1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Viikonlopun koronasaldo Lapissa: 18 uutta tartuntaa

Hiihtolomien alku ei vielä suuremmin näy Lapin tartuntamäärissä.

Viime viikolla Lapissa todettiin yhteensä 50 koronatartuntaa. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Lapissa on todettu viikonloppuna 18 uutta koronavirustartuntaa.

Rovaniemellä tapauksia on yhdeksän, joista viisi on ulkomaalaisilla MM-ralliin osallistuneilla. Ralliin osallistuvilla ulkomaalaisilla todettiin kaikkiaan yhdeksän koronavirustartuntaa.

– Näistä viisi tartuntaa oli sellaisia, jotka johtivat eristyksiin ja karanteeneihin. Neljä tartuntaa olivat niin sanottuna vanhoja tartuntoja eli aiemmin sairastetun taudin jäämiä, jotka näkyivät PCR-testissä mutta henkilöt eivät enää olleet tartuttavia, infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

Ralliin tulleilta vaadittiin koronatesti lähtömaasta, heille tehtiin testi maahan tullessa ja vielä testi ennen lähtöä Rovaniemeltä.

Neljästä muusta uudesta Rovaniemen tartunnasta kahden alkuperää ei vielä tiedetä, yksi liittyy Pyhätunturin tartuntaketjuun ja yksi on lähtöisin alueen ulkopuolelta.

Kittilässä uusia tartuntoja on neljä, Länsi-Pohjassa kolme ja Pellossa kaksi. Kittilän tapauksista kolme on ulkopaikkakuntalaisilla ja yksi paikkakuntalaisella. Pellon tapaukset liittyvät paikkakunnan aiempaan tartuntaketjuun.

Hiihtolomien alku ei vielä suuremmin näy Lapin tartuntamäärissä.

– Levillä on ollut tartuntatapauksia, mutta yhtä lukuunottamatta ei isoja joukkoaltistuksia. On muistettava, että viime viikon lopullinen saldo nähdään noin viikon viiveellä.

Brittimuunnosta löytynyt useilta paikkakunnilta

Lapin sairaanhoitopiirin alueelta on löytynyt tähän mennessä 15 koronaviruksen brittimuunnosta. Tapaukset ovat Rovaniemellä, Pellossa, Kolarissa, Kittilässä ja Pelkosenniemellä.

– Virusmuunnosten ketjut on saatu hyvin haltuun Pellossa ja Pyhätunturilla. Rovaniemellä tapaukset liittyvät selkeästi ralliin ja ovat tiedossa. Myöskään Kolarin löydös ei vaikuta leviävän. Kittilässä tartunnan lähde ei ole selvillä, mutta sekään ei ole levinnyt, Broas kertoo.

Siitä, kuinka moni koronan sairastuneista on saanut virusmuunnoksen, ei ole tarkkaa tietoa. Tämä johtuu siitä, että kaikkia positiivisia testituloksia ei tutkita mutaation varalta.

– Virusmuunnosta on tutkittu otantana eli vain osasta näytteistä. Kolmen viime viikon aikana meillä on 120 positiivista koronatartuntaa, joista noin 30 on tutkittu virusmuunnoksen varalta, Broas toteaa.

Länsi-Pohjassa virusmuunnosta on löytynyt kolmelta.

Viime viikolla Lapissa todettiin yhteensä 50 koronavirustartuntaa, joista 41 on Lapin sairaanhoitopiirin ja 9 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella. Tartuntamäärä on pienempi kuin edellisellä viikolla.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.