Hyppää sisältöön

Keski-Suomen uusi keskussairaala saa televisioita potilashuoneisiin lahjoituksina - "Sairaalan budjettiin ne eivät mahdu"

Sairaanhoitopiirin päätös jättää Novan potilashuoneet ilman televisiota on herättänyt kritiikkiä ja saanut lahjoittajia liikkeelle.

Sairaala Nova on saanut alkutaipaleellaan asiakkailta sekä ruusuja että risuja. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Keski-Suomen uuden keskussairaalan, sairaala Novan, potilashuoneista on käyty vilkasta keskustelua erilaisilla yleisöpalstoilla. Ihmisiä on ihmetyttänyt ja kiukuttanutkin se, että yhden hengen huoneissa ei ole televisiota potilaan viihdykkeeksi.

Tilanne on kuitenkin pikkuhiljaa muuttumassa.

Nova saa tänä keväänä televisioita muun muassa lapsipotilaille tarkoitettuihin huoneisiin. Keski-Suomen keskussairaalan lastenosaston tuki eli Lastu ry lahjoittaa maaliskuussa lastenosastolle 25 televisiota.

Lastu ry on varannut tarkoitukseen 15 000 euroa. Lahjoitus sisältää myös lastenohjelmaa tarjoavan maksukanavapalvelun, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Joni Vesalainen.

Televisioiden hankinnan esteeksi tuli paitsi hinta myös niiden sijoittaminen, kertoo sairaanhoitopiirin kiinteistöpäällikkö Jari Ilves, joka työskenteli Novan rakentamisaikana hankkeen projektipäällikkönä.

– Jos televisio olisi asennettu potilashuoneeseen, se olisi ollut liian kaukana katsojasta, sillä sen paikka olisi vastakkaisella seinällä, eikä siihen olisi mahtunut niin isoa laitetta, että potilas olisi nähnyt sen oikeasti, Ilves selvittää.

Rakentamisvaiheessa ajatuksena oli se, että televisioiden sijaan potilaat saisivat käyttöönsä tablettitietokoneen, ja Ilveksen mukaan niitä kokeiltiinkin vanhassa sairaalassa. Hänen käsittääkseen kokemukset olivat hyviä, mutta jostain syystä niitä ei ole kuitenkaan hankittu Novan huoneisiin.

Sairaala Novan tämänhetkiseen budjettiin televisiohankinnat eivät enää mahdu, sillä projekti on viimeistä tarkistuslaskelmaa vaille valmis, Ilves sanoo.

Laitelahjoitukset ovat siis erittäin tervetulleita.

Lastu ry:n lisäksi televisioita ovat Ilveksen mukaan sairaalalle lahjoittaneet tai lahjoittamassa muun muassa paikalliset lionsklubit ja taksiautoilijat.

Sairaala on antanut tarkat ohjeet televisioiden lahjoittajille, sillä mikä tahansa telkkari ei käy uuden sairaalan seinälle.

Huoneissa ei ole perinteistä antennikaapeliliitäntää vaan Novan televisiot kytketään sairaalan tietoverkkoon eli kyseessä on IPTV.

.
.