Hyppää sisältöön

Osassa Pohjanmaan rannikkoa ei ole asiaa meren jäälle – plussakelit nostaneet jäälle runsaasti vettä ja sohjoa

Jään paksuus vaihtelee suuresti rannikolla.

Kuvituskuva. Kuva: Mari Latva-Karjanmaa / YLE

Hiihtolomalaisilla ei ole menemistä meren jäälle Kokkolan ja Pietarsaaren edustalla, vaikka aurinkoinen sää houkutteleekin ulkoilijoita.

– Plussakelit ovat nostaneet jään päälle jo runsaasti vettä sekä sohjoa. Jää on pehmeää ja myös paksuus vaihtelee suuresti. En suosittele jäälle menemistä, tiivistää tilanteen Kokkolan merivartioaseman merivartiomestari Teemu Kiviranta.

Toisaalla jäätä on voi olla vain muuta sentti ja jossain kohdassa parikymmentäkin senttiä.

– Jos jäälle kuitenkin menee, niin vähintään kaira ja naskalit on oltava matkassa. 10 metrin välein kairaisin paksuutta, liian varovainen ei voi olla, muistuttaa Kiviranta.

Viikonloppuna rannikolla kierrellyt Kokkolan merivartioston partio bongasi rannan tuntumasta vain yksittäisiä pilkkijöitä, muuten jäällä liikkujia ei näkynyt.

Meren jää ei tänä talvena vahvistunut kunnolla, koska sen päälle satoi aikaisessa vaiheessa paksusti lunta. Myös avovesi peittyi lumesta, joka muodostui heikoksi kohvajääksi.

Kuitenkin Kalajoella jäätilanne on parempi, siellä liikkui viikonloppuna runsaasti kelkkailijoita ja ulkoilijoita, kerrotaan merivartiostosta.

.
.