1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Vantaa pyytää apua jäljessä laahaavaan koronajäljitykseen – Puolustusvoimilta tulossa 10 osa-aikaista hätäapulaista

Jo viime viikolla Vantaalta kerrottiin, että jäljityksen mielekkyyttä ylipäätään pohditaan. Myös Helsingissä koronajäljitys on ruuhkautunut.

koronavirus
Itä-Suomen yliopiston jatkuvan oppimisen suunnittelija Ville Valkonen tutkii koronakoulutusmateriaalia.
Vantaan kaupunginjohtajan Ritva Viljasen mukaan ruuhkautunut tilanne helpottuu, kun uudet jäljittäjät saadaan perehdytettyä tehtäväänsä. Arkistokuva.Antti Karhunen / Yle

Vantaan kaupungin ruuhkautunutta koronajäljitystä pyritään purkamaan nyt myös Puolustusvoimien avustamana. Vantaan kaupunginjohtajan Ritva Viljasen mukaan pyyntö on lähtenyt ja apua odotetaan jo lähipäivinä.

Kaupungille on tulossa alustavan arvion mukaan Puolustusvoimilta kymmenen henkeä koko- tai osa-aikaisesti jäljitysapuun.

– Olemme lähteneet ulkoiseen rekrytointiin, lisäksi siirrämme sisäisesti kaikki ne henkilöt, jotka ovat olleet jäljitystyössä, uudestaan jäljitykseen ja myös muuta kaupungin henkilöstöä siirretään tartunnanjäljitykseen. Esimerkiksi kuntoutusta joudumme valitettavasti nyt osittain sulkemaan ja siirtämään sieltä henkilökuntaa jäljitystyöhön, VIljanen sanoo.

Vantaalla koronjäljityksen tilanne on ollut ruuhkautunut jo muutaman viikon ajan. Vantaa on saanut apua tartunnanjäljitykseen myös seurakunnalta ja Suomen Punaiselta Ristiltä.

– Olemme pystyneet viikossa kolminkertaistamaan henkilökunnan määrän jäljityksessä, Viljanen sanoo.

Vantaalla jäljittäminen vie edelleen noin viikon, vaikka tavoiteaika tulisi olla päivä, korkeintaan pari. Viljanen uskoo, että tilanne paranee myös tilastoissa, kun uusi henkilöstö on saatu perehdytettyä tehtävään.

Viljanen arvioi, että Puolustusvoimilta saataisiin avuksi muun muassa terveydenhuoltoalan henkilöstöä.

Vantaan tartunnan jäljityksessä on tällä hetkellä noin 400 henkilön jono. Osalle on saatu jätettyä soittopyyntö, mutta lisähenkilöstön avulla jono pyritään Viljasen mukaan purkamaan mahdollisimman pian.

Vantaan koronatilanne on yksi maan pahimmista. Ilmaantuvuusluku oli Vantaalla viikon alussa 360 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) tviittasi myös aiheesta. Kaikkosen mukaan Puolustusvoimat on käsitellyt virka-apupyynnön ja antaa Vantaan kaupungille virka-apua. Toiminta käynnistetään heti tällä viikolla.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Helsingissäkin jäljitys kuormittunut, uusia jäljittäjiä aloittamassa

Koronajäljityksessä on ruuhkaa ja viivettä myös Helsingissä. Sosiaali- ja terveysasioista vastaavan Helsingin apulaispormestari Sanna Vesikansan mukaan virka-avun pyytäminen Vantaan tavoin on ollut Helsingissä jo aiemmin yhtenä vaihtoehtona. Tällä hetkellä jäljityksen kuormittumista puretaan kuitenkin muilla tavoilla.

– Nyt ollaan ensisijaisesti palkkaamassa paljon lisäväkeä muilla keinoilla. Esimerkiksi tällä ja ensi viikolla jäljityksessä aloittaa lähes sata lääketieteen kandidaattia, Sanna Vesikansa toteaa.

Vesikansan mukaan koronajäljitys on Helsingissä kuormittunut erityisesti niinä päivinä, kun tietoon on tullut paljon tartuntoja. Jäljityksen tilanne on hänen mukaansa Helsingissä kuitenkin hallinnassa.

– Uskomme, että nyt tehdyillä lisätoimilla koronajäljitys saadaan palautettua viiveettömäksi.

Vesikansan mukaan jäljitystoimintaa on organisoitu niin, että siinä painotetaan suurimpia riskejä ja kiireellisimpiä tilanteita. Niitä ovat esimerkiksi altistumiset hoivakodeissa ja sairaaloissa sekä virusmuunnosepäilyt.

Helsingissä mietitään parhaillaan myös sitä, kuinka viestinkulkua kouluissa ja päiväkodeissa tapahtuneista altistumisista voidaan parantaa.

– Kouluista ja päiväkodeista on tullut viime päivinä paljon palautetta. Työstämmekin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa parempaa toimintamallia altistuksista viestimiseen, Sanna Vesikansa sanoo.

Juttua on päivitetty klo 16.00: Juttuun on lisätty tiedot Helsingin tilanteesta.

Lue myös:

Vantaalla pohditaan jo jäljityksen mielekkyyttä – "On sellainen tunne, että epidemian aste on ylittämässä jäljityksen kantokyvyn", sanoo tartuntalääkäri

Joku pillahtaa itkuun, toinen lyö luurin korvaan – näin koronavirusta jäljitetään, jotta Suomea ei tarvitsisi enää sulkea

Koronajäljittäjän työ on ollut tasapainoilua ammattitaidon ja tunteiden välillä: "Välillä käyn vain kotona painamassa pään kuvan tyynyyn"

Koronarokotteiden jämäannoksia on jaettu jonon ohi tutuille – Vantaan apulaiskaupunginjohtaja: "Jos back up -lista loppuu, se pistetään johonkuhun"

Lue seuraavaksi