1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veneenrakennus

Luksusveneitä valmistava Baltic Yachts keskittää toimintansa Pietarsaareen – muutos tapahtuu viimeistään 2023

Veneyhtiö haluaa leikata tuotantokustannuksia.

Laajennusta suunnitteleva suurten purjeveneiden valmistaja täyttää 50 vuotta vuonna 2023. Kuva: Nathalie Lindvall

Luksusveneitä valmistava Baltic Yachts keskittää tuotantonsa lähivuosina Pietarsaareen.

Nyt toimintaa on Pietarsaaren Alholman sataman lisäksi Luodon Bosundissa.

Uudistusta varten Pietarsaaressa sijaitsevat tuotantotilat tuplataan miljoonainvestoinnilla. Pietarsaaren kaupunginhallitus on tällä viikolla päättänyt kolmen ja puolen miljoonan euron takauksesta laajennusta varten hankittavalle lainalle.

Lainan ottaa kaupungin ja Baltic Yachtsin omistama Baltic Boat Yard.

Uusien tuotantotilojen rakentaminen Pietarsaareen alkaa mahdollisesti jo tämän vuoden lopulla. Kaavaprosessi on vielä kesken. Baltic oli jo pari vuotta sitten anonut kaavamuutosta Alholmaan, mutta suunnitelmat ovat muuttuneet sen verran, että uusi prosessi tarvitaan.

Keskittämisellä leikataan kustannuksia, kertoo tuotantopäällikkö Tommy Björklund. Hänen mukaansa alan kilpailu on kiristynyt rajusti viime vuosina ja pärjäämiseen tarvitaan nyt kustannustehokkuutta.

– Jotta veneenrakennustaito säilyisi alueella ja me olisimme toiminnassa vielä 10 vuodenkin päästä, jotain on tehtävä.

Puoli vuosisataa takana

Alholman sataman tuotantotilat ovat nyt noin 5000 neliötä. Laajennuksella saadaan saman verran lisää tuotantotiloja sekä 2000 neliötä varastotilaa. Yhtiöllä on runsaat 200 työntekijää.

Baltic Yachts täyttää 50 vuotta vuonna 2023. Yhtiö perustettiin 1973 Luodon Bosundiin, jossa vielä jonkin aikaa toimitaan kunnan vuokratiloissa. Laajennus Pietarsaaren satamassa valmistuu todennäköisesti viimeistään 2023.

Tällä hetkellä isoihin purjeveneisiin keskittyvän Baltic Yachtsin vuosi vaikuttaa kiireiseltä. Tänä vuonna valmistuu harvinaisesti jopa kolme luksusvenettä. Yhden veneen valmistus voi kestää 1-2.5 vuotta, joten vuosittaiset tuotantomäärät jäävät väistämättä pieniksi.

– Tänä vuonna valmistuu toki useita veneitä, mutta syksylle mahtuisi vielä uusia tilauksia, toteaa tuotantopäällikkö Tommy Björklund.