1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Myanmar

Naapurimaat kehottivat Myanmarin sotilasjunttaa palauttamaan demokratian, mutta pakotteita ei aiota asettaa – Myanmarissa poliisi hajottaa mielenosoituksia tainnutuskranaateilla

Arvostelijoiden mielestä neuvottelut vain antavat laillisuutta vallan kaapanneelle sotilasjuntalle.

Myanmar
Myanmarin Kalessa neljä ihmistä loukkaantui poliisin ammuttua kovin luodein mielenosoittajia
Myanmarin Kalessa neljä ihmistä loukkaantui poliisin ammuttua kovin luodein mielenosoittajia

Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön ASEAN:n ulkoministerit neuvottelivat tänään videoteitse Myanmarin sotilasjuntan edustajien kanssa maan tilanteesta.

Neuvotteluissa Myanmaria kehotettiin "avaamaan ovensa" ASEAN:lle, jotta sotilasjuntan kuukausi sitten tekemän vallankaappauksen aiheuttamat jännitteet saadaan ratkaistua.

Indonesian ulkoministeri Retno Marsudi kertoi uutistoimisto Reutersille, että ASEAN vetoaa poliittisten vankien vapauttamisen ja demokratian palauttamisen puolesta. ASEAN pitäytyy silti Marsudin mukaan periaatteessaan, että muiden jäsenvaltioiden sisäisiin asioihin ei väkisin puututa.

ASEAN kannustaa sotilasjunttaa neuvottelemaan juntan syrjäyttämän valtiokanslerin, Aung San Suu Kyin kanssa..

Mielenosoittajat pakenivat turvallisuusjoukkojen ampumia kyynelkaasuammuksia Yangonissa tiistaina.
Mielenosoittajat pakenivat poliisin ampumia kyynelkaasuammuksia Yangonissa tiistaina.Lynn Bo Bo / EPA

Kotiarestissa oleva Aung San Suu Kyi esiintyi eilen ensimmäistä kertaa julkisuudessa, kun hän osallistui videoyhteydellä häntä vastaan nostettuja syytteitä koskevaan oikeuden kuulemiseen. Siitä voi lukea tästä jutusta.

Sotilasjuntan mukaan se puuttui tilanteeseen, koska Suu Kyin puolueen voittamissa marraskuun parlamenttivaaleissa esiintyi laajasti vaalivilppiä. Vaalikomission mukaan vaalit olivat rehelliset.

Juntta aikoo järjestää uudet vaalit, mutta se ei ole kertonut, koska vaalit järjestetään. Malesian ulkoministeri Hishammuddin Hussein tarjosi asiantuntijaryhmän muodostamista uusien vaalien järjestämiseksi.

Singaporen pääministeri Lee Hsien Loong katsoi BBC:lle antamassaan haastattelussa, että pakotteet ainoastaan haittaisivat tavallisia myanmarilaisia, ei sotilasjunttaa. Singapore on Myanmarin suurin ulkomainen investoija.

Epäilyjä ASEAN:n roolin painoarvosta

ASEAN:n yrityksia neuvotella juntan kanssa on myös arvosteltu. Esimerkiksi syrjäytettyjen myanmarilaisten kansanedustajien muodostama komitea katsoo, että neuvottelut antavat juntalle legitimiteettiä.

Mielenosoittajat suojautuivat Yangonissa tiistaina kypärillä ja kaasunaamareilla.
Mielenosoittajat suojautuivat Yangonissa tiistaina kypärillä ja kaasunaamareilla. Joillain oli omatekoisia kilpiä.Lynn Bo Bo / EPA

ASEAN:iin kuuluu Myanmarin ja Singaporen ohella Filippiinit, Indonesia, Thaimaa, Laos, Kambodža, Malesia, Brunei ja Vietnam.

ASEAN:n muidenkin jäsenmaiden poliittisten järjestelmien demokraattisuuden asteessa on ongelmia. Economistin viime vuoden demokratia-aste-arvion (siirryt toiseen palveluun) mukaan parhaiten demokratia toteutuu Malesiassa, ja sekin kuuluu kategoriaan "puutteellinen demokratia" pisteillä 7,19 – kun Suomi saa vertailussa kuudenneksi parhaat pisteet, 9,2.

Tainnutuskranaatteja ja kovia luoteja

Myanmarissa oli sunnuntaina verisin päivä vallankaappauksen jälkeen, eri puolilla maata ainakin 18 mielenosoittajaa sai surmansa poliisin luodeista.

Tiistaina poliisin kovat otteet jatkuivat, mutta kuolonuhreilta vältyttiin. Yangonissa sadat mielenosoittajat muodostivat tiesulkuja ainakin neljässä kohteessa eri puolilla kaupunkia ja huusivat iskulauseita sotilasvaltaa vastaan. Monilla oli suojanaan kypäriä ja kotitekoisia kilpiä.

– Jos meitä tukahdutetaan, tulee räjähdys. Jos meitä isketään, me iskemme takaisin, huusivat mielenosoittajat, ennen kuin poliisi ampui väkijoukkoon tainnutuskranaatteja ja kyynelkaasua.

Myanmarin luoteisosassa sijaitsevassa Kalessa neljä ihmistä loukkaantui poliisin ammuttua kovin luodein mielenosoittajia.

Päivitetty videoneuvottelun jälkeisillä kommenteilla klo 13.18.

Lue lisää:

Myanmarissa sotilasjuntan vastaisissa protesteissa kuollut jo 18 ihmistä: YK:n pääsihteeri ja EU tuomitsivat armeijan voimatoimet – video

Sotilasvallankaappaus Myanmarissa loi pattitilanteen – yllättikö nykyaika vanhat kenraalit?

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi