1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tavaratalot & ostoskeskukset

Kauppakeskuksissa suitsitaan koronatartuntoja nyt entistä tarkemmin – tartuntatautilain päivitys lisää liikkeiden vastuuta koronan taltuttamiseksi

Asiakkailla on oltava mahdollisuus pitää turvavälit toisiin asiakkaisiin ja puhdistaa kätensä. Laki edellyttää yrityksiltä myös tehokasta tilojen ja pintojen puhdistamista.

Tavaratalot & ostoskeskukset
Chydenia köpcenter i Karleby.
Kauppakeskus Chydeniassa sijaitsee yhteensä kolmisenkymmentä liikettä ja ravintolaa.YLE/Ida-Maria Björkqvist

Viikko sitten voimaan tullut tartuntatautilain päivitys vahvistaa paikallisten ja alueellisten viranomaisten mahdollisuuksia tehdä nopeita toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Epidemian perustasolla, kuten Keski-Pohjanmaan alueella, lakimuutos lisäsi muun muassa yksityisten yritysten, säätiöiden, kuntien ja uskonnollisten yhteisöjen vastuuta toimia tiloissaan koronaepidemian leviämisen estämiseksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi liikkeessä käyvällä asiakkaalla on oltava mahdollisuus pitää turvavälit toisiin asiakkaisiin ja puhdistaa kätensä. Laki edellyttää myös tehokasta tilojen ja pintojen puhdistamista.

Lisäksi asiakkaille tulee antaa toimintaohjeet siitä, miten tartuntojen leviämistä estetään.

Tehostettua siivousta, oleskelupaikkojen vähentämistä

Kokkolan keskustassa sijaitsevan kauppakeskus Chydenian yhteisöpäällikkö Jessica Riksman kertoo, että kauppakeskuksessa toimivia yrityksiä on ohjeistettu jo aiemmin huolehtimaan myymäläkohtaisesti siitä, että asiakkaiden on turvallista asioida liikkeissä.

– Huolehditaan siitä, että turvaetäisyydet ovat tarpeeksi pitkät ja myymälöistä löytyy käsien desinfiointiaineet. Suosittelemme myös maskien käyttöä. Näillä toimenpiteillä uskomme, että asiakkaat voivat asioida liikkeissä ja kauppakeskuksessa turvallisesti, Riksman sanoo.

– Kauppakeskuksessa on tehostettu siivousta ja oleskelupaikat on poistettu käytöstä. Myös lasten leikkitila suljettiin, jotta mahdollisilta altistumisilta vältyttäisiin.

Varotoimista huolimatta Chydenian kauppakeskuksessa ja etenkin siellä sijaitsevassa BikBok-myymälässä tuli ilmi viikko sitten mahdollinen altistustilanne 17.-19.2. välisenä aikana. Kauppakeskuksessa tuona aikana asioineet ovat saattaneet altistua koronavirukselle.

– Siihen reagoitiin hyvin nopeasti ja liike suljettiin väliaikaisesti tehosiivouksen ajaksi. Altistuneet henkilöt saatiin myös tavoitettua hyvin nopeasti, Riksman sanoo.

Kyseessä on kauppakeskuksen ensimmäinen esiin tullut altistustilanne koronaepidemian aikana.

Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen ei pidä tapahtunutta altistusta isona riskinä.

– Tämä riski on ollut meillä läsnä koko epidemian ajan. Tilanteet, joissa ihmisiä on enemmän sisätiloissa ja jos turvavälien pitäminen on haastavaa esimerkiksi jonottaessa, altistumisia voi huonolla tuurilla tulla, Rahkonen sanoo.

Maskisuositus ei saa kaikkia käyttämään maskeja

Rahkonen muistuttaa, että vastaavia riskejä on haluttu minimoida Soiten alueella syksystä saakka voimassa olleen laajan maskisuosituksen (siirryt toiseen palveluun) avulla. Maskin käyttöä suositellaan Keski-Pohjanmaalla yli 12-vuotiaille muun muassa liikkuessa julkisissa tiloissa kuten kaupoissa.

Suosituksista huolimatta osassa Chydenian liikkeistä henkilökunta ei ole käyttänyt maskia.

– Emme voi pakottaa ketään käyttämään maskia, mutta vahva suositus sen käytöstä on kaikille, niin työntekijöille kuin asiakkaille. Tähän asti Keski-Pohjanmaalla ja Kokkolan alueella on säästytty isommilta tartuntaryppäiltä. Minun terveiseni on, että kaikki käyttäisivät maskia, Riksman sanoo.

Tällä viikolla Keski-Pohjanmaalla vietetään hiihtolomaviikkoa. Lisääntyviin asiakasmääriin on varauduttu kauppakeskuksessa muun muassa tehostetulla siivouksella.

Lue myös: Soiten alueella todettu kolme uutta koronatartuntaa – mahdollisia altistumisia kauppakeskuksessa Kokkolassa

Lue seuraavaksi