1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Espoo

Espoo on aloittanut 18–49-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset – SPR:n vapaaehtoiset paikalla tarjoamassa keskusteluapua

Espoo avasi massarokotupisteen Metro Areenalle.

Espoo
Vapaaehtoinen rokottaja Juha Metso antaa koronarokotteen Ilkka Virtaselle.

Espoo on avannut eilen, maanantaina massarokotupisteen Metro Areenalle, jossa on parikymmentä rokotuspistettä. Rokotusten lisäksi MetroAreenassa pääsee myös keskustelemaan Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisten kanssa mieltä painavista asioista.

Areenalla rokotetaan vain riskiryhmiin kuuluvia. Espoo rokottaa tästä päivästä, tiistaista alkaen aiempien ryhmien lisäksi yli 75-vuotiaita sekä 18–49-vuotiaita riskiryhmäläisiä. Tällä hetkellä Espoossa on rokotettu noin viisi prosenttia asukkaista.

Vierailimme Metro Areenalla tänään, tiistaiaamuna. Kysyimme suorassa lähetyksessämme muun muassa siitä, minkälaisiin kysymyksiin vapaaehtoiset ovat varautuneet vastaamaan.

Haastateltavina olivat Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin ensiaputoiminnan koordinaattori Niina Hirvonen sekä Anu Norros, joka on ollut vastuussa Espoon rokotuspisteiden pystyttämisen koordinoinnista Metro Areenalle sekä aikaisemmin Iso Omenaan ja Lintuvaaraan.

Paikalla olivat toimittaja Olli-Pekka Kursi ja kuvaaja Ronnie Holmberg.

Vapaaehtoisia auttamassa rokotuspisteissä

SPR:n vapaaehtoiset pyrkivät tekemään rokotustilanteesta miellyttävän ja turvallisen. Vapaaehtoisina on eri alojen ammattilaisia, opiskelijoita, eläkeläisiä ja työttömiä.

Uudenmaan piirin ensiaputoiminnan koordinaattorin Niina Hirvosen mukaan vapaaehtoiset muun muassa auttavat ja ohjaavat ihmisiä oikeaan paikkaan.

– Monet ihmiset ovat olleet korona-aikana aika yksin. Ei ole ollut niin paljon sosiaalisia kontakteja kuin normaalielämässä. Tällaiset pienetkin hetket, joista tehdään miellyttäviä ja turvallisia, jäävät positiivisena muistiin. Osahan voi esimerkiksi jännittää rokottamista, Hirvonen sanoo.

Hänen mukaansa positiiviset hetket ovat voimaannuttavia. Rokotettavaksi tullut saa rokotteen hengenvaarallista tautia vastaan ja tulee kohdatuksi ihmisenä.

– Meidän tavoitteemme on, että jokainen tänne tullut kokee, että tämä oli hieno juttu. Saa kokea olevansa onnellinen, kun tuli rokotettavaksi.

SPR:n vapaaehtoisia on auttamassa Espoon rokotuspisteiden lisäki myös Helsingissä ja Vantaalla.

Vielä ei voi hellittää, suositukset voimassa

Espoolainen Janne Oldenburg sai oman ensimmäisen rokottteensa Metro Areenalla, toinen rokote annetaan toukokuun lopulla. Hänen mukaansa kaikki järjestelyt sujuivat hienosti.

– Piikki ei sattunut, sitä ei edes huomannut. Kaikki tapahtui ihan ajallaan. Varauduin ruuhkaan, mutta pääsen näköjään ihan ajoissa töihin vielä, Oldenburg toteaa rokotuksen jälkeen.

Oldenburg kertoo olevansa huojentunut, muttei kuitenkaan aivan huoleton.

– On niin paljon ihmisiä, jotka eivät ole saaneet vielä rokotusta. Ravintolat ovat pian kolme viikkoa kiinni, vaikka tämän piikin sainkin. En voi lähteä vielä juhlimaan. Lisäksi suositukset ovat vielä voimassa, muun muassa maskin käytöstä ja hygienian huolehtimisesta, ihan samaan tapaan kuin heillä, jotka eivät ole vielä rokotetta saaneet, Oldenburg sanoo.

Lue myös:

Uusimmat koronatiedot Uudellamaalla: Espoolaisessa palveluasumisen yksiköissä useita tartuntoja, yli 65-vuotiaat rokotettavat loppuvat pian Helsingistä, matkustajamäärät kasvaneet rajoilla

Lue seuraavaksi