Hyppää sisältöön

Norjassa alkoi al-Holin leiriltä lasten kanssa noudetun naisen oikeudenkäynti – naisen syytetään osallistuneen Isisin toimintaan

Nyt 30-vuotias nainen kertoi käräjäoikeudessa olevansa syytön ja halunneensa palata Syyriasta kotiin jo ensimmäisten kolmen kuukauden jälkeen.

Tuntemattomia naisia al-Holin leirillä kesäkuussa 2019. Kuva: Ahmed Mardnli / EPA

Oslossa alkoi maanantaina al-Holin leiriltä toissa vuonna noudetun naisen oikeudenkäynti.

Norjaan al-Holin leiriltä noudettua norjalais-pakistanilaista naista syytetään osallistumisesta al-Nusran rintaman ja Isisin toimintaan. Nainen haettiin lapsineen pois leiriltä toissa vuoden maaliskuussa, kun toinen hänen kahdesta lapsestaan sairastui vakavasti.

Naista ei epäillä taisteluihin osallistumisesta, mutta syyttäjä katsoo, että lasten ja kodin hoitaminen oli Isisin toiminnan avustamista.

– Hän avusti siten aviomiehiään lähtemään taisteluun Isisin puolesta, sanoi valtionsyyttäjä Geir Evanger helmikuun alussa, kun naisen syytteet luettiin.

Maanantaina 30-vuotias nainen kertoi norjalaislehti Aftenpostenin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Oslon käräjäoikeudessa olevansa syytön.

Lehden mukaan hän kertoi maanantaina yksityiskohtia elämästään edellisten kymmenen vuoden ajalta. Useaan otteeseen hän joutui ottamaan hengähdystaukoja ennen kysymyksiin vastaamista.

Aftenpostenin mukaan syyttäjä tiedusteli maanantaina naiselta tarkemmin myös radikalisoitumisprosessista. Nainen kuvasi radikalisoitumisen olleen nopeaa. Yhdessä vaiheessa nainen oli liittynyt pieneen norjalaisryhmään, joka tuki avoimesti väkivaltaisia äärijärjestöjä Syyriassa.

Samaisen ryhmän kautta hän myös tapasi norjalaistaistelijan, jonka perässä hän lopulta lähti Syyriaan. Norjalaistaistelija oli lähtenyt jo etukäteen Syyriaan liittyäkseen al-Nusran rintamaan ja pari avioitui norjalaisen uutistoimisto NTB:n mukaan Skypen välityksellä.

Päivän päätteeksi nainen kertoi todistajanaitiosta käsin yksityiskohtaisemmin myös ensimmäisistä kuukausistaan, jotka hän vietti Syyriassa aviomiehensä kanssa. NTB:n mukaan kolmen kuukauden jälkeen elo aviomiehen kanssa oli muuttunut niin epämiellyttäväksi, että nainen oli halunnut palata kotiin.

Puolustuksen mukaan nainen lähti aikeinaan palata

NTB:n mukaan nainen kertoi kannattaneensa alkuaikoina kaikkea, mitä puolisonsakin. Nykyisellään hän ei omien puheidensa mukaan enää kuitenkaan kannata radikalismia tai ääri-islamistista ajattelua.

Nainen ei olisi maanantaisten sanojensa mukaan lähtenyt Syyriaan, jos hän ei olisi ollut niin rakastunut edeltä lähteneeseen norjalaistaistelijaan, vaikka naisella itsellään oli tuohon aikaan varsin radikaalit näkemykset, kertoo NTB.

Aftenpostenin mukaan puolustus kertoo naisen lähteneen alkujaan Syyriaan tapaamaan miestään aikeissaan palata.

Aftenpostenin ja NTB:n mukaan nainen olisi syyttäjien mukaan halunnut Syyriaan tultuaan aseen. Valtionsyyttäjä Evanger kertoi tästä olleen myös todisteita. Syytetty nainen on kiistänyt aseeseen liittyvät väitteet.

Syyttäjä uskoo naisen tienneen, mihin hän ryhtyi Syyriaan lähtiessään ja tienneensä jo etukäteen, mikä hänen roolinsa islamistitaistelijan vaimona olisi.

Naisen Syyriaan lähdön syyksi kerrottu norjalaistaistelija kuoli vuonna 2015 rakentaessaan pommeja Isisille, Aftenposten kertoo.

Naisen ja lasten tuominen Norjaan aiheutti poliittisen myrskyn

Nainen oli lähtenyt Syyriaan vuonna 2013 ollessaan 22-vuotias. Hän on sanonut, että olisi halunnut palata Norjaan ja että hänen aviomiehensä estivät häntä lähtemästä. Nainen ehti Syyrian aikanaan olla naimisissa kolmen vierastaistelijan kanssa ja saada kaksi lasta.

Naisen ja hänen lastensa tuominen Norjaan nostatti maassa poliittisen myrskyn, joka johti myöhemmin maahanmuuttovastaisen edistyspuolueen vetäytymiseen hallitusyhteistyöstä. Norjan turvallisuuspoliisi otti naisen kiinni heti hänen laskeuduttuaan Oslon lentokentälle, ja tämä on istunut tutkintavankeudessa siitä lähtien.

Puolustusasianajaja on sanonut, että nainen haluaa tulla kuulluksi ja tehdä yhteistyötä asiansa selvittämiseksi. Nainen on puolustusasianajaja Nils Christian Nordhusin mukaan toivonut, että asian käsittely johtaa siihen, että harvempi nuori matkustaa jatkossa sotatoimialueelle.

Lisää aiheesta: