1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valmismatkat

Nuoret aikuiset innostuivat kotimaan valmismatkoista: läskipyöräilyä, golfia ja melomista – Tahkolle ja Lappiin odotetaan tuhansia turisteja, katso video

Aurinkomatkat alkaa järjestää valmismatkoja Pohjois-Suomen lisäksi Ahvenanmaalle ja Järvi-Suomeen.

valmismatkat
Pakettimatkat Tahkolle alkavat kesällä
Pakettimatkat Tahkolle alkavat kesällä

Tulevasta kesästä on tulossa toinen peräkkäinen kotimaisten matkailijoiden huippusesonki varsinkin Järvi-Suomessa, koska harva lähtee vielä lomalle ulkomaille.

Tänä talvena matkanjärjestäjä Aurinkomatkat on testannut, kiinnostaisiko suomalaisia lomailla Lapissa pakettimatkalla. Yli kolmeatuhatta matkailijaa on tähän mennessä kiinnostanut, ja kotimaan matkoista tulee pysyvä osa yhtiön tuotantoa.

Samalla pakettimatkojen tarjonta laajenee Kuopion Tahkolle ja Ahvenanmaan saaristoon. Lapista ja Tahkosta on tulossa ympärivuotisia kohteita.

Tavoitteena on myydä vuosittain suomalaisille tuhansia pakettimatkoja Suomessa.

Muutos on historiallinen, vuosikymmeniin suomalaisille ei ole ollut tarjolla samanlaisia pakettimatkoja kotimaan kohteisiin, joita varaamme lomaillessamme esimerkiksi Turkin Alanyassa tai Kreikan lomasaarilla.

Levin talvimatkat
Lapin talvimatkailu on vilkastunut kotimaisten matkailijoiden ansiosta, ja pakettimatkalla olleita turisteja on lomaillut muun muassa Levillä. Pekka Viinikka / Yle

Suomalaisturistien joukkoon liittyvät pian myös keskieurooppalaiset matkailijat.

Matkanjärjestäjien on nykyisen koronapandemian jälkeen pakko saada nopeasti kassavirtaa ja löytää uusia ansaintatapoja. Sellainen on tarjolla Suomeen suuntautuvassa incoming-matkailussa.

Aurinkomatkat ja sen omistava Finnair tavoittelevat vuodesta 2022 alkaen tuhansia keskieurooppalaisia matkailijoita Suomi-lomille, kunhan matkustusrajoitukset hellittävät ja matkailu elpyy.

– Suomeen suuntautuva matkailu tulee koronapandemian jälkeen lisääntymään merkittävästi, ja myös valmismatkoille tulee olemaan kysyntää, sanoo Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa.

Lue lisää: Lappiin tänään ensimmäiset kotimaan pakettimatkalaiset kymmeniin vuosiin – ”Luonto, ulkoilu ja sauna kiehtovat”

Tahkolle kansainvälisen matkailun alku

Yksi pakettimatkojen uusista kohteista on Kuopion Nilsiässä sijaitseva Tahkon matkailualue. Valikoimiin tulee viikonloppumatkojen lisäksi viikon matkapaketteja. Matkojen käynnistyessä Kuopion lentoaseman ja Tahkon välillä alkaa liikennöidä kolmesti viikossa lentokenttäbussi.

– Uskomme, että tämä merkitsee Tahkolle Keski-Euroopasta tulevan kansainvälisen matkailun hyvää alkua, sanoo Tahkon alueen matkailun keskusvaraamon Tahkocom oy:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Vihma.

Tahkolla on aiemmin lomaillut muun muassa aasialaisia turisteja, mutta pandemiasta johtuen heitä ei ole nähty vuoteen.

Laskettelurinne.
Tahkolle järjestettävät valmismatkat tuovat Kuopion seudulle lähivuosina tuhansia keskieurooppalaisia matkailijoita laskettelemaan ja pelaamaan golfia. Toni Pitkänen / Yle

Kesäkuusta alkaen Tahkolle odotetaan pakettimatkalle aluksi satoja kotimaisia turisteja, mutta kansainvälisten matkojen alkaessa lentäen Kuopioon tulevien turistien määrä lisääntyy tuhansilla.

Ennen koronapandemiaa Tahkolla kirjattiin vuosittain 300 000 yöpymisvuorokautta, ja matkailu tuo alueelle noin 500 miljoonan euron tulon.

– Pakettimatkat on vaihtoehto ilman autoa liikkuville matkailijoille, kun tuomme heidät lentokentältä bussilla kohteeseen ja kaikki on kävelyetäisyydellä, sanoo Vihma.

Uusia kohteita löytyy Suomessa

Koronapandemia vauhdittaa todennäköisesti pysyvästi kotimaan matkailua.

Kansainvälisten valmismatkojen alkaessa kesällä 2022 Suomesta löytynee muitakin matkanjärjestäjiä, jotka pystyvät tuottamaan pakettimatkoja keskieurooppalaisille.

Samalla yhä useammalle alueelle Suomessa järjestetään valmismatkoja. Seuraava matkanjärjestäjien mielenkiinnon kohteista on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Kalajoen hiekkasärkkien luontokohde.

Uusien kohteiden avaaminen edellyttää, että matkanjärjestäjän tarvitsemat palvelut ovat valmiina.

– Matkanjärjestäjät eivät tee sopimuksia jokaisen hotellin kanssa erikseen, vaan alueelta on löydyttävä keskusvaraamo, joka vastaa matkojen tuotannosta, perustelee Tahkon valintaa Tahkocomin hallituksen puheenjohtaja Pekka Vihma.

Jukka ja Aapo Hintikka Tahkon alamäkipyöräilyreitillä.
Tahkon alueella on noin 100 kilometriä maastopyöräreittejä. Jukka ja Aapo Hintikka Tahkon alamäkipyöräilyreitillä. Antti Karhunen / Yle

Nuoret aikuiset haluavatkin valmismatkalle

Valmismatkojen on ennustettu hiipuvan, kun lentojen ja majoituksen varaaminen onnistuu helposti netistä. Koronapandemian aiheuttama epävarmuus on kuitenkin muuttanut suhtautumista pakettimatkoihin.

Työ- ja elinkeinoministeriön helmikuun lopulla julkaiseman selvityksen mukaan viidennes 24–35-vuotiaista matkailijoista (siirryt toiseen palveluun) on kiinnostunut ostamaan valmismatkan.

– Kyse on aktiviteettimatkailusta, johon kuuluvat läskipyörät, mahdollisuus pelata golfia tai vaikkapa meloa, sanoo Timo Kousa.

Valmismatkan voi tällä hetkellä peruuttaa tai muuttaa helpommin, kuin erikseen varatun majoituksen ja matkaliput.

Puoli miljoonaa saksalaisturistia Suomeen

Suomeen suuntautuvat valmismatkat ovat yksi piristysruiske koronapandemian pahasti kurittamalle matkailualalle. Lentoyhtiölle ne merkitsevät täydempiä koneita Keski-Euroopan reiteillä, jotka eivät ainakaan hetkeen täyty Helsinki-Vantaan kautta Aasiaan lentävistä matkustajista.

– Tutkimme parhaillaan myyntikanavia, joissa matkoja voidaan alkaa myydä kuluttajille Euroopassa, sanoo Timo Kousa.

Saksalaispariskunta melomassa Saimaalla.
Saksalaispariskunta melomassa Lappeenrannan edustalla Saimaalla. Suorilla lennoilla Saksasta ja Italiasta Lappeenrantaan on myynnissä kesällä ja loppuvuodesta 2021 noin 50 000 paikkaa. Kari Kosonen/Yle

Ennen koronpandemiaa Suomessa vieraili vuosittain noin 250 000 saksalaisturistia. Näiden lisäksi noin 140 000 saksalaista poikkesi Suomessa risteilymatkustajina.

– Näemme lentojen varausjärjestelmästä Amadeuksesta, että Suomea koskevien kyselyjen ja lentovarausten määrä on tuntuvassa kasvussa, erityisesti joulukuusta alkaen, sanoo Visit Finlandin Saksan markkinointiedustaja Jyrki Oksanen.

Suomen osuus saksalaisten Pohjoismaihin suuntautuvista matkoista on ollut 10 prosenttia, mutta Visit Finlandin mukaan osuus jopa kaksinkertaistuu, sillä lento- ja matkavarausten perusteella saksalaisten kiinnostus Ruotsi-lomiin on maan pandemiatilanteen takia lähes romahtanut.

Suorilla lennoilla Keski-Euroopasta Saimaalle

Visit Finland aloittaa Saksassa elokuun puolivälissä näyttävän Suomi-lomia myyvän kampanjan, jossa korostuu terveysturvallisuus. Kampanjaan on tulossa mukaan muun muassa Saimaan alue, joka markkinoi samalla suoria lentoja Lappeenrantaan.

– Berliinistä suora lento Lappeenrantaan kestää pari tuntia, ja kentältä pääsee nopeasti mökille Saimaalle, pohtii Jyrki Oksanen.

Tänä kesänä Ryanairin suorilla lennoilla Lappeenrantaan on myynnissä vajaat 50 000 paikkaa. Lentoyhtiö uskoo keskieurooppalaisten kasvavaan matkailuun Suomessa ja ennakkotieto vuoden 2022 tarjonnasta kertoo paikkamäärän nelinkertaistuvan noin 200 000 istuimeen.

Matkustajista reilun neljänneksen arvioidaan olevan Suomeen lomalle saapuvia turisteja Saksasta, Italiasta ja Itävallasta.

Kesäinen näkymä Saimaalta Lappeenran satamaan.
Lappeenrannassa keskieurooppalaisten turistien määrä lisääntyy lentojen varausten perusteella loppukesästä 2021 alkaen. Kari Kosonen/Yle

Oksasen mukaan valmismatkoja tehdään tulevaisuudessa yhä enemmän myös halpalentoyhtiöillä. Niiden markkinaosuus Saksassa on jo 50 prosenttia.

– Matkoja räätälöidään paljon, ja matkatoimistoilla on nykyisin pääsy myös halpalentoyhtiöiden varausjärjestelmiin, sanoo Oksanen.

Keski-Euroopassa kiinnostusta matkustaa suoraan Saimaalle lisää kasvava kiinnostus päästöjen vähentämiseen.

Kokonaispäästöt jäävät pienemmiksi, kun täysi koneellinen lomailijoita lentää lähelle lomakohdetta sen sijaan, että kone laskeutuisi pääkentälle Helsinki-Vantaalle ja turistit ajaisivat kymmenillä vuokra-autoilla jonossa satojen kilometrien päässä eri puolilla Saimaata sijaitseville kesämökeille.

Lyhyet lomat korvaavat kaukolentoja - päästöjen vähentäminen tavoitteena

Ympäristötietoisuuden vahvistuminen onkin saanut monet keskieurooppalaiset etsimään kaukomatkojen tilalle uusia lomakohteita läheltä, ja se näkyy lisääntyvinä Suomi-lomien hakuina.

Euroopan lennonvarmistusjärjestö Eurocontrol julkaisi helmikuun lopulla laskelmia lentojen aiheuttamista päästöistä. Vuonna 2020 yli 4000 kilometrin pituisten mannertenvälisten kaukolentojen osuus lentoliikenteestä oli kuusi prosenttia, mutta ne tuottivat yli puolet ilmailun päästöistä.

Sen sijaan alle 1500 kilometrin lentojen päästöt ovat merkittävästi vähäisempiä. Yhä useampia niistä operoidaan alhaisten matkustajamäärien takia nykyisin polttoainepiheillä potkuriturbiinikoneilla.

Lue seuraavaksi