Hyppää sisältöön

Eduskunta keskusteli ravintoloiden sulkemisesta – Turtiaisen puheet järkyttivät, Lintilä lupasi yrittäjille kohtuullisia korvauksia

Hallitus esittää, että ravintolat, kahvilat, baarit ja yökerhot suljetaan ensi viikon alusta kolmen viikon ajaksi.

Krista Kiuru ja Sanna Marin.
Eduskunta alkaa tänään tiistaina käsitellä pääministeri Sanna Marinin hallituksen lakiesitystä ravintoloiden sulkemisesta.

Eduskunta on aloittanut ravintoloiden sulkemista koskevan hallituksen esityksen käsittelyn lähetekeskustelulla, jonka jälkeen asia siirtyy eduskunnan valiokuntien puitavaksi.

Eduskunta käsittelee hallituksen esitystä kiireellisenä asiana. Perustuslakivaliokunta kuulee asiantuntijoita keskiviikkona ja varautuu antamaan lausuntonsa vielä samana päivänä.

Talousvaliokunta odottaa perustuslakivaliokunnan lausuntoa ja kirjoittaa mietinnön. jonka odotetaan valmistuvan aikaisintaan torstaina.

Perustuslakivaliokunnalla ja talousvaliokunnalla on asian käsittelylle valmiit nuotit viime keväältä, kun korona edellisen kerran sulki ravintolat. Vuosi sitten yksi keskeinen kysymys oli, miten ravintoloiden sulkemisesta aiheutuvat taloudelliset menetykset korvataan yrittäjille.

Eduskunnan aikatauluun on merkitty istuntovaraus myös lauantaille hallituksen esityksen mahdollista, kiireellistä käsittelyä varten. Lain muutoksen lopullinen hyväksyminen venyy kuitenkin ensi viikon alkuun.

Hallituksen tavoitteena on, että pahenevan koronavirustilanteen vuoksi ravintolat, kahvilat, baarit ja yökerhot voitaisiin sulkea asiakkailta maanantaina 8. maaliskuuta.

Turtiaisen puheet järkyttivät eduskuntaa

Perussuomalaisista erotettu ja oman eduskuntaryhmänsä muodostanut Ano Turtiainen sai lähetekeskustelussa vastaansa koko muun eduskunnan, kun hän vähätteli koronaviruksen vaarallisuutta.

Turtiaisen mielestä koronakriisillä luodaan vain hysteriaa. Hän vertasi koronaa normaaliin kausi-influenssaan ja tyrmäsi hallituksen esityksen.

Kansanedustaja Ano Turtiainen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Turtiaisen mukaan suomalaisten kuolleisuus ei ole vuoden aikana juurikaan noussut . Hän sanoi, että koronaan on kuollut pääosin yli 80-vuotiaita ja pitkäaikaissairaita, jotka olisivat kuolleet muutenkin pian.

Turtiaiselle vastanneet ministerit ja kansanedustajat korostivat yli puoluerajojen kaikkien suomalaisten elämän ja terveyden suojelemista. Turtiaisen mielipiteet torjuttiin järkyttävinä ja ihmisarvoa loukkaavina.

Monet kansanedustajat tuomitsivat myös Turtiaisen tuen kansalaistottelemattomuudelle hallituksen esittämää lain muutosta vastaan, jos eduskunta sen hyväksyy.

Lintilä: Korvauksia yrittäjille valmistellaan

Hallituksen toimet koronataudin leviämisen hillitsemiseksi saivat eduskunnassa laajaa tukea myös oppositiolta. Ravintolayrittäjille vaadittiin kuitenkin asiallisia korvauksia tulojen menetyksistä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) vastasi, että korvausmallia valmistellaan eikä hallituksen esityksessä mainittu 50 miljoonaa euroa pidä enää paikkaansa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä eduskunnan täysistunnossa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Lintilä lupasi ravintolayrittäjille kohtuullista korvausta. Hän ei halunnut kuitenkaan sitoa korvausten yhteismäärää vielä mihinkään euromäärään.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) torjui ehdotuksen pikalomautusten sallimisesta. Hän sanoi, että viime keväänä työmarkkinajärjestöt sopivat poikkeuksesta, kun rajoitukset koskivat laajemmin yhteiskuntaa.

Haatainen korosti, että nyt rajoitukset kohdistuvat yhteen toimialaan ja sen menetyksiä korvataan erityistuella.

Eduskunta närkästyi hallituksen kiireestä

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) ja pääsihteeri Maija-Leena Paavola ovat arvostelleet hallitusta siitä, että se on kiirehtinyt eduskuntaa koronaviruksen torjumiseen tarkoitettujen lakien käsittelyssä.

Eduskunnan moitteista ensimmäisenä kertoneen Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan Vehviläinen ja Paavola lähettivät maanantaina asiaa koskevan kirjeen pääministeri Sanna Marinille (sd.), hallituksen ministereille ja oikeuskanslerille.

Pääministeri Marin on vastannut, että hallituksen toimet ovat pohjautuneet eduskunnan puhemieheltä saatuun aikatauluarvioon, jonka mukaan poikkeusoloissa lait olisi mahdollista käsitellä noin viikossa.

Marinin mukaan hallitus on korostanut viestinnässään, että lakiesityksen käsittely ja hyväksyminen ovat eduskunnan käsissä.

Hallitus ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesivat koronatilanteesta johtuvat poikkeusolot maanantaina.

Lisää aiheesta: