1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Savonlinna

Savonlinnan bussiketjuryväs varmistui virusmuunnoksen aiheuttamaksi

Aiemmin viime viikon tiistaina Sosteri tiedotti, että yhdellä henkilöllä bussimatkaketjuun liittyen on havaittu koronaviruksen eteläafrikkalainen virusmuunnos. 

Savonlinna
Sosterin logo kyltissä Savonlinnan keskussairaalalla.
Esa Huuhko / Yle

Savonlinnassa niin kutsuttuun "bussimatkaketjuun" liittyvät tutkitut koronavirusnäytteet ovat varmistuneet koronaviruksen eteläafrikkalaiseksi muunnokseksi.

Itä-Savon alueella on aiheuttanut alkuvuodesta paljon koronavirustartuntoja ryvästymä, joka sai alkunsa tammikuun viimeisenä tiistaina toteutuneella bussimatkalla. Bussi saapui Savonlinnaan Helsingistä.

Noin kolmasosa bussiketjun positiivista näytteistä lähetettiin THL:n sekvensointiin. Ne ovat kaikki varmistuneet koronaviruksen etelä-afrikkalaiseksi muunnokseksi.

– Tästä voi tehdä johtopäätöksen, että koko bussimatkaketju oli eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen aiheuttama, Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Kaiken kaikkiaan ketjussa todettiin 56 jatkotartuntaa Sosterin testaamana ja kahdeksan muiden sairaanhoitopiirien testeissä.

Aiemmin Sosteri tiedotti, että yhdellä henkilöllä bussimatkaketjuun liittyen on havaittu koronaviruksen eteläafrikkalainen virusmuunnos.

Jo tuolloin myös arvioitiin, että loputkin ketjusta sekvensointiin lähetetyt näytteet saattavat varmistua virusmuunnokseksi.

Bussiketjun kanssa samana päivänä toteutuneen opiskelijailtaan liittyvässä ketjussa virusmuunnosta ei puolestaan ole sekvensoinneissa todettu.

Lue seuraavaksi