Lapin kunnissa työttömyys jopa kaksinkertaistui tammikuussa viime vuodesta

Korona-aika on iskenyt erityisen kovaa Kittilään, Muonioon, Inariin ja Utsjoelle. Kaupungeista korkein työttömyysprosentti oli tammikuussa Kemissä ja Kemijärvellä.

Rajoitustoimien tiukentuminen heikentää palvelualojen työllisyysnäkymiä entisestään. Kuva: Annu Passoja / Yle

Työttömyysluvut olivat Lapissa alkuvuonna synkkiä. Tammikuussa työttömyysprosentti oli yli 14 kaikkiaan 15 Lapin kunnassa.

Paras tilanne oli Simossa, Keminmaassa ja Sodankylässä, missä reilu kymmenesosa työvoimasta oli työttömänä.

Lapissa oli tammikuun lopussa noin 11 690 työtöntä, joista lomautettuja 2 020. Työttömiä oli 510 (4 %) vähemmän kuin joulukuussa, mutta 2 810 (32 %) enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kemijärvellä työttömien osuus työvoimasta oli 17,7 Kemissä 16,8, Rovaniemellä 14,4 ja Torniossa 11,7 prosenttia.

Inarissa ja Muoniossa työttömiä oli yli kaksi kertaa enemmän vuotta aiemmin. Kittilässä ja Utsjoella työttömien määrä oli lähes kaksinkertainen.

Lapin ely-keskuksen mukaan työttömyyden kehityksessä ja työvoiman kysynnässä on kuitenkin ollut nähtävissä käännettä myönteisempään suuntaan. Tilannekuva ja kehitysnäkymät tosin vaihtelevat paljon kunnittain ja toimialoittain.

Metsä Groupin Kemin sellutehtaan investointi työllisyysvaikutuksineen antaa positiivista näkymää. Toisaalta koronaviruksen rajoitustoimien tiukentuminen heikentää palvelualojen tilannetta entisestään.