1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyys

Koronapandemia sai työnantajat palkkaamaan vartijoita – työttömyyttä oli tammikuussa etenkin palvelualalla

Eteläkarjalaisten työtilanne oli tammikuussa huonompi kuin vuosi sitten.

työttömyys
Vartija Mari Parkkisen työvaate.
TE-palvelujen arvion mukaan koronapandemia lisää vartijoiden tarvetta. Kyse ei ole niinkään järjestyshäiriöistä., vaan koronarajoitusten noudattamisesta. Arkistokuva.Antro Valo / Yle

Työttömien määrä on noussut Etelä-Karjalassa ja erityisesti Lappeenrannassa vuoden takaisesta.

Tammikuun lopussa Etelä-Karjalassa työttömiä oli 14 prosenttia viime vuoden tammikuuta enemmän. Lappeenrannan seudulla työttömien määrä nousi jopa 20 prosenttia, Imatralla muutaman prosentin. TE-palvelujen mukaan kaupunkien välinen ero johtuu normaalista vaihtelusta.

– Irtisanomiset ja lomautukset eivät satu yhtä aikaa, vaan muutoksia on tapahtunut ajallisesti eri aikaan, johtaja Jari Saarinen Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistosta sanoo.

Työttömyys kasvoi Kaakkois-Suomessa kaikissa ammattiryhmissä asiantuntijoita lukuun ottamatta. Suurinta työttömyyden kasvu oli palvelu- ja myyntityöntekijöillä. Lomautettuja oli vuoden takaiseen verrattuna 80 prosenttia enemmän, mutta lomautettujen määrän kasvu on nyt taittunut laskuun.

Koronatilanne lisää vartijoiden kysyntää

Myös avoimien työpaikkojen määrä kasvoi Kaakkois-Suomessa tammikuuhun 2020 verrattuna. Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin vartijoille, myyjille sekä puutarhureille, kasvihuoneviljelijöille ja kasvihuonetyöntekijöille.

Saarisen mukaan puutarha-alan työpaikoissa on kyse sesonkitöistä. Vartijoiden kysyntään vaikuttaa puolestaan koronapandemia.

– Meillä on TE-palveluissakin ollut tarvetta tiiviimpään vartiointiin, että pysymme määritellyissä asiakasmäärissä. Uskoisin, että sama näkyy vahvemmin myös esimerkiksi terveydenhuollon puolella, Saarinen sanoo.

Avoimien myyjän paikkojen suurta määrää selittävät henkilöstövuokrausalan yritykset, jotka ovat Saarisen mukaan ilmoittaneet avoimista työpaikoista muutamaksi päiväksi ja sen jälkeen uudelleen.

– Se ehkä pikkuisen vääristää tuota kuvaa, hän kuvailee myyjien työtilannetta.

Työttömien määrä kasvoi tammikuussa vuodentakaiseen verrattuna myös muualla Suomessa. Suhteellisesti suurinta kasvu oli edelliskuukausien tapaan Ahvenanmaalla, 156 prosenttia, ja Uudellamaalla, 56 prosenttia. Kainuussa muutos oli suhteellisesti pienin, 7 prosenttia.

Lisää Etelä-Karjalan uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi