Hyppää sisältöön

Kittilän kultakaivoksella tuotettu kaksi miljoonaa unssia eli yli 62 000 kiloa kultaa

Kultaharkkoja Kittilässä on tehty noin 3000.

Kullan valua Kittilän kaivoksella. Kuva: Agnico Eagle Finland Oy

Kittilän kaivoksella on tuotettu kaksi miljoonaa unssia kultaa. Kaksi miljoonaa unssia on 62 200 kiloa. Rajapyykki ylitettiin 24. helmikuuta.

– Kultaharkkoja Kittilässä on tehty noin 3000 kappaletta. Niiden paino vaihtelee, mutta on keskimäärin noin 20 kiloa, Agnico Eagle Finland Oy:n toimitusjohtaja Jani Lösönen sanoo.

Lösösen mukaan kahden miljoonan kultaunssin saavuttaminen on historiallinen hetki Kittilän kaivokselle ja koko henkilökunnalle.

Kaivosyhtiön mukaan kahden miljoonan kultaunssin tuotanto on tuonut Suomessa yhteiskunnalle rojalteina yli 36 miljoonaa, sekä yhteisöveroja ja muita veroluonteisia maksuja noin 210 miljoonaa euroa.

Kittilän kultaa myyty yli 2 miljardilla eurolla

Lösönen kertoo, että yhtiö on saanut Kittilän kullan myynnistä runsaat 2,2 miljardia euroa tuloja. Kaivoksen investoinnit ja käyttökulut ovat olleet 2,8 miljardia euroa.

– Eli olemme käyttäneet kaivoksen pyörittämiseen 600 miljoonaa enemmän rahaa kuin mitä olemme myyntituloina saaneet. Rahavirta on toistaiseksi siis ollut omistajilta kaivokselle päin mutta odotamme tilanteen tasapainottuvan kuluvan vuosikymmenen aikana.

Ensimmäinen kultaharkko tehtiin Kittilän kaivoksella tammikuussa 2009. Kaivoksen rikastamoa laajennettiin viime syksynä ja se kasvattaa tuotantokapasiteettia noin 20 prosenttia. Suurikuusikon kaivoksen malmivarat riittävät ainakin vuoteen 2034.

Euroopan suurin kultakaivos työllistää noin 1100 työntekijää, joista 500 on Agnico Eagle Finlandin työntekijöitä ja noin 600 urakoitsijoiden ja yhteistyökumppaneiden palveluksessa.