1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Koronarokotteiden jämäannoksia on jaettu jonon ohi tutuille – Vantaan apulaiskaupunginjohtaja: "Jos back up -lista loppuu, se pistetään johonkuhun"

Ylijäämäannoksia syntyy, jos rokotusvuorossa olevat eivät pääse määrättynä aikana ottamaan rokotettaan.

koronarokote
Koronarokotteita injektioruiskuissa valmiina annettavaksi.
Ylijäämäannokset annetaan ensisijaisesti ennakkoon listatuille varahenkilöille. Jos heitä ei saada kiinni, rokotuspisteen henkilökunta käyttää omaa harkintaansa. Petteri Bülow / Yle

Ylen saamien tietojen mukaan Espoossa ja Vantaalla on annettu koronarokotteiden ylijäämäannoksia henkilöille, jotka eivät ole olleet rokotusvuorossa eivätkä kyseisen kunnan asukkaita.

Niin Espoon kuin Vantaankin tapauksissa rokotuksia antava henkilö on kutsunut tuttaviaan rokotukseen. Ylen tietojen mukaan kyse on yksittäistapauksista.

Ylijäämäannoksia syntyy, jos rokotusvuorossa olevat eivät saavu määrättynä aikana ottamaan rokotettaan. Pfizerin rokote pysyy laimennettuna käyttökelpoisena vain kuusi tuntia. Astra Zenecan rokotteen voi antaa vielä seuraavana aamuna, mutta viikonlopun yli se ei säily.

Jotta hävikkiä ei syntyisi, ylijäämäannokset annetaan tällaisissa tilanteissa nimetylle varahenkilölle. Jos nimettyjä varahenkilöitä ei kuitenkaan saada rokotuspaikalle, rokotushenkilökunta voi antaa pistoksen jollekulle toiselle.

– Jos back up -lista loppuu, se pistetään johonkuhun. En tiedä tällaista tapausta, mutta on se mahdollista, Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö sanoo.

Espoon sosiaali- ja terveystoimen perusturvajohtajan Sanna Svahnin mukaan kaupungin rokotuspisteissä on syntynyt ylijäämärokotteita koko rokotusaikana joitakin kymmeniä.

Svahn: "Tärkeimpänä asiana on pidetty sitä, ettei yksikään rokote mene hukkaan"

Espoon perusturvajohtaja Sanna Svahn ei kommentoi Ylen tietoon tullutta tapausta, vaan puhuu yli jäävistä rokoteannoksista yleisellä tasolla.

Svahn kertoo, että niitä annetaan ensisijaisesti paikalla oleville henkilöille, kuten rokotusvuorossa olleen asiakkaan saattajalle tai hoitohenkilökunnalle.

– Tärkeimpänä asiana on pidetty sitä, ettei yksikään rokote mene hukkaan, perusturvajohtaja Svahn sanoo.

Vantaalla käytäntö on samanlainen. Rokotushenkilökunnalla ei apulaiskaupunginjohtaja Aronkydön mukaan ole kuitenkaan ohjeistusta siitä, kenelle rokote annetaan, jos annoksia on jäämässä yli eikä varahenkilöitä saada kiinni.

– Jos rokote menisi muuten hukkaan, ammattihenkilö käyttää omaa harkintaansa. Meillä ei ole mitään ohjeistusta tällaiseen tilanteeseen, Aronkytö kertoo.

Espoossa ja Vantaalla rokotusvuorossa ovat nyt tänä vuonna 75 vuotta täyttävät ja tätä vanhemmat asukkaat sekä heidän omaishoitajansa, joilla on omaishoidontuen päätös ja samassa taloudessa asuvat yli 65-vuotiaat henkilöt.

Rokotuksia annetaan myös 18–69-vuotiaille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Voit lukea lisätietoja rokottamisesta Espoossa täältä (siirryt toiseen palveluun) ja Vantaalla täältä (siirryt toiseen palveluun).

Voit keskustella aiheesta 2.3.2021 kello 23:een asti.

Lue myös:

Yhtään rokotetta ei ole mennyt hukkaan, sanoo Helsingin terveysjohtaja – Jos sulatettua liuosta jää yli, paikalle soitetaan varahenkilö

Rokotejonossa yritetään etuilla ympäri Suomea: pandemiapäällikkö saa päivittäin kymmenen puhelua, joissa vedotaan omaan asemaan

Lue seuraavaksi