1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jätehuolto

Janakkala haluaa siirtää jätekuljetuksensa Kiertokapulalle

Kunta hyväksyi määräaikaisen urakkasopimuksen Urbaserin kanssa vuonna 2019.

jätehuolto
Joulunajan roskia sekajäteastioissa.
Janakkalassa jätteiden keräämisestä ja kuljettamisesta vastaava Urbaser on yksi Euroopan suurimmista jäteyhtiöistä, joka toimii jo parissakymmenessä maassa. Kuvituskuva.Antti Karhunen / Yle

Janakkalan kunta esittää jätteen keräilyn ja kuljetuksen siirtämistä sopimuksella kuntien omistamalle yhtiölle Kiertokapula Oy:lle ja neuvottelujen aloittamista asiasta.

Taustalla yhtenä syynä jätelain muutos, joka lisää kuntien kierrätysvelvoitteita.

Nyt kotitalous- ja sekajätteen rinnalle tulee entistä vahvemmin myös kierrätys esimerkiksi muovien ja metallien osalta. Kilpailutuksessa etuna on laajuus.

– Jos kunta kilpailuttaisi erillisenä kilpailutuksena se on eri asia kuin jos kiertokapula tekee sen isolla volyymilla, perustelee tekninen johtaja Tiina Vesala.

Asiakaspalvelun ruuhka

Toisena syynä on asiakaspalvelu. Janakkalan kunnassa toimii vain yksi jätehuoltokoordinaattori ja tilanne on näkynyt ajoittain asiakaspalvelun ruuhkautumisena. Alkuvaiheessa jätehuoltokoordinaattorille purettiin jopa mielipahaa tutun keräilijän vaihduttua.

Asiakkailta tulevia puheluja varten on jouduttu ostamaan ulkopuoliselta palveluntuottajalta vastauspalvelua asiakaspalvelun parantamiseksi.

– Jokainen ymmärtää, ettei palvelu ole sillon yhtä asiantuntevaa.

Asiakasmaksuihin muutoksella ei Vesalan mukaan ole juuri vaikutusta.

– Hinnat määritellään kiertokapulakuntien yhteisen jätelautakunnan Kolmenkierron kautta, sanoo tekninen johtaja Tiina Vesala.

Janakkalan kunta solmi jätteenkuljetussopimuksen Urbaser Oy:n kanssa toissavuonna. Urakkasopimus on voimassa vuoteen 2025 saakka. Sopimuksessa on kahden vuoden lisäoptio.

Tekninen lautakunta käsittelee asiaa ensimmäisenä 2.3.2021. Lautakunnan pöydältä asia jatkaa kunnanhallitukseen ja valtuustoon.

Juttua muokattu klo 14.25: lisätty Vesalan kommentit.

Lue seuraavaksi