1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pirkanmaan koronanyrkki siirsi ratkaisun suosituksista huomiseen, uudet ohjeet kehottavat koviin toimiin – Yle seurasi suorana

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä kertoi koronatilanteesta tiedotustilaisuudessa tiistaina. Myös huomenna on infotilaisuus.

koronavirus
Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus
Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus

Pirkanmaan koronatilanne on viime päivinä kehittynyt hieman aiempaa huonompaan suuntaan. Tänään tiistaina kerrottiin 26 uudesta koronavirustartunnasta.

TAYSin mukaan iso osa tartunnoista liittyy vaihto-opiskelijoiden uuteen tartuntaketjuun. Hyvä uutinen on se, että kaikki altistuneet opiskelijat ovat karanteenissa. Kaikki samassa asuinpaikassa asuvat testataan.

Viime viikolla tartuntoja todettiin Pirkanmaalla 127. Sitä edeltäneellä viikolla lukema oli 92. Pirkanmaan kahden viikon ilmaantuvuus on 41 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä kertoi koronatilanteesta tiistaina suorassa tiedotustilaisuudessa. Asiantuntijoina olivat TAYSin johtajaylilääkäri Juhani Sand ja infektioyksiköstä ylilääkäri Jaana Syrjänen. Lähetyksen voi katsoa tämän artikkelin kautta tai Yle Areenassa.

Huomenna uusia toimia

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että sosiaali- ja terveysministeriö ohjeisti sairaanhoitopiirejä alkuviikosta saapuneella uudella ohjekirjeellä. Uusien ohjeiden mukaan leviämisvaiheen toimenpiteet pitää ottaa käyttöön kunkin alueen epidemiologisista tunnusluvuista riippumatta.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä kokoontuu huomenna keskiviikkona käsittelemään uusien ohjeiden mukaisia toimenpiteitä ja pitää sen jälkeen uuden tiedotustilaisuuden.

Viime perjantaina koronanyrkki linjasi, että Pirkanmaalla yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat palaavat talviloman jälkeen lähiopetukseen. Aiemmin hallitus oli suositellut, että myös Pirkanmaalla siirryttäisiin etäopetukseen niin kutsutun kolmen viikon sulkutilan ajaksi.

Pandemiaohjausryhmän mukaan Pirkanmaan koronatilanne oli kuitenkin sen verran rauhallinen, että perusteita etäopetukselle ei ollut.

Juhani Sand kertoi tiedotustilaisuudessa, että alueellinen pandemiaryhmä on saanut perjantain jälkeen uusia ohjeita muun muassa ministeriöstä.

– Niitä on käyty lävitse, mutta siellä on niin paljon asioita, joita joudumme tarkastelemaan ja arvioimaan eri näkökulmista. Päädyimme siihen, että emme tänään vielä anna uusia linjauksia, vaan jatkamme keskustelua huomenna aamupäivällä. Uskon, että pystymme tiedottamaan huomenna iltapäivällä Pirkanmaata koskevista muutoksista, Sand sanoi.

Sand ei suostunut tiedotustilaisuudessa suoraan sanomaan, onko mahdollista, että Pirkanmaallakin yläkouluissa ja toisella asteella siirrytään kuitenkin etäopetukseen ensi viikon alussa.

– Huomenna käymme yksityiskohtia lävitse, mitä toimenpiteitä otamme käyttöön. Hyvin laajasti pyrimme etupainotteisesti tekemään toimenpiteitä, kuten olemme tehneet tähänkin asti, Sand sanoi.

Työpaikkatartunnat lisääntyivät

Viime viikolla Pirkanmaalla selvitetyistä tartunnoista 34 oli perheen sisäisiä tartuntoja.

Työpaikkatartunnat ovat selvästi lisääntyneet: viime viikolla todettiin 23 tartuntaa 15 työpaikassa.

Sukulaisten tai ystävien tapaamisesta tuli 17 tartuntaa. Vapaa-ajan harrastuksista saatiin viisi tartuntaa, alakoulusta kaksi tapausta.

Yksittäisiä tapauksia todettiin myös hoitoyksikössä, yksityisissä juhlissa, baarissa, asuntolassa ja kotimaan matkailun perusteella. Ulkomailta tuli viisi tartuntaa.

– Ikäjakaumassa näkyvät selvästi työpaikoilta tulevat tartunnat. Työikäisissä on nyt paljon tartuntoja, erityisesti rakennusala korostuu, infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen sanoo.

Viime viikolla testeissä käytiin paljon, tällä viikolla testimäärät ovat laskeneet. Karanteenissa oli noin tuhat henkilöä.

Vain muutamia uusia virusmuunnostapauksia

Virusmuunnostartunnat eivät ole Pirkanmaalla merkittävästi lisääntyneet.

Pirkanmaalla on todettu nyt 23 Britannian virusmuunnostapausta, kuusi Etelä-Afrikan virustapausta ja yksi Brasilian virustapaus. Pirkanmaalla Fimlabissa on tällä viikolla aloitettu virusmuunnosten sekvensointi.

Joukkoaltistumisia virusmuunnokselle ei ole tullut viikon aikana.

Areenatyömaalla massatestaukset

Tartuntoja on viime päivinä ollut esimerkiksi Tampereen areenatyömaan työntekijöillä. Työmaalla järjestetään tällä viikolla massatestaukset, jotta epidemia saataisiin kuriin heti alkuunsa.

Työmaalle vietävällä testipisteellä testataan noin 400 työntekijää. Eilen maanantaina rakennusyhtiö SRV kertoi kymmenestä tartunnasta ja 50 karanteeniin jääneestä.

Tällä hetkellä TAYSin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa 30 koronapotilasta, heistä kolme tehohoidossa. Epidemian alusta lähtien TAYSin alueella on ollut 63 koronaan liittyvää kuolemantapausta. Alueeseen kuuluvat Pirkanmaan lisäksi Kanta-Häme ja Etelä-Pohjanmaa.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue lisää:

Pirkanmaalla löytyi 26 uutta koronavirustartuntaa – suuri osa tartunnoista vaihto-opiskelijoilla

Tampereen areenan työmaalla aloitetaan massatestaukset – työntekijöiltä on löytynyt kymmenen koronavirustartuntaa

Koronavilkku aiheuttaa tartunnanjäljittäjille jopa enemmän haittaa kuin hyötyä – ylilääkäri: "Olen poistanut sovelluksen kotipuhelimestani"

Lue seuraavaksi