Hyppää sisältöön

Nigeriassa on vapautettu viime viikolla siepatut koulutytöt – Isä itki tyttären vapautumista, tytöistä valtaosa pääsi kotiin

Kyse oli kolmannesta kouluhyökkäyksestä vajaan kolmen kuukauden kuluessa Nigeriassa.

Nigeriassa siepatut koulutytöt vapautettiin
Nigeriassa siepatut koulutytöt vapautettiin

Gusaussa, Zamharan osavaltiossa oli tänään 279 hämmentynyttä koulutyttöä ja muutama onnellinen isä. Viime perjantaina sisäoppilaitoksesta siepatut tytöt oli koottu hallituksen virastorakennuksen eteen odottamaan kuljetusta kotiin.

Joidenkin tyttöjen vanhempia oli tullut paikalle toteamaan omin silmin lapsensa vapautumista.

Yakubu Sani itki ja kertoi sitten olevansa kuin uudelleensyntynyt, koska hänen tyttärensä oli vapautunut. Myös Balarabe Kagara iloitsi ja sanoi Jumalan auttaneen piinan päättymisessä.

Nigerian pohjoisosassa sijaitsevassa Zamfaran osavaltiossa viime perjantaina siepatut koulutytöt pääsivät turvaan tiistaina. Kuva: EPA

Vapauttamisesta ilmoitti ensin Zamfaran osavaltion kuvernööri Bello Matawalle uutistoimisto AFP:lle.

– Olen iloinen voidessani ilmoittaa, että tytöt on vapautettu. He ovat juuri saapuneet hallituksen taloon ja ovat terveitä, Matawalle kertoo.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Matawalle on ilmoittanut asiasta myös Twitterissä. Matawalle kertoo uutiskanava Al Jazeeralle (siirryt toiseen palveluun), ettei tytöistä maksettu lunnaita.

Uutistoimisto Reutersin mukaan valtaosa siepatuista vaikutti vahingoittumattomilta. Silti ainakin kymmenkunta tyttöä lähetettiin sairaalahoitoon. Suurella osalla siepatuista ei ollut kenkiä, ja lukuisilla oli vammoja jaloissaan.

Siepattu 15-vuotias Farida Lawali kertoo Reutersille kokemuksestaan.

– He kantoivat sairaita, jotka eivät voineet liikkua. Kävelimme kivien ja kovien oksien päältä, kertoo Lawali.

Lawalin mukaan sieppaajat veivät heidät metsään ja hakkasivat aseilla.

– Osa itki ja käveli samaan aikaan.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema vanhempi vakuuttaa, että vaikka hänen seitsemän lastaan oli kaapattujen joukossa, tapahtunut ei tule estämään heidän koulunkäyntinsä jatkumista.

– Se on juoni, jonka avulla tyttöjämme saamasta länsimaista koulutusta, jossa olemme jo jääneet jälkeen. Meidän ei pidä alistua kiristykseen, Lawal Abdullahi sanoi uutistoimisto Reutersille.

Koulurakennus seisoo tyhjänä perjantain sieppauksen jälkeen. Kuva: Habibu Iliyasu / AFP

Viime viikon perjantaina aamuyöllä noin sadan asemiehen joukko vei yli 300 koulutyttöä mukanaan Jangeben kylässä Nigerian pohjoisosassa sijaitsevassa Zamfaran osavaltiossa.

Osa tytöistä pääsi pakenemaan sieppauksen yhteydessä.

Kyläläisten mukaan asemiehet olivat hyökänneet myös lähellä olevalle armeijan leirille, jotta sotilaat eivät voisi estää tyttöjen sieppaamista.

Kuva: Leena Luotio / Yle

Kyse oli kolmannesta kouluhyökkäyksestä vajaan kolmen kuukauden kuluessa Nigeriassa.

Useiden sieppausten takana ovat rikollisjoukkiot, joilla ei ole ideologisia kytköksiä, vaan jotka ovat liikkeellä lähinnä rahan toivossa.

Viranomaiset pelkäävät kuitenkin, että ryhmiin on soluttautunut myös jihadisteja maan koillisosista, missä armeija on käynyt jo toistakymmentä vuotta sotaa islamisteja vastaan.

Tunnetuin joukkosieppaus tapahtui huhtikuussa 2014, kun äärijärjestö Boko Haram otti vangiksi lähes 300 koulutyttöä Chibokissa. Osa heistä on edelleen kateissa.

Lue myös: