1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lumenkaatopaikka

Lumen mukana lumenkaatopaikoille kertyy paljon roskaa ja epäpuhtauksia

Isompien roskien keräys ja lajittelu tehdään lumien sulettua kesällä.

Kone levittää lunta Rälssin lumenkaatopaikalla. Kuva: Mika Moksu / Yle

Lumisesta talvesta huolimatta lumenkaatopaikoilla on Lahdessa lunta melko tavanomainen määrä. Lahdessa on kolme vastaanottopaikkaa, joista vasta yksi on täynnä. Lumen mukana lumenkaatopaikoille kertyy kuitenkin aina myös epäpuhtauksia ja roskaa, joista täytyy huolehtia.

Salpamaan toimitusjohtaja Antti Leiskallio kertoo, mitä kaikkea lumen mukana tulee lumenkaatopaikoille. Mika Moksu haastattelee.

Lumenkaatopaikoista Lahdessa vastaa maakunnallisen jätehuoltoyhtiö Salpakierron tytäryhtiö Salpamaa. Salpamaan toimitusjohtaja Antti Leiskallio kertoo, että lumikasojen sulamisvedet johdetaan tasausaltaiden tai hiekkasuodatuksen kautta maastoon.

Raskasmetallien ja muiden pienempien hitusten lisäksi lumenkaatopaikalle kertyy myös isompaa tavaraa. Leiskallio kertoo, että lumen mukana kasoihin päätyy muun muassa tupakantumppeja, polkupyörän raatoja, autonrenkaita ja laudanpätkiä. Kun kasat ovat sulaneet, alueet siivotaan ja kertyneet roskat lajitellaan.

Lumen mukana kasoihin päätyy myös paljon hiekoitushiekkaa. Sekin pyritään ottamaan talteen ja käyttämään uudelleen jo paikan päällä lumikuormia tuovien kuorma-autojen renkaiden alla.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.