Hyppää sisältöön

Poliisi aloittaa esitutkinnan Rovaniemen sijoitussotkusta – tutkinnanjohtaja: Laaja asia, jossa kuullaan paljon ihmisiä

Esitutkinnassa on kysymys kaupungin sijoitustoimintaan liittyvästä virkarikosepäilystä. Poliisi ei kerro rikosnimikkeitä tai rikoksesta epäiltyjen tai tutkintaan muuten liittyvien osallisten nimiä tai lukumäärää.

Poliisi on asiasta niukkasanainen. Kuva: Katriina Laine / Yle

Lapin poliisilaitos epäilee rikosta Rovaniemen kaupungin sijoitustoiminnassa. Poliisi on aloittanut asiassa esitutkinnan. Esitutkinnassa on kysymys kaupungin sijoitustoimintaan liittyvästä virkarikosepäilystä.

Tutkinta on alkuvaiheessa ja poliisi on asiasta niukkasanainen. Poliisi ei kerro rikosnimikkeitä tai rikoksesta epäiltyjen tai tutkintaan muuten liittyvien osallisten nimiä tai lukumäärää.

– On hankala vielä arvioida, mihin esitutkinta tästä etenee. Yleistasolla voisi sanoa, että kyse on laajasta asiasta, jossa joudutaan kuulemaan paljon ihmisiä, selvittämään asioita ja aineistoa kertyy. Tutkinta ottaa aikaa, rikoskomisario Tuomo Seikkula sanoo.

Tutkinnan kestosta ei anneta tarkkaa arviota.

– Tämän kaltaisissa jutuissa tutkinnan aikajänne on kuukausia, puoli vuotta on lyhyt aika ja tutkinta-aikaa voi mennä helposti vuosikin.

Onko poliisilla mitään kerrottavaa ennen huhtikuun kuntavaaleja?

– En usko, että tiedotetaan ennen kuntavaaleja asiasta, Seikkula toteaa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.) ei kommentoi asiaa. Samalla linjalla on kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio.

– Kun esitutkinta on aloitettu, kaikki tiedottamisvastuu on poliisilla tästä eteenpäin. Kaupungilla ei ole edes mahdollista kommentoida asiaa, Vainio toteaa.

Taustalla takavuosien sijoitukset

Rovaniemen kaupungin edustaja toimitti 16. helmikuuta Lapin poliisilaitokselle kaupungin sijoitustoimintaa koskevan tutkintapyynnön. Kaupunginhallitus päätti tutkintapyynnöstä 8. helmikuuta.

Rovaniemen kaupungin sijoituksia on selvitelty sen jälkeen, kun marraskuussa kävi ilmi, että kaupunki oli menettämässä arviolta 700 000 euroa takavuosien riskisijoituksissa. Sijoituksia on selvitelty ulkopuolisella konsultilla. Selvitys on määrätty salaiseksi.

Asiasta nousseen keskustelun jälkeen kaupunki myi sijoituksensa ja kotiutti niistä noin 19,4 miljoonaa euroa. Maanantaina kaupunginhallitus päätti sijoittaa rahoja lyhytaikaisesti korkorahastoihin. Kyseessä on väliaikainen ratkaisu, sillä rahat on tarkoitus sijoittaa uudelleen pitkäaikaisiin sijoituksiin, kunhan kaupungin uudet sijoitusohjeet on hyväksytty.