisi 30 työpaikan katoamista Kotkasta. Arkistokuva.Pasi Reiju / Vaasan Oy

Leipomoyhtiö Vaasan Oy suunnittelee Kotkan tuoreleipätuotannon lakkauttamista.

Yhtiön mukaan kauraleivän suosio kasvaa tällä hetkellä voimakkaasti, eikä Kotkan tuotantolinja enää pysty vastaamaan kasvaneeseen kysyntään.

Toimitusjohtaja Thomas Isaksson kertoo, että yhtiö uudistaa koko kauraleipätuotantonsa. Kotkassa leipomolinja on yhtiön mukaan vanhentunut.

– Kapasiteetti sijaitsee tällä hetkellä Kotkassa. Se on vanha, ikänsä puolesta päätökseen tullut leipomolinja, ja siitä ei saada enempää irti.

Yhtiö aikoo rakentaa uuden tuotantolinjan Vantaalle, joka on yhtiölle logistinen keskipiste. Vaasan Oy suunnittelee investoivansa uuteen kauraleipälinjastoon ja kapasiteetin kasvattamiseen yli seitsemän miljoonaa euroa.

– Tämä on käytännössä matemaattistakin peliä. Vantaa on maantieteellisesti hyödyllisin ja optimaalinen paikka rakentaa leipomolinja, Isaksson sanoo.

Suomen leipomoiden yhteinen tiedotusväylä Leipätiedotus kertoo Internetsivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että kauraleivän kulutuksen nousua selittää muun muassa erilaisten kauraleipien tarjonnan kasvu. Kauran terveysvaikutuksista on myös viime aikoina kerrottu paljon julkisuudessa, mikä on osaltaan kasvattanut kauraleivän suosiota.

Yt-neuvottelut käyntiin maanantaina

Vaasan Oy aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat Kotkan lisäksi myös Kouvolan Kuusankosken, Kiimingin ja Vantaan leipomojen työntekijöitä.

Lisäksi neuvottelut koskevat Kotkan toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä, joiden ensisijainen toimipaikka on Kotka.

Yt-neuvottelut voivat johtaa enintään 45 työntekijän irtisanomiseen. Yhtiön mukaan mahdollinen toiminnan uudelleenorganisoiminen saattaisi aiheuttaa lomautustarvetta erityisesti Vantaalla.

Toimitusjohtaja Thomas Isaksson sanoo, että uuden linjaston rakentamisen ja yhden linjaston mahdollisen sulkemisen lisäksi yhtiö suunnittelee myös muita muutoksia, jotka vaikuttavat työvoiman tarpeeseen.

– Tässä siirtyy myös eri leipätyyppien volyymejä esimerkiksi Vantaalta Kuusankoskelle. Tällainen suunnitelma meillä on. Eli Kuusankoskelle voisi syntyä enemmänkin työpaikkoja, mitä siellä tänä päivänä on.

Kuusankoskella työskentelee tällä hetkellä noin 100 työntekijää. Konkreettinen irtisanomisuhka on Kotkan leipomon työntekijöillä. Kotkassa työskentelee tällä hetkellä reilut 30 henkilöä.

Yt-neuvottelut alkavat ensi maanantaina. Yt-neuvottelut eivät koske Lantmännen Cerealian näkkileipätuotantoa Kotkassa.

Lue seuraavaksi