Hyppää sisältöön

Huonontunut koronatilanne on kiihdyttänyt lainausta Rovaniemen pääkirjastossa – kirjasto ei silti ole nyt oikea paikka abeille opiskella

Moni abiturientti viettää parhaillaan lukulomaa ja etsii rauhaisaa lukutilaa esimerkiksi kirjastosta.

Huonontunut koronatilanne ei ole hiljentänyt kirjastoja, päinvastoin. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Rovaniemen pääkirjastossa opiskelijoita on jouduttu muistuttamaan vallitsevasta koronatilanteesta, kertoo pääkirjaston johtaja Nina Sipola. Aihe on ajankohtainen, sillä moni abiturientti viettää parhaillaan lukulomaa ja etsii rauhaisaa lukutilaa esimerkiksi kirjastosta.

– Pieni oleilu on ok, mutta kyllä opiskelijoille on jouduttu huomauttamaan, että nyt olemme kiihtymisvaiheessa emmekä suosittele kirjastossa oleskelua. Kaikkia asiakkaita pitää kohdella tasa-arvoisesti, Sipola kertoo.

Muutoin Rovaniemen pääkirjastossa noudatetaan Lapin aluehallintoviraston ohjeistuksia ja suositellaan asiointia ennen kaikkea verkossa. Ovet ovat kuitenkin vielä auki.

– Kaikki kirjaston tapahtumat ovat tauolla. Viime viikolla laitettiin tauolle säännölliset aikuisten harrasteryhmät, kuten lukupiirit, sulkuajan päättymiseen asti, Sipola summaa.

Huonontunut koronatilanne ei ole hiljentänyt kirjastoja, päinvastoin. Pelko siitä, että kirjastot voivat joutua sulkemaan pian ovensa on saanut asiakkaat lainaamaan kirjoja entistäkin kiivaammin.

– Kirjastoihin on myös tullut sellainen pistäytymisen kulttuuri. Kirjastoissa ei niinkään oleskella ja olla, vaan piipahdetaan nopeasti, Sipola kertoo.