Hyppää sisältöön

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja Ylelle: Suomi voisi auttaa neuvotteluissa Lukašenkan ja Venäjän kanssa

Suomessa vieraileva Tsihanouskaja toivoo, että Suomi ja EU laajentaisivat pakotteita Valko-Venäjän hallintoa vastaan.

Svjatlana Tsihanouskaja vierailee Suomessa tapaamassa ulkopoliittista johtoa. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Suomessa vieraileva Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja toivoo, että Suomi voisi olla välittäjänä opposition, maata johtavan Aljaksandr Lukašenkan ja Venäjän välillä.

– Suomi voisi olla linkki pyöreän pöydän neuvotteluihin, joissa myös Venäjä on mukana, tai auttaa vaikuttamaan Venäjän kautta poliittiseen tilanteeseen, Tsihanouskaja sanoo Ylen haastattelussa Helsingissä.

Tsihanouskajan mukaan oppositiolla ei toistaiseksi ole ollut yhteyksiä Venäjän johtoon monista yrityksistä huolimatta. Hän kertoo olevansa pettynyt siihen, että presidentti Vladimir Putinin hallinto tukee yhä Lukašenkaa.

– Se tarkoittaa, että he tukevat sortoa ja väkivaltaa, Tsihanouskaja sanoo.

Tsihanouskaja tapaa tällä viikolla Suomen ulkopoliittisen johdon eli presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.). Vierailua isännöi kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.)

Tarkoitus on kerätä tukea Valko-Venäjän oppositiolle, jota Lukašenka on pyrkinyt tukahduttamaan väkivaltaisesti elokuun presidentinvaalien jälkeen.

Suomelta painetta Lukašenkalle

Tsihanouskaja vetoaa Suomeen, että se nostaisi entisestään painetta Lukašenkaa vastaan. Hän on kiitollinen Euroopan unionin pakotteista mutta huomauttaa, että ne eivät kohdistu kovin laajaan joukkoon Lukašenkan hallinnossa.

– Meitä auttaisi, jos pakotteet laajennettaisiin koskemaan ylimpien vallanpitäjien ohella myös tuomareita ja miliisejä, jotka osallistuvat sortotoimiin, Tsihanouskaja sanoo.

Valko-Venäjän opposition näkyvin sanansaattaja Svjatlana Tsihanouskaja vieraili Suomessa maaliskuussa 2021. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Tsihanouskajan mielestä Suomen ja muiden EU-maiden pitäisi myös toistaiseksi katkaista kauppasuhteet valtiollisiin yrityksiin, jotka hyödyttävät Lukašenkaa.

Hän kaipaa Suomelta myös lisää tukea Valko-Venäjän kansalaisyhteiskunnalle ja toivoo, että Suomi olisi mukana tukemassa kansainvälistä tutkintaa hallinnon rikoksista.

Maanpaossa syyskuusta lähtien

Svjatlana Tsihanouskaja kokosi taakseen Lukašenkaa vastustavan opposition elokuun vaaleissa. Hän ryhtyi presidenttiehdokkaaksi, kun puoliso Sjarhei Tsihanouski ja muut opposition kärkinimet pidätettiin ennen kuin ehdokasasettelu ehti edes alkaa.

Hän lähti maasta pian vaalien jälkeen, kun Lukašenka julistautui vilpillisinä pidettyjen vaalien voittajaksi ja alkoi tukahduttaa oppositioliikehdintää. Ihmisiä hakattiin ja pidätettiin.

Puolisoaan Tsihanouskaja ei ole nähnyt kymmeneen kuukauteen. Puhelu vankilaan on järjestynyt kerran.

– Se oli kymmenen minuutin keskustelu, Tsihanouskaja sanoo.

Mutta miten tähän tultiin? Voit katsoa alta videon tai lukea eteenpäin.

Tsihanouskajan mukaan taistelu hallintoa vastaan jatkuu yhä, vaikka mielenosoitukset onkin painettu sortokeinoin pieniksi.

– Nyt ihmisten on täytynyt mennä osittain maan alle, koska heitä otetaan kiinni kaduilla. Mutta he eivät anna periksi. Hallinnon vastustus vain kasvaa, Tsihanouskaja sanoo.

Tsihanouskajan mukaan vallankumouksen tavoitteena on yhä, että maassa järjestettäisiin uudet vaalit ja että nykyhallinto suostuisi neuvottelemaan vallanvaihdosta.

– Jotta neuvottelut voisivat alkaa ja Lukašenka jättäisi paikkansa, tarvitsemme painetta sekä maan sisältä että ulkopuolelta, Tsihanouskaja sanoo.

Lue myös: