1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raitioliikenne

Hämeenkadun ratikkapysäkit saavat katokset vauhdilla

Pääurakoitsija toivoo pyöräilijöiltä varovaisuutta, sillä pyöräkaista kulkee aivan pysäkin takana.

Pääurakoitsija Markus Nikkasen mukaan luonnonkivien laitto ratikkapysäkeille jätetään suosiolla huhtikuulle, jolloin sää lämpenee. Kuva: Päivi Solja / Yle

Tampereen uusi Hämeenkatu saa viimeisen silauksensa, kun sen ratikkapysäkeille asennetaan katokset.

Katokset nousevat Tuulensuun, Keskustorin, Koskipuiston ja Rautatieaseman ratikkapysäkeille maaliskuun kahden ensimmäisen viikon aikana, kun ratikat eivät kulje Hämeenkadulla.

– Hämeenkadulla on silloin jännitekatko, koska jännitteitä kytketään myös Hatanpään valtatiellä. Siksi valitsimme töihin nämä viikot, kertoo pääurakoitsija Markus Nikkanen Tampereen Puutarha-Centeristä.

Töitä tehdään 8–10 tuntia päivässä, mutta aikataulu on Nikkasen mukaan silti tiukka. Pysäkkien rungot tulevat Ranskasta, ja siellä oli koronan takia tehtaita kiinni. Valmista pitäisi olla perjantaina 12. maaliskuuta.

Pyöräilijöiltä toivotaan malttia

Työt aloitettiin ratikkapysäkeillä roudan sulatuksella, jotta maa on helpompi kaivaa eikä paikkoja mene rikki.

– Pysäkeille laitetaan betoninen jatkolaatta, ja sen jälkeen ankkurointilevy injektoidaan betoniin. Se kuivuu noin vuorokauden, ja sitten päästään asentamaan runkoa.

Töitä tehdään pääosin päivisin. Joukkoliikenteen takia kattolaseja joudutaan mahdollisesti asentamaan myös ilta-aikaan.

– Pyöräkaista kulkee aivan pysäkin takana, ja pyöräilijöiden kannattaa pikkaisen katsoa eteensä – meillä on kyllä aidat ja merkit, mutta vauhtia kannattaa hiukan himmata, Markus Nikkanen huomauttaa.

Valmiita ratikkapysäkkejä on jo Hervannassa ja Sammonkadulla. Tampereen Ratikan pysäkkikatokset toimittaa ja asentaa JCDecaux Finland Oy, jolla on niihin mainosoikeus noin viidentoista vuoden sopimuskaudelle.