Hyppää sisältöön

Aluehallintovirasto kiristi määräyksiä rajojen koronatesteistä, testiin ei kuitenkaan voi pakottaa – johtajaylilääkäri: "Pitäisi olla hyvin poikkeuksellinen tilanne"

Koronatestit Nuijamaan ja Vaalimaan raja-asemilla jatkuvat toistaiseksi nykyisellään.

Vaalimaan raja-asemalla koronatestit aloitettiin tammikuussa. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Rajaylittäjien edellytetään käyvän koronatestissä maahan saapuessaan tästä päivästä alkaen. Vaihtoehtona testille on todistus tuoreesta, negatiivisesta koronavirustestistä.

Kyse on Etelä-Suomen aluehallintoviraston määräyksestä, joka on voimassa maaliskuun ajan.

Suoranaisesta pakkotestauksesta ei kuitenkaan ole kysymys, kertovat määräystä Kaakkois-Suomessa itärajalla toteuttavat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote ja Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsote.

– Avi totesi, että tässä vaiheessa määräys tarkoittaa sitä, että Eksoten on järjestettävä terveystarkastukset, mutta ennen tartuntatautilain muutosta testiin ei voi pakottaa, sanoo terveys- ja vanhuspalvelujen johtaja Tuula Karhula Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotesta.

Esimerkiksi Vaalimaan raja-asemalla ei myöskään työskentele tartuntatautilääkäriä, joka voisi arvioida edellytyksiä asettaa rajanylittäjä karanteeniin, mikäli tämä ei suostu koronatestiin eikä hänellä ole testistä vapauttavaa todistusta.

– Terveydenhuollon viranomaisilla ei ole sellaista mahdollisuutta, että voisi pakottaa. Se pitäisi olla hyvin poikkeuksellinen tilanne, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Avin edellytys ei koske rekkaliikennettä.

"Todistuksia vaikea arvioida"

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myös määrännyt kuntia järjestämään terveystarkastuksen kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta.

Itärajan henkilöliikennettä on tällä hetkellä rajoitettu Etelä-Karjalassa Nuijamaan raja-asemalla ja Kymenlaaksossa Vaalimaan raja-asemalla niin, että matkustajat saavat ylittää rajan vain koronatestauspisteen aukioloaikoina eli kello 7.00–21.30 tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Esimerkiksi Vaalimaan raja-asemalla rajanylittäjien koronatestaukset jatkuvat toistaiseksi nykyisellään.

– Entistä pontevammin pyrimme siihen, että rajanylittäjät ottaisivat testin tai heillä olisi jokin luotettava selvitys siitä, että he ovat vastikään käyneet testissä tai puolen vuoden sisällä todistetusti ja luotettavasti sairastaneet koronavirustaudin, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa.

Mäntymaan mukaan todistuksen pitää olla esimerkiksi sellaisella kielellä, jota terveysviranomaiset ymmärtävät. Muutoin todistusta ei voida huomioida.

– Todistukset ovat aika vaikeita terveydenhuollon henkilöstölle arvioida. On tiettyjä luotettavia toimijoita, joista voimme arvioida, että niiden antamat todistukset olisivat luotettavia.

Imatran rajanylityspaikka on suljettu henkilöliikenteeltä kokonaan. Aukiolorajoituksista on päätetty 18. maaliskuuta asti.

AVI toteaa määräyksessään, ettei rajanylityspaikoilla tapahtuva koronatestaus saa vaarantaa muuta terveydenhoitoa.

.
.