1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Ravintoloille esitetään 50 miljoonan euroa tukea sulun ajaksi – MaRa: Alamittainen, pitäisi nostaa reilusti yli sataan miljoonaan

Se, millä perusteella tukea jaetaan, on vielä epäselvää.

ravintolat
Ravintolapäällikkö Esa Kvist tyhjensi Hemingway's-ravintolan alkoholihanat eli valutti tankit tyhjiksi 26. helmikuuta.
Tennispalatsin Hemingway's-ravintolaa Helsingissä valmisteltiin viime viikolla sulkemiseen. Ravintolapäällikkö Esa Kvist tyhjensi ravintolan hanat eli valutti tankit tyhjiksi ämpäriin, jonka sisältö kaadettiin viemäriin.Silja Viitala / Yle

Hallitus esittää ravintoloille ensi viikolla alkavan koronasulun takia yhteensä 50 miljoonan euron korvauksia. Kompensaatiomallia eli sitä, millä perusteella tukea yrityksille jaetaan, valmistellaan parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriössä kiireen vilkkaa.

– Se tehdään niin nopeasti kuin aikaan saadaan, sanoi työministeri Tuula Haatainen (sd.) hallituksen tiedotustilaisuudessa maanantaina päivällä.

Nyt esitetty summa on pienempi kuin viime keväänä, vaikka yritykset ovat nyt huonommassa kunnossa kuin vuosi sitten, ihmettelee matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä edustavan MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

– Se pitäisi nostaa reilusti yli sataan miljoonaan euroon.

Lapin mukaan tuen pitäisi kattaa yritysten kiinteät kustannukset eli esimerkiksi vuokrat ja henkilöstökulut.

– Sehän on hyvin paljon alamittainen. Kun ravintolayritykset ovat erittäin huonossa taloudellisessa tilanteessa, oikea kiinteiden kulujen määrä, joka pitäisi korvata, on lähes 140 miljoonaa euroa, riippuen siitä, miten yritykset ehtivät lomauttamaan henkilöstöään tämän tiukan aikataulun vuoksi.

Pääministeri Sanna Marin ja työministeri Tuula Haatainen tiedotustilaisuudessa,
Pääministeri Sanna Marin (kuvassa vasemmalla) ja työministeri Tuula Haatainen (oikealla) kertoivat maanantaina hallituksen tiedotustilaisuudessa poikkeusoloihin siirtymisestä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Viime keväänä yritykset saivat poikkeustilan takia lomauttaa henkilöstöään tavallista nopeammalla aikataululla, mutta sitä vaihtoehtoa ei nyt ole tarjolla.

Haataisen mukaan nopeutettu lomautusjärjestely oli työmarkkinaosapuolten yhteinen ratkaisu, joka koski kaikkia aloja.

– Vastaavaa menettelyä on hyvin hankala lainsäädännön kautta ja tällä aikataululla saada yhdelle toimialalle.

Rahallinen korvaus on Haataisen mukaan parempi tapa hyvittää ravintoloille sulusta aiheutuvat taloudelliset menetykset.

Restel: Tuen enimmäismäärä liian alhainen

Restel-ravintolayhtiön toimitusjohtaja Mikael Backman toivoo selkeyttä siihen, millaiset yritykset tukea voivat saada ja millä ehdoilla.

– Turhauttaa se, että kerrotaan, niin kuin tänäänkin, isoista summista, mitä vain jotkut firmat voivat hakea, ja mitä voi joutua vielä palauttamaankin.

Restelillä on noin 200 ravintolaa, muun muassa Burger King -, Taco Bell - ja Rax-ketjuja sekä Hemingway’s-baareja ympäri Suomea.

Restelin saama tuki valtiolta kattoi yhtiön viime vuonna tekemästä tappiosta vain noin kymmenen prosenttia, Backman sanoo.

Se johtuu siitä, että suuretkin yritykset, joihin voi kuulua useamman eri alan yhtiöitä, voivat saada korkeintaan 800 000 euroa tukea valtiolta.

– Esimerkiksi hotellialalla yrityksillä voi olla kymmeniä miljoonia tappioita.

Backman ler mot kameran
Isojen yritysten tappiot voivat olla suuria, joten tukiakin pitäisi saada enemmän, sanoo Restelin toimitusjohtaja Mikael Backman.Iiris Mattsson

Muissa Pohjoismaissa isoja yrityksiä on tuettu enemmän, MaRan Timo Lappi sanoo. Esimerkiksi Ruotsissa suuri yritys voi saada hänen mukaansa yhteensä jopa 21 miljoonaa euroa tukea.

Lapin mukaan on kohtuutonta, että opiskelija- ja henkilöstöravintolat saavat olla sulun aikana auki.

– Etätyö ja etäopetus ovat vieneet asiakkaat, mutta muodollisesti ne saavat olla auki, joten ne eivät saa valtiolta korvausta.

Hän toivoo myös vuokranantajilta ymmärrystä ravintoloille poikkeusaikana ja alennusta tilavuokriin.

– Jos hyviä yrityksiä menee konkurssiin, niin myös vuokranantajille tulee huonot ajat.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 2.3. klo 23:een asti.

Lue lisää:

Hallitus on todennut poikkeusolot, ravintolasulkua koskeva esitys eduskuntaan – Marin pyytää anteeksi viranomaisten tulkintaerojen aiheuttamaa epävarmuutta

Ravintolat saavat pakkosulun takia räätälöityä korvausta – lomautuksiin ei ole luvassa nopeutusta

Lue seuraavaksi