Hyppää sisältöön

Koronapandemia seisautti kulttuuripalveluja Etelä-Savossa – kunnilla jäi käyttämättä kulttuuriin rahaa lähes 900 000 euron edestä

Yle lähetti kaikkiin Manner-Suomen kuntiin tietopyynnön, jossa kysyttiin niiden kulttuuribudjeteista ja rahojen käytöstä.

Kuva: AOP

Kuntien viime vuoden kulttuuribudjetit paljastavat, kuinka koronapandemia seisautti lähes koko Suomen kulttuurielämän viime vuonna.

Etelä-Savossa rahaa jäi käyttämättä Ylen tietopyynnön perusteella yhteensä noin 900 000 euroa. Tietopyynnössä ei saatu tietoa kulttuuribudjetin toteutumasta Rantasalmen, Juvan, Hirvensalmen, Joroisten eikä Savonlinnan osalta.

Yle kysyi kunnilta, paljonko ne olivat budjetoineet rahaa taiteeseen ja kulttuuriin vuodelle 2020 ja paljonko budjetin toteuma oli. Juttu perustuu kuntien vastauksiin, jotka eivät ole keskenään vertailukelpoisia.

Etelä-Savossa ainoastaan Pertunmaalla kulttuuriin varattu budjetti jopa ylitettiin noin 8 500 eurolla. Pertunmaalla budjetissa kulttuurivaroja oli budjetoitu reilut 161 000 euroa, ja lopulta niitä maksettiin vajaat 170 000 euroa. Pertunmaan kulttuuripalvelut kokonaisuudessaan muodostuvat kulttuurin, taiteen perusopetuksen, museon ja kirjaston kustannuksista.

Kunnasta kerrotaan, että viime vuonna kulttuuritarjontaa siirrettiin pitkälti verkkoon.

– Meillä on kehitetty kulttuuripalveluita tänä vuonna ja mukaan on tullut uusia kehittämiskohteita. Lisäksi kaikki tapahtumat on toteutettu koronasta huolimatta digitaalisesti ja turvallisesti. Me nähdään kulttuuri hyvinvointia tukevana voimavarana. Ei haluta perua tapahtumia vaan ne järjestetään, Pertunmaan kunnan kulttuurivastaava Satu Liikkanen kommentoi asiaa.

Budjetin ylittyminen liittyy Liikkasen mukaan myös siihen, että lipputuloja jäi saamatta.

– Käytännössä on käytetty ne rahat mitä oli käytössä ja tiedossa. Ei siinä ollut yllätyksiä. Tietysti lipputuloja ei tullut, koska järjestämämme kulttuuritapahtumat olivat kaikille maksuttomia. Se on voinut vaikuttaa asiaan, kun kaikki tapahtumat ovat olleet saavutettavia ja maksuttomia. Budjettiin ei kertynyt lipputuloja.

Mikkelillä jäi tietopyynnön perusteella eniten rahaa käyttämättä

Eniten rahaa jäi käyttämättä Etelä-Savossa tietopyynnön perusteella Mikkelissä, noin 730 000 euroa. Rahaa oli budjetoitu kaupungissa kulttuuriin viime vuonna 8,7 miljoonaa euroa.

Tietopyyntöön ilmoitettuun summaan sisältyvät muun muassa museopalvelut, kirjastopalvelut, yleiset kulttuuripalvelut ja yhteistyöt esimerkiksi musiikkopiston kanssa, Työväen näyttämöpäivien sekä Mikkelin musiikkijuhlien kanssa.

Mikkelin kaupungilta asiaa perustellaan sillä, että viime vuonna koronaviruksen vuoksi tapahtumia jouduttiin peruuttamaan.

Viime vuonna jäi kaupungin mukaan järjestämättä muun muassa lasten hulivilikarnevaali, museoiden yö sekä suurin osa puistokonserttisarjasta. Niin ikään suuri osa kaupunginorkesterin konserteista jäi toteutumatta ja museot joutuivat rajoitusten vuoksi myös sulkemaan oviaan.

– Taustalla on puhtaasti korona ja sen aiheuttamat muutokset normaaliin toimintaan. Kulttuuripalveluissa tehdään paljon yhteistyötä paikallisten eri toimijoiden kanssa. Kun ei ole koronan takia pystytty esimerkiksi tapahtumia järjestämään, ei ole niistä syntynyt kuluja eivätkä näin ollen avustusrahat ole kohdistuneet tarkoitukseensa, Mikkelin kaupungin sivistystoimenjohtaja Virpi Siekkinen kertoo.

Myös Mikkelissä pyrittiin siirtämään kulttuuripalveluja verkkoon niiltä osin kuin se oli mahdollista. Kaupunginorkesteri esimerkiksi striimasi konserttejaan ja kirjastossa panostettiin Siekkisen mukaan sähköisiin palveluihin, kuten sähköisten aikakauslehtien tarjontaan kirjaston verkon ulkopuolella.

Käyttämättä jääneet rahat ei ole käytettävissä enää tänä vuonna. Kaupungilta kerrotaan, että jokaiselle talousarviovuodelle laaditaan oma palvelusuunnitelma talousarvioineen.

– Talousarviossa rahat annetaan käytettäväksi talousarviovuonna palvelusuunnitelman mukaiseen tehtävään. Rahat eivät ole niin sanotusti siirtomäärärahoja, vaan jokaiselle talousarviovuodelle laaditaan oma palvelusuunnitelma ja sille talousarvio, jossa toiminnalle kohdistetaan tulominimi ja menokatto, Siekkinen kommentoi.

1.3. kello 15.03 lisätty tieto juttuun: Jutun tiedot perustuvat kuntien Ylen tietopyyntöön antamiin vastauksiin. Tietopyynnössä kysyttiin kunnilta, paljonko ne olivat budjetoineet rahaa taiteeseen ja kulttuuriin vuodelle 2020 ja paljonko budjetin toteuma oli. Kuntien vastaukset eivät ole keskenään vertailukelpoisia.

1.3. kello 17.30 lisätty tieto, että Pertunmaan kulttuuripalvelut kokonaisuudessaan muodostuvat kulttuurin, taiteen perusopetuksen, museon ja kirjaston kustannuksista.

Lue myös:

.
.